Rengöring av Trangia

Körde vårt Trangiakök i diskmaskinen och det blev som en ful beläggning fläckvis på aluminiumytan. Någon som vet hur man bäst rengör aluminium - finns det något medel (motsvarande Häxans för koppar/mässing) som passar aluminium? Vill ha tillbaka "glansen".
/Jakob W
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Autosol

Autosol kromputs funkar bra till aluminium. Finns där plyshtärningar och doftgranar säljs. Stålull tar bort beläggningar, men repar aluminium, synd om ditt kök är nytt och fint, men annars bra. Troligen funkar det med häxans också, men autosol är kraftigare. Testa Häxan om du har det hemma.

Frågan är vad beläggningen är? Troligen aluminiumoxid. Oxiden skyddar metallen och förhindrar att du får i dig aluminium.
[Ändrat av Vandrare 2003-09-02 kl 14:57]
 
Kör med Svinto!

Som Björn skrev så repar stålullen aluminiumytan, men dom reporna kommer vara så små att du inte kommer att märka dom om du använder Svinto eller någon annan liknande tvålull. Jag har gjort rent ett av mina äldsta Trangia många gånger med Svinto och det vete f*n om inte ytan ser bättre ut för varje gång ;)

Men ren stålull av den lite grövre kalibern kan nog vara smart att strunta i.

/Jesper
 
Rabarber

Ett gammalt "hemmafruknep" för att rengöra aluminiumkastruller är att koka rabarberkräm i dom. Men jag vet inte om det är så nyttigt att äta krämen sedan.
Personligen kokar jag aldrig kräm på Trangiaköket och har bara rostfria kastruller hemma, så jag ska inte svära på att det fungerar.

/Ulf
 
Re: Rabarber

Rabarber innehåller en hel del oxalsyra vilken löser upp hydroxid/oxidhinnan som blir inuti alukärl (som också gör att man inte får i sig fullt så mycket aluminum) - detta gör att kärlen blir väldigt blanka och fina. Emellertid bör man nog inte käka upp krämen - även om det vacklar fram och tillbaka vad aluminium har för fysiologisk verkan så är "hoten" av sådan art att man gärna låter bli.
 
Farligt farligt...

Det finns skäl till att försvaret utrangerat sina snuskburkar i aluminium.

För höga aluminiumhalter i födan misstänks vara en av orsakerna till neverologiska sjukdommar så som tex. MS.

Missfärgningarna på dina kastruller är aluminiumoxid. Detta bildas naturligt på aluminiumen och skyddar till viss del från faliga utfällningar. Tar man bort denna hunna så får man förvisso ett blankt kök, men man utsätter sig även för onödiga hälsorisker.

Rabarber, ketchup mm. innehåller suror som kan lösa aluminiumoxiden och bör därför aldrig tillagas i kastruller av aluminium.

Efter att jobbat med personer med MS så lägger jag mina aluminiumkastruller oftast på hyllan. Dock använder jag mitt minitrangia till vattenkokning.

mvh Johan
 
Riskvärdering...

I fråga om risker så är det nog så att för de flesta friluftsaktiva så är risken med aluminiumkastruller mycket liten och definitivt mindre än den risk man tar om man kör bil till naturen
;-)
Jag kör med svinto!! men det är bara för att det rent estetiskt känns bättre med ett blankt kök.
Kompromissen lär väl bli att köra med svinto på utsidan och diska vanligt på insidan :)
 
Riskvärdering?

Visst är bilkörningen säkert farligare. Men att ha kastrullen blank ser jag mer som fåfänga än som funktionellt. Om du fortfarande vill polera kastrullerna på utsidan men låta oxiden skydda på insidan så må det vara hänt. Sen är det ju rätt lätt att undvika diverse syrliga anrättningar. Enklast är ju dock att införskaffa kastruller i duosal eller titan. Stålullskostnaden torde rätt snabbt vara insparad. Sen kan jag intyga, som gammal scout, att allt för ivrigt putsande på trangiakök lättar på dess vikt, men gär att de rätt snart blir helt medslipade. I alla fall vid ett mer aktivt friluftsliv.

mvh Johan
 
RE: Risker med aluminiumkärl

Jag var på rundtur i Trangiafabriken för ett antal år sedan, och då sade deras chef rakt ut att de inte kunde sälja/sålde väligt få Trangia med aluminiumkärl till Tyskland, just för att de där hade en utbredd rädsla för relationen mellan MS (& Alzheimer kanske också, minns inte exakt) och aluminiumkärl. De kanske har rätt? Hur ligger forskningen? Så till Tyskland skeppades främst Duosal, titan & Teflon.
 
Varför putsa?

Länge höll jag på och putsa kärlen med svinto. Men varför? Hittade inget bra svar (tycker inte svaret "det ska blänka" är något bra svar), så numera tar jag och går loss med en Scotch-svamp och tar bort det svarta som går bort av det.
 
Varför inte putsa?

Jag tyckte att svaret "det är trevligt när det blänker" duger fint för mig, så mina kärl samt vindskyddet blir "upputsade" efter varje hemkomst.

Det som någon skrev om att flitigt användande av stålull sliter ned köket är väl kanske en sanning med modifikation. Mitt äldsta Trangia är från 1970 och således fyra år äldre än vad jag är och det har använts flitigt fram till för två år sedan då jag gick över till duossal. Kärlen har vid varje hemkomst rengjorts med tvålull och vikten har inte reducerats med många gram sedan tillverknings datumet.

Men för att spinna vidare på ursprungsfrågan om diskmaskiner och aluminium så har jag för mig att jag på diskmedelsbehålleren till en storköksdiskmaskin läst att diskmedlet inte fick hällas i kärl av aluminium för att det då fanns en risk att dessa två då kommer att reagera och vätgas bildas. Efter att ha sätt och kännt på aluminium redskap/kärl som körts i diskmaskiner så tror jag lungt att man kan säga att det är smart att putsa prylarna innan man ger sig på att använda dom. Den beläggning som bildas blir bly-gråaktig (och som ett fint pulver nästan), tar man på den så sätter den sig på fingrarna. Så det är inte fråga om en skyddande hinna som bildas efter dikning i maskin.

/Jesper
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips