Tält eller hängmatta (tarp)? För och nackdelar, tack!

Campar ofta med familjen, men sällan ensam...
Alla gånger (ensam eller ej) så är det i skogen, vid sjöar, längs med leder och liknande. Inga fjäll med andra ord.
Har både ett 4-pers och ett 6-pers tält som jag är super nöjd med, men är tungt att bära på för en ensamtur över en helg. Att köpa ett nytt 1-2pers tält är uteslutet då jag så sällan är ute själv, så det skulle aldrig löna sig...(Så snälla bespara mig kommentarer om att köpa hit och dit.)
Har en enkel lätt hängmatta hemma, och en tarp att hänga över om det skulle behövas för regn. Vad skulle ni säga är smidigast/bäst/bekvämast/skönast att sova i och bära med? Minsta tältet (4pers) väger 4 kg. Tarp och hängmatta 1,9 tillsammans. Erfarenheter framför gissning uppskattas gärna! Är det värt att bära ett par kilo extra för utrymmet och ett "allt-i-allo/förvaring/sovplats", framför lättare packning med "lämna ryggan fritt, och risk för mygg och tjuv besök"?
Hur har era upplevelser varit? Tack!
 
Hammocking är kul och oftast lättare att hitta lägerplats förutom på kalfjäll och i ytterskärgården. Bara att köra på och testa.
Vad är det för material i hängmattan du har? jag skulle akta mig för bomull och i nät. Mygg och insekter vill inte jag ha i ansiktet när jag sover, så nån form av myggnät absolut! som du hänger över en ridgeline/åslina över dig. Finns färdiga, på löpmeter eller så kan man ta biltemas myggnätstält för 150 kr.

Och tänk på stt skydda barken på träden, så använd breda band runt om dem, och inga rep som kan skära in. Och glöm inte isoleringen undertill. Endast sovsäck räcker inte ens under högsommar plus att du blir biten underifrån av onda varelser som surrar. Krävs liggunderlag eller allra helst ett undertäcke/underquilt som hänges under hängmattan.
 
Jag tycker att hängmattan snabbt blir mycket negativ om det blåser mycket, i ett tält så kan man krypa in och stänga om sig men ändå sitta och pyssla med grejer. Jag har t.ex. ofta suttit i tältet och lagat mat (köket precis utanför dörren).

Med hängmattan så måste i alla fall jag även ha med ett liggunderlag (även mo det räcker med ett kortare) för att kunna sitta på marken under pressen och lagat mat och fixa. I själv hängmattan kan man ju i princip bara ligga och sova eller kanske läsa lite. Jag klarar i alla fall knappt av att klä av mig i hängmattan, än mindre klä på mig. För det måste jag kliva ur hängmattan. Men sover jag i tält kan jag utan problem klä av och på mig, packa om ryggsäcken osv inne i tältet, innan jag går ut.

Hängmattan blir alltså mycket mer "utomhus" för min del.

En stor fördel med hängmattan är ju dock att man inte är beroende av hur marken ser ut.

Ett litet tält behöver inte vara särskilt dyrt. Det tält jag har använt mest är ett litet ryggåstält som jag köpte för 149 spänn på Rusta för många år sen. (Jag köpte det från början för att göra en "tarp" av, men insåg att jag gillar skyddet mot insekter man får av ett tält.) Inte särskilt ultralätt och ganska trångt då det är väldigt litet, men tycker ändå det ofta slår hängmattan. Jag har bytt ut stålstängerna mot en stång av VP-rör i framkant och i bakkant sträcker jag bara en lina till ett träd.

Tyvärr är det svårt att hitta billiga tält med bra design idag, de flesta billiga är kupoltält som har en öppning som det regnar in i om man har den öppen.
 
Om du redan har en vettig tarp så har du ju valet att använda den som tält om du vill sitta på marken och den natten inte sätta upp mattan?
Är det mygg kan man ju sätta ett myggnätstält inuti den likaväl som över mattan under tarpen.

Biltema har som sagt billigt myggnätstält, men de har också 2 kg pop-up tält för 299:- om man vill ha det mera bekvämt i vind och regn. Krävs ju inga träd för att slå upp ett sådant.
 
Räcker ju annars med bara tarpen. Kanske komplettera med ett myggnät. Funkar även vintertid också 😄 bild från 29 december 2017
Screenshot_20200418_091304.jpg
 
Räcker ju annars med bara tarpen. Kanske komplettera med ett myggnät. Funkar även vintertid också 😄

Det där funkar ju inte särskilt bra om det blåser mycket.

Visst kan man dra ner takpressen en bit på ena sidan som vindskydd, men om vinden kastar mycket räcker det kanske inte med vindskydd från ett håll utan det behövs från 2-3 håll.
 
Det är just minsta lilla vind som gör att det alltid, oavsett lufttemperatur blir svalt undertill då all din kroppsvärme hela tiden blåses bort om man saknar isolering där. En sovsäck komprimeras under dig och isolerar ingenting.

Oftast brukar man binda ner tarpen rejält om det blåser på, så det blir mer likt ett tält till utseendet.
 
Fördelar hängmatta.
Lätt att hitta "tältplats" så länge som det finns träd.
Bekvämt.
Aldrig kondens.

Nackdelar hängmatta.
Hängmattan blir som bäst med underquilt vilket är ytterligare en sak att köpa. Liggunderlag funkar, men då blir det svettigt om ryggen. Bäst sett till komfort och vikt är underquilt och top quilt.
Det blir snabbt kallt om det blåser.

Hängmatta är alltid tyngre om man jämför mot likvärdigt markstående skydd.

I ditt fall är tältet tyngre.
Jag hade i ditt fall valt hängmatta, givet att det är på sommaren och att hängmattan har myggnät.
Jag hade starkt rekommenderat att du fixar eller köper en UQ. Det går att sy om ett gammalt täcke eller en gammal sovsäck.
 
En nackdel som jag ser det som aldrig legat/sovit i hängmatta är att det kan bli väldigt långt mellan familjemedlemmarna, men det är kanske en fördel för en del :D
 
Jag föredrar oftast hängmatta i skog. Har en sovsäck med 5cm breda hål som hängmattan går igenom och på så sätt ligger jag inte med sovsäcken mellan mig och hängmattan. När det är varmt, nattemp på +15 så sover jag i den utan säck eller har den som täcke och en 120cm bit skumplast liggunderlag. (det blir lätt kallt för rygg o rumpa)
Myggnät har jag själv aldrig använt men har en myggnätshuva om det skulle behövas.
Fördelar: Jag sover bäst i en hängmatta
Man kan slå läger var som helst så länge det finns 2 träd med lagom avstånd.
Lätt att bära
Nackdel: Man är mer utsatt för vind.
 
Campar ofta med familjen, men sällan ensam...
Alla gånger (ensam eller ej) så är det i skogen, vid sjöar, längs med leder och liknande. Inga fjäll med andra ord.
Har både ett 4-pers och ett 6-pers tält som jag är super nöjd med, men är tungt att bära på för en ensamtur över en helg. Att köpa ett nytt 1-2pers tält är uteslutet då jag så sällan är ute själv, så det skulle aldrig löna sig...(Så snälla bespara mig kommentarer om att köpa hit och dit.)
Har en enkel lätt hängmatta hemma, och en tarp att hänga över om det skulle behövas för regn. Vad skulle ni säga är smidigast/bäst/bekvämast/skönast att sova i och bära med? Minsta tältet (4pers) väger 4 kg. Tarp och hängmatta 1,9 tillsammans. Erfarenheter framför gissning uppskattas gärna! Är det värt att bära ett par kilo extra för utrymmet och ett "allt-i-allo/förvaring/sovplats", framför lättare packning med "lämna ryggan fritt, och risk för mygg och tjuv besök"?
Hur har era upplevelser varit? Tack!

Jag gjorde samma resa som du för ett par år sedan. Har framförallt tältat med mina barn de senaste decennierna, men sedan de blev gamla nog att kunna välja bort far sin på sina äventyr blir tältandet allt mer sällsynt. Jag började för några (3?) somrar sedan med hängmatta med tarp och trivs storligen med det, de gånger jag ensamcampar.

Jag har en hängmatta med inbyggt myggnät och just myggnät skulle jag inte vilja vara utan, faktiskt.

Jag ligger bättre i min hängmatta (jag ligger på diagonalen i hängmattan) än jag numer gör på marken med liggunderlag och brukar därför - även om jag inte sover bättre per se - vakna med mindre ryggont och stelhet, efter de nätter jag sovit i hängmatta.

Jag använder själv en tämligen billig "under-quilt" (som jag tror kommer från något lågprisföretag) för värmens skull. Jag är inte särdeles frusen, så för mig har det funkat utmärkt med den och en dunjacka eller ett medtaget billigt täcke att ha ovanpå.

Jag själv har en kvadratisk tarp som jag brukar hänga på diagonalen - hörn till hörn - i längdriktningen och sedan fästa med lina och tältspik för de övriga hörnen. Det har fungerat bra, för mig, även i ösregn, bitvis blåst och/eller minusgrader, men jag kan ha förståelse för att det inte är lika för alla..

Fördelarna med den här lösningen när man ensamvandrar tycker jag är 1) tarpen är mer mångsidig än ett tält, vad det gäller att användas som någon form av regnskydd.
2) Jag ligger bättre i hängmatta än på liggunderlag och vaknar således bättre utvilad.
3) Min hängmatta och tarp (med tillbehör) och underquilt och grejer är mindre i både packvolym och vikt än att ha med tält, sovsäck, liggunderlag etc.
4) Jag tycker personligen att det är lättare att hitta två träd som står någorlunda på rätt avstånd ifrån varandra än att hitta en vettig tältplats, där marken vare sig är knölig, sank, lutar, har stenar eller något annat som för att det skulle kunna bli bökigt.

Nackdelarna är då
1) Det skulle kunna bli sämre vindskydd, speciellt om vinden vrider sig.
2) Det brukar - för mig - ta längre tid att få upp hängmatta, topplina, underquilt, tarp och justera in allt än vad tar att få upp ett tält och få in liggunderlag, sovsäck osv på insidan.

Men det är bara mina enkla åsikter.
 
För min del går det snabbare att få upp hängmattan än tältet (då kör jag iofs "snakeskins", ett par hemmasydda till takpressen och köpta till hängmattan). Men hängmatta och tillbehör väger mer än tält och tillbehör för mig.

Så uppenbarligen är det olika för olika personer.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Kanii Tält eller hängmatta? Bo och sova 17
Hacke Liggist Tält eller hängmatta på Gotland? Bo och sova 6
Apelsinjos Durston eller MSR eller annat... välja tält till fjälltur Bo och sova 6
Guldhönan Finns prisvärt 4-mannatält eller är det HB/FR som gäller? Bo och sova 13
Aset Tälta med hund - Tarptent Stratospire 2 eller alternativ? Bo och sova 7
Glimmerstigen Fråga ang. tält MSR eller annat alternativ Bo och sova 15
Tobias.H Enväggstält - hiss eller diss? Bo och sova 29
Joakim.e Nytt fjälltält, Kaitum 3, Dome 3 eller annat? Bo och sova 12
Freddan122 Hjälp med tält 2-manna jack wolfskin eller Msr elexir 2 eller något annat? Bo och sova 0
langben Bekvämt tvåmannatält även ok för ensamvandring? Niak eller Rogen? Bo och sova 13
Silver Fang Kupol eller tunnel tält? Bo och sova 50
coffeegeek Urberg tält eller något annat? Bo och sova 33
ExInferis Tält eller hammock på Sörmlandsleden Bo och sova 9
jffoto Övernatta i bil, tält eller stuga? Norgeresa Bo och sova 22
Punktkarlsson Tält - Vaude eller Jack Wolfskin? Bo och sova 0
seasteel Tält - vika/rulla eller "knöla ned i påsen" - vad tar minst plats? Bo och sova 44
sebkar Nät eller ej i tält? Bo och sova 13
såg Tält eller Vindskydd Bo och sova 17
såg Valet står mellan tält eller bivakskydd Bo och sova 7
johnliungman Erfarenheter av primus tält bifrost h6 eller y6 Bo och sova 6
Steer086 Ska jag köpa ett grönt eller orangt WBT3 tält? Bo och sova 26
Vildmarkarn Tält 4-bikers eller andra tälttips? Bo och sova 3
ekaflnoren Helsport Vidda Light 3 Camp eller förslag rymligt bra tält? Bo och sova 1
såg vilket går lättas att sätta upp tält eller tarp Bo och sova 7
Foehammer117 Köpa tält i från/ i USA eller Kanada (Vilka märken ska man titta på?) Bo och sova 3
såg tält eller bivacktält. Bo och sova 75
såg tält eller tarp & sovsäcköverdrag Bo och sova 37
wallyvirginia Tält från Halti, bra eller dåligt? Bo och sova 5
Skipper_ Resonemang kring tält eller vindskydd Bo och sova 14
MagnusJ Vilket tält? Primus Bifrost H4 eller McKinley Orion Light 4? Bo och sova 6
kalle1969 Hilleberg rött eller grönt tält! Bo och sova 135
Igelkotte Behöver låna eller hyra tält omgående! Bo och sova 0
nallaq Helsport ? eller Hilleberg tält Bo och sova 1
oskarlin Tält - billiga eller dyra? Bo och sova 63
vandranders Tätare tält eller sovsäck? Bo och sova 12
fujii Hillebergstält - Förlängd absida eller större tält? Bo och sova 13
overkligheten Exped Orion, grymt tält eller? Bo och sova 3
mirgit dyrt eller billigt tält? Bo och sova 12
emparasso Vad tar kål på ett tält, åldern eller bruket? Bo och sova 6
edgran McKinley tält, prisvärda eller bara dåliga? Bo och sova 24
rikardhellqvist RP-tält, bra eller dåligt? Bo och sova 0
Tält: Mt Hardwear eller TNF eller... Bo och sova 6
medlättasteg_24 Tält till Gröna Bandet i sommar Bo och sova 103
peterfuchs Uppgradera till två tält - tvåbarnsfamilj Bo och sova 3
outdoor_alle UL tält för 4 Bo och sova 4
Weox Kondens på innertält ? Bo och sova 18
holetaker Tips på lättare tält - Lanshan? Bo och sova 19
Jejina Problem med msr tält Bo och sova 5
Hajknisse Tält för 1 person vandring. Bo och sova 25
Meldrum Vandringstält för novis familj Bo och sova 11

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.