Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Mat i två veckor .. gott och tungt ..
- Trådstartare da_flower
- Start datum
da_flower; sa:Typ smälter inte smör och ost härsknar i ryggan ????
Kan man ha sådan typ av färsk-produkter ?
Riktigt smör smälter inte så lätt (vilket smörgåsmargarin däremot gör).
Att ysta ost är ju en gammal konserveringsmetod (för att kunna spara mjölken lite längre) så ost är hyffsat hållbart.
Dock ska man ju se till att osten och smöret inte ligger varmt i onödan, i Utekokboken så rekommenderas att tillverka en liten ostkupa av frigolit (jag tror ett gammal liggunderlag är vettigare) för att se till att osten hålls isolerad från omgivande värme (den har ju en viss kyla från början, som man alltså får se till att bevara).
Vill man att smöret ska hålla längre så kan man koka bort vattnet. Man smälter alltså smöret i en kastrull och låter det koka (det får INTE brännas vid) tills vattnet kokat bort (man kan kontrollera genom att doppa en remsa hushållspapper i det och tända på, sprakar det så är det vatten kvar). Minns inte vad detta kallas (har hört det kallas "skirat smör" på svenska men det är ju inte riktigt detta man förknippar med det uttrycket) men det är ganska vanligt i många varma länder och håller tydligen väldigt länge (vi snackar om månader). Vet dock inte om det är gott att använda på smörgås, men som matlagningsfett (extra energi) så är det nog vettigt.
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Middagstipset:
- Hemtorkad köttfärs
Kan ätas många dagar; det kan kombineras till en mängd goda rätter och behöver inte blötas upp före kokning.
Torkade grönsaker till blir gott.
Olika köpesåser trimmar fint: grönpepparsås, bearnaise, brunsås osv.
Kombinera med olika kolhydrater: cous-cous, potatismos, nudlar, snabbpasta osv.
-Saltad och torkad fransyska. Väger en del men räcker flera dagar. Gott som gud.
Frukost:
Kör man grötgrynen i mixer behöver inte gröten kokas och man slipper disken (häll varmt vatten direkt på grynen i kåsan)
Smörgåspålägg: variation! jordnötssmör, kaviar, messmör, ädelost (finns även på tub).
Lunch:
Soppor väger inget. Ta med många olika, men undvik såna med smakförstärkare i eftersom de tenderar ge halsbränna och avsmak efter några dagar (gäller även studentnudlar).
Godis:
Baka egna energikakor, receptet finns här på Utsidan.
- Hemtorkad köttfärs
Kan ätas många dagar; det kan kombineras till en mängd goda rätter och behöver inte blötas upp före kokning.
Torkade grönsaker till blir gott.
Olika köpesåser trimmar fint: grönpepparsås, bearnaise, brunsås osv.
Kombinera med olika kolhydrater: cous-cous, potatismos, nudlar, snabbpasta osv.
-Saltad och torkad fransyska. Väger en del men räcker flera dagar. Gott som gud.
Frukost:
Kör man grötgrynen i mixer behöver inte gröten kokas och man slipper disken (häll varmt vatten direkt på grynen i kåsan)
Smörgåspålägg: variation! jordnötssmör, kaviar, messmör, ädelost (finns även på tub).
Lunch:
Soppor väger inget. Ta med många olika, men undvik såna med smakförstärkare i eftersom de tenderar ge halsbränna och avsmak efter några dagar (gäller även studentnudlar).
Godis:
Baka egna energikakor, receptet finns här på Utsidan.
Kolla in den här tråden för recept på energikakor:
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=1109
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=1109
nermander; sa:Minns inte vad detta kallas (har hört det kallas "skirat smör" på svenska men det är ju inte riktigt detta man förknippar med det uttrycket) men det är ganska vanligt i många varma länder och håller tydligen väldigt länge (vi snackar om månader).
Detta är väl vad som brukar kalls ghee, vanligt i indisk matlagning. Finns gott om tämligen snarlika recept på nätet och i flera indiska kokböcker:
http://www.ayurveda.com/online resource/ghee_recipe.htm
http://www.recipezaar.com/55434?path=00D05B
Hälsningar
//Per
Det var en bra idé
Ja, det var en bra idé! Mamma brukar laga indiskt ibland. Tror att man ska ta bort skum-flockarna (av protein) som bildas på ytan, så att bara den genomskinliga "oljan" blir kvar.
Sandin; sa:Detta är väl vad som brukar kalls ghee, vanligt i indisk matlagning. Hälsningar
//Per
Ja, det var en bra idé! Mamma brukar laga indiskt ibland. Tror att man ska ta bort skum-flockarna (av protein) som bildas på ytan, så att bara den genomskinliga "oljan" blir kvar.
Sandin; sa:Detta är väl vad som brukar kalls ghee, vanligt i indisk matlagning. Finns gott om tämligen snarlika recept på nätet och i flera indiska kokböcker:
Ja, så heter det ja.
samme83; sa:Annars kan väl russin och nötter funka ganska bra. Men inte sun-maids chokladdraperade russin: för det första är de så goda så ett paket räcker bara en gång... samt att ett paket sätter kistan ur spel...
go tur/sam
Var köper du choklad-russinen?
Det måste jag ha!!!!!
Visste jag inte att det fanns.. varför säger aldrig någon något till mig? =)
lite olika.
Torkad papaya är mitt standardgodis för vandringen. ger snabbt blodsocker, och, enl. min vän som bott flera år i Afrika, är bra mot dålig mage.
Som lunch brukar jag köra med pasta med något torkat till, häll i pulvret och koka. mat framme på kvällen är svårare.
Jag gillar att torka råvaror som man kan ha med att slänga i som smakförstärkare. Olika lökar, gul, röd, gräs mm har föreslagits. Övriga grejor man kan torka är svamp och frukt och nästan allt annat med vatten i. Pröva att torka glass. Torka bär kanske är något. blåbär, hallon... Jordgubbar är visst svåra att torka, säger min bror som doktorerade på att torka papper och känner folk i jordgubbstorkningsbranchen. (ja, det finns en sån).
Kött kan torkas i frysen, men kom ihåg att det tappar smak, man får nästan ha chilisås med.
Torkad papaya är mitt standardgodis för vandringen. ger snabbt blodsocker, och, enl. min vän som bott flera år i Afrika, är bra mot dålig mage.
Som lunch brukar jag köra med pasta med något torkat till, häll i pulvret och koka. mat framme på kvällen är svårare.
Jag gillar att torka råvaror som man kan ha med att slänga i som smakförstärkare. Olika lökar, gul, röd, gräs mm har föreslagits. Övriga grejor man kan torka är svamp och frukt och nästan allt annat med vatten i. Pröva att torka glass. Torka bär kanske är något. blåbär, hallon... Jordgubbar är visst svåra att torka, säger min bror som doktorerade på att torka papper och känner folk i jordgubbstorkningsbranchen. (ja, det finns en sån).
Kött kan torkas i frysen, men kom ihåg att det tappar smak, man får nästan ha chilisås med.
Re: lite olika.
Bär brukar behövs krossas eftersom deras skal annars bromsar torkningen. Jordgubbar rekommenderas i Forsells bok (t.ex. för att pigga upp fruktsoppan). Skärs i tunna skivor och torkas.
bananmannen; sa:Torka bär kanske är något. blåbär, hallon... Jordgubbar är visst svåra att torka, säger min bror som doktorerade på att torka papper och känner folk i jordgubbstorkningsbranchen. (ja, det finns en sån).
Bär brukar behövs krossas eftersom deras skal annars bromsar torkningen. Jordgubbar rekommenderas i Forsells bok (t.ex. för att pigga upp fruktsoppan). Skärs i tunna skivor och torkas.
Liknande trådar
- Svar
- 15
- Visningar
- 5 M
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg