Mat i två veckor .. gott och tungt ..

da_flower; sa:
Typ smälter inte smör och ost härsknar i ryggan ????
Kan man ha sådan typ av färsk-produkter ?

Riktigt smör smälter inte så lätt (vilket smörgåsmargarin däremot gör).

Att ysta ost är ju en gammal konserveringsmetod (för att kunna spara mjölken lite längre) så ost är hyffsat hållbart.

Dock ska man ju se till att osten och smöret inte ligger varmt i onödan, i Utekokboken så rekommenderas att tillverka en liten ostkupa av frigolit (jag tror ett gammal liggunderlag är vettigare) för att se till att osten hålls isolerad från omgivande värme (den har ju en viss kyla från början, som man alltså får se till att bevara).

Vill man att smöret ska hålla längre så kan man koka bort vattnet. Man smälter alltså smöret i en kastrull och låter det koka (det får INTE brännas vid) tills vattnet kokat bort (man kan kontrollera genom att doppa en remsa hushållspapper i det och tända på, sprakar det så är det vatten kvar). Minns inte vad detta kallas (har hört det kallas "skirat smör" på svenska men det är ju inte riktigt detta man förknippar med det uttrycket) men det är ganska vanligt i många varma länder och håller tydligen väldigt länge (vi snackar om månader). Vet dock inte om det är gott att använda på smörgås, men som matlagningsfett (extra energi) så är det nog vettigt.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Middagstipset:
- Hemtorkad köttfärs
Kan ätas många dagar; det kan kombineras till en mängd goda rätter och behöver inte blötas upp före kokning.
Torkade grönsaker till blir gott.
Olika köpesåser trimmar fint: grönpepparsås, bearnaise, brunsås osv.
Kombinera med olika kolhydrater: cous-cous, potatismos, nudlar, snabbpasta osv.

-Saltad och torkad fransyska. Väger en del men räcker flera dagar. Gott som gud.

Frukost:
Kör man grötgrynen i mixer behöver inte gröten kokas och man slipper disken (häll varmt vatten direkt på grynen i kåsan)
Smörgåspålägg: variation! jordnötssmör, kaviar, messmör, ädelost (finns även på tub).

Lunch:
Soppor väger inget. Ta med många olika, men undvik såna med smakförstärkare i eftersom de tenderar ge halsbränna och avsmak efter några dagar (gäller även studentnudlar).

Godis:
Baka egna energikakor, receptet finns här på Utsidan.
 
nermander; sa:
Minns inte vad detta kallas (har hört det kallas "skirat smör" på svenska men det är ju inte riktigt detta man förknippar med det uttrycket) men det är ganska vanligt i många varma länder och håller tydligen väldigt länge (vi snackar om månader).

Detta är väl vad som brukar kalls ghee, vanligt i indisk matlagning. Finns gott om tämligen snarlika recept på nätet och i flera indiska kokböcker:

http://www.ayurveda.com/online resource/ghee_recipe.htm

http://www.recipezaar.com/55434?path=00D05B

Hälsningar
//Per
 
Det var en bra idé

Sandin; sa:
Detta är väl vad som brukar kalls ghee, vanligt i indisk matlagning. Hälsningar
//Per

Ja, det var en bra idé! Mamma brukar laga indiskt ibland. Tror att man ska ta bort skum-flockarna (av protein) som bildas på ytan, så att bara den genomskinliga "oljan" blir kvar.
 
samme83; sa:
Annars kan väl russin och nötter funka ganska bra. Men inte sun-maids chokladdraperade russin: för det första är de så goda så ett paket räcker bara en gång... samt att ett paket sätter kistan ur spel...

go tur/sam



Var köper du choklad-russinen?
Det måste jag ha!!!!!
Visste jag inte att det fanns.. varför säger aldrig någon något till mig? =)
 
lite olika.

Torkad papaya är mitt standardgodis för vandringen. ger snabbt blodsocker, och, enl. min vän som bott flera år i Afrika, är bra mot dålig mage.

Som lunch brukar jag köra med pasta med något torkat till, häll i pulvret och koka. mat framme på kvällen är svårare.

Jag gillar att torka råvaror som man kan ha med att slänga i som smakförstärkare. Olika lökar, gul, röd, gräs mm har föreslagits. Övriga grejor man kan torka är svamp och frukt och nästan allt annat med vatten i. Pröva att torka glass. Torka bär kanske är något. blåbär, hallon... Jordgubbar är visst svåra att torka, säger min bror som doktorerade på att torka papper och känner folk i jordgubbstorkningsbranchen. (ja, det finns en sån).

Kött kan torkas i frysen, men kom ihåg att det tappar smak, man får nästan ha chilisås med.
 
Re: lite olika.

bananmannen; sa:
Torka bär kanske är något. blåbär, hallon... Jordgubbar är visst svåra att torka, säger min bror som doktorerade på att torka papper och känner folk i jordgubbstorkningsbranchen. (ja, det finns en sån).

Bär brukar behövs krossas eftersom deras skal annars bromsar torkningen. Jordgubbar rekommenderas i Forsells bok (t.ex. för att pigga upp fruktsoppan). Skärs i tunna skivor och torkas.
 
Olivolja

Givetvis följer en rejäl flaska olivolja med på turen för att ha till pasta, bulgur (eller cous-cousen) och grytorna. Gott och nyttigt fett. Slå till och köp en fin, smakrik variant. Den är förstås lite dyrare, men värt varje öre ute på fjället.

// Fredrik
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips