Durston eller MSR eller annat... välja tält till fjälltur

Hej!
Planerar inför sommarens fjälltur till Abisko-Kebnekaisefjällen. Jag och min sambo planerar att vandra Dag Hammarsköldleden via Vistas-Nallo med tält. Mitt stora dilemma är vilket tält vi ska ta med. Vi vill hålla ner vikten så mycket som möjligt men ändå känna oss säkra i fjällen utifrån att vi inte har supermycket fjällerfarenhet.
Vi äger i nuläget två tält, dels ett MSR Elixir 3 som vi använt tidigare på två fjällturer i Fulufjället respektive Vålådalen, båda turerna har vi haft mycket snällt väder. Tältet är ju av kupolmodell och därmed ganska tungt, 2,7 kg. Det tål mycket regn utifrån våra erfarenheter på lågland och enligt recensioner online rätt stark vind, men vet inte i övrigt hur mycket fjällväder tältet egentligen klarar. Vi har tidigare tältat i närheten av stugor/rastskydd när vi använt tältet till fjälls.
Förra året köpte vi också ett Durston X-mid 2, generation 1, med ett mesh-innertält. Det är ett mycket lätt och trevligt tält (1,4 kg inkl stänger) men som jag är osäker på vad det klarar i fjället. Ev kanske det kanske också hade kunnat användas i närheten av stugor. Överväger i så fall att försöka fixa ett solid-innertält.
Alternativt 3 är att hyra ett annat tält. Det optimala för låg vikt och hög stabiltet känns som ett tunneltält, men i och med att min sambo är lång (1,94 m) verkar det svårt att hitta tunneltält vi kan få plats i. De alternativ jag tittar på är t ex Helsport Fjellheimen Superlight 2 eller kanske Hilleborg Rogen (kupoltält) för att få plats.

Är det någon här som har råd, tankar, idéer? Tack på förhand!
 
Vi har provat att sätta upp Rogen i hård vind på fjället, det var inte så lätt, stängerna kändes lite klena. Vi fick leta efter ett ställe med lä, då gick det bra.
Nu använder vi Hilleberg anaris, som är mycket rymligt, försöker hitta läiga tältplatser, men vi är i alla fall inte oroliga för tältstängerna! Det klarade rejäl åskskur vid Helags bra förra sommaren.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Månadens fråga: Vandring i Sarek – varifrån utgår du helst?

Har du vandrat i Sveriges största högfjällsområde? Då vill vi veta: vilken plats tycker du är bäst att utgå från?
Tack för input om Rogen. Intressant med Anaris, tyckte ni det var okej på sommarfjällen trots en del mesh i innertältet? Är det väldigt dragigt eller okej?
 
Durston passar nog bäst i närheten av stugor om man inte är så van. Kan funka också men kräver ändå viss eftertanke och kanske vana.

Nordisk Telemark 2.2 lw kanske? Stabil form, drygt 1kg, två dörrar.
 

HasseQ

Temp. avstängd
Prova med Durston vettja.. Gissar att om det blåser mkt så kan det bli dragigt och kyligt i tältet. Då kan man kanske välja ett ställe i lä, och även förankra vindsidan så nära marken som möjligt, så att det inte blåser in. Lägga på lite stenar kanske, och lägg ryggsäckarna på den sidan.
 
Om ni bor nära fjällstuga så spelar valet kanske ingen roll, ta det tält ni är mest vana vid.
kan MSR tältet sättas upp i regn och vind utan att innertältet blir blött?
personligen föredrar jag enkelheten hos kopplade tält. Jag kör Hilleberg Nammatj 3 o även Helsport Ringstind. Funkar för mig som är 190 cm.
Tips för långa personer är att välja tält där innertältet har vertikala väggar tex Hilleberg Keron. Man klarar sig på kortare längd utan att fötterna tar i tältduken.
 
Jag skulle välja Durston. Stabilt tält men kräver lite träning att sätta upp. Så testa några gånger på hemmaplan så ni är trygga med uppsättningen
Jag själv använder ett lättvikstält på 650g som är ungefär som x- mid men utan innertält. Har haft tältet flera vandringar bl.a. i Sarek. Har även köpt Durston x- mid 1 p att använda framåt hösten.
 
Den del av Dag Hammarskjöldsleden jag, och en miljon andra gått, sträcker sig mellan Keb fjällstation och Kungsleden och där är ju allt snällt och trevligt. Men sedan skriver du Vistas - Nallo och det är ju något annat, ni riskerar väl (eller vill) tälta i något av passen västerom Nallo och där kan vinden ta i rejält. Jag hade faktiskt ett Durston X-Dome 1+ beställt men när jag tänkte tillbaka på en natt i Stuor Reaiddavaggi i ett Hilleberg Anjan, som iofs stod pall utan vidare, så avbeställde jag och hittade ett HB Niak istället. Rätt eller fel, jag vet inte? Jag tror att saltare vandrare än jag hade kört på Durston, det går ju att staga med vandringstavarna om bågarna havererar.

Du tittar ju inte på ett X-dome, jag bara kommenterar att här och där i Abisko-Keb kan vinden ta i lite extra i passen.
 
Jag och sambon har använt vårat X-mid 2p på väldigt exponerade platser i kraftig vind utan problem. Vi var de enda som vågade lägga upp tält vid Blåhammaren under en storm och fast det inte blev mycket sömn under natten så höll tältet utan problem. Personligen litar jag mera på vandringsstavarna än standard tältbågar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips