Optimus Vega, Pro's & Cons!

Hej,

har någon där ute erfarenhet av det ganska nya Optimus Vega? Poängen är att man vänder upp och ner på gasbehållaren så funkar den även i minusgrader.

Min fråga, är det så enkelt? Fungerar gas verkligen problemfritt i -10grader.

Med vänlig hälsning, Micke
 
Hej,

har någon där ute erfarenhet av det ganska nya Optimus Vega? Poängen är att man vänder upp och ner på gasbehållaren så funkar den även i minusgrader.

Min fråga, är det så enkelt? Fungerar gas verkligen problemfritt i -10grader.

Med vänlig hälsning, Micke

Som jag förstår det, det som är problemet med gastuber som har en blandning av butan och propan är att propanet har högst tryck i kyla och förbrukas först. Ju mindre propan som finns kvar, desto sämre tryck i flaskan.

Vänder man på den så hamnar gasen högst upp i flaskan och istället flödar bränslet ut i flytande form. Propanet förgasas fortfarande i minus 10 och gör att den flytande gasen trycks ut. Men nu förbrukas propanet sist istället för först...

Fungerar bäst om man kör hela flaskan upp- och ner, ju längre man väntar med att vända på den desto mer propan hinner man bränna bort = sämre effekt även om man vänder på den så småningom (butanet förgasas inte i kyla och bildar alltså inget tryck).

...Whisperlite Universal är ett annat bra alternativ...den har också en lågtrycksanslutning som gör att gasen verkligen töms när man kör flaskan på vanligt sätt, inga slattar kvar...

//J
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Men dessa kök kräver väl förvärmning när man kör vintertid (minusgrader) med gasoltuben upp och ner?

Alternativt är ju en flaska Sievert 2208 (ren propan) för vackra pengar.
Niklas
 
Jag skulle vilja veta exakt vad som skiljer tekniskt på denna brännare mot andra som gör att den fungerar bättre vid kyla. Jag förstår principen med att vända gastuben uppochner när det är kallt men mer då ? Att köra i snikläge och reducera gaspådraget går väl på övriga med ventil också.
Fattar inte riktig skillnaden...
 
Men dessa kök kräver väl förvärmning när man kör vintertid (minusgrader) med gasoltuben upp och ner?

Alternativt är ju en flaska Sievert 2208 (ren propan) för vackra pengar.
Niklas

Det räcker med att dra igång köket. De brännare som fungerar har förvärmningsslinga eller flänsar i brännaren som hettar upp den flytande gasolen.

...flytande gasol förgasas ju vid högst ca noll celsius (butan) så det krävs inte mycket...ha flaskan innanför jackan några minuter räcker för att starta.

//J
 
Jag skulle vilja veta exakt vad som skiljer tekniskt på denna brännare mot andra som gör att den fungerar bättre vid kyla. Jag förstår principen med att vända gastuben uppochner när det är kallt men mer då ? Att köra i snikläge och reducera gaspådraget går väl på övriga med ventil också.
Fattar inte riktig skillnaden...

Vet inte om jag förstår rätt...men brännare som saknar förvärmningsslinga eller motsvarande kan vara kinkiga att använda med vänd tub.

...lågtrycksventil är något annat och har betydelse när man använder gas på vanligt sätt dvs stående flaska. Dvs när flaskan nästan är tom och det är låg temp., säg ett par plus, så slutar brännaren att fungera eftersom trycket inifrån flaskan är för lågt. Med lågtrycksventil klarar köket att ge kokvärme även på sista slatten. Kök som jag vet har sådan ventil är Msr reaktor och whisperlite universal. Finns också ett toppmonterat kök som har det, minns inte märket fast jag har en själv :).

Finns säkert fler, men de flesta saknar...

//J
 
En annan kommentar om det köket: Man har inte nån vidare kontroll över lågan när man har gasbehållaren upp och ner.
 
En annan kommentar om det köket: Man har inte nån vidare kontroll över lågan när man har gasbehållaren upp och ner.

Stämmer bra också med W. Universal. I och med att man övergår till vätskedrift så får man samma problem med finregleringen som andra kök med ventilen vid bränsleflaskan.

...tycker inte det har någon större betydelse, för mig är vintertältning = snösmältning och enklare matlagning som klaras galant ändå...

//J
 
Hej,

Min fråga, är det så enkelt? Fungerar gas verkligen problemfritt i -10grader.

Med vänlig hälsning, Micke

Beror på vad du menar med problemfritt.

Du tappar som sagt regleringen när du kör på detta vis (matning med flytande gasol).
Har inte testat just Vega men vissa brännare fungerar bra att vätskemata, andra inte. Man kan ju anta att man optimerat just denna brännare att fungera bra vid vätskematning.

Har faktiskt sneglat litet på Vega också, men jag tror inte att jag får köpa något mer kök ;)
 
Skall man kunna finreglera fast det är vätskematat så måste det byggas som primus omnifuel/optimus nova med reglernål ända in i brännarens centrum och alltid reglerar på förgasad bränsle vare sig det är fotogen eller gasol.

att reglera på vätskesidan fungerar dåligt då det blir ytterligt känsligt samt slangens elasticitet är med och stör (och också kan hjälpa till att förstärka eventuella pulsationstedenser) och ger att responsen på regleringen blir väldigt fördröjt.
 
Konceptet är ju bra i stark kyla och gör gasköket lättanvänt.

Man börjar med fullfräs och vätskematning och smälter lite snö och får lagom varmt vatten.
Tar av det,ställer tuben i det och kör vidare med gasmatning gas med kärl två och har reglerbarhet.

Tuben får inte bli varmare än 50 , sådär 20-30 grader så har man marginal och man har full gasavgång iaf för en måltid med kaffe.
Tar det längre tid än en 10min får man kanske hetta upp vattnet en gång till.

Använder man ett litet kärl med bara några dl vatten så kan inte en -20 gradig tub bli för varm
om vattnet t.ex håller 60 grader nått.
 
Konceptet är ju bra i stark kyla och gör gasköket lättanvänt.

Man börjar med fullfräs och vätskematning och smälter lite snö och får lagom varmt vatten.
Tar av det,ställer tuben i det och kör vidare med gasmatning gas med kärl två och har reglerbarhet.

Tuben får inte bli varmare än 50 , sådär 20-30 grader så har man marginal och man har full gasavgång iaf för en måltid med kaffe.
Tar det längre tid än en 10min får man kanske hetta upp vattnet en gång till.

Använder man ett litet kärl med bara några dl vatten så kan inte en -20 gradig tub bli för varm
om vattnet t.ex håller 60 grader nått.

Så kan man iofs göra, men då kommer propanet att brännas av först och sedan sjunker effekten tills flaskan har bara butan kvar. Och då hjälper det inte att vända tuben, utan förgasad propan finns inget som trycker ut vätskan.

Rekommendationen är nog ändå att bara köra vätskematat i kyla dvs inte mixa gas/värskedrift med samma behållare...
//J
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips