Mat i två veckor .. gott och tungt ..

Behöver kasslern förblötas?

rakel; sa:
... har vi torkat och det har blivit bra.
Strimla den tunnt bara. Gott i en gryta med torkad purjolök och lite svamp.

Låter intressant!
I och för sig håller sig väl kassler ganska bra, men man spar väl några hekto på torkning.
Behöver man lägga kasslern i blöt långt i förväg, eller räcker det att bara koka?
 
Re: Snabbris

Viktor_L; sa:
Tidigare har jag använt Unkel Bens snabbris men blivit hungrig snabbt efter att jag ätit klart...
Nyligen testade jag att använda Unkel Bens fullkorsris med förkortad koktid, fungerade perfekt. Långsamare kolhydrater och godare!

Snabbriset är ju inte sådär jättegott nej, många brukar köra med basmatiris istället. Det går rätt bra att låta det koka klart på eftervärme (man kokar upp och ställer sen av grytan). En så kallad "pot cozy" gör underverk när man vill spara bränsle, ta ett gammalt liggunderlag (eller bubbelplast eller nåt annat isolerande) och gör en "tröja" till grytan. Då kan maten stå och dra länge utan att svalna.

En amerikansk kille la ner en massa tid på att utveckla en ultrlätt brännare som kunde köras med sparlåga, men när han väl hade fått klart den så hade han gått över till att använda pot cozy istället.

Man behöver inte göra en som passar till grytan, den ska ju isolera det kärl där maten skall tillredas. Är man ensam kan man göra en som passar till storkåsan och låta maten lagas där (så kan man låta diskvattnet vara kvar i grytan). Eller om man lagar frystorkat direkt i påsen så kan man göra en som funkar som stöd för påsen.

(Nån som har bra förslag på svenskt namn? Kastrullgosing? Grytvärmare?)
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Tror Skinnarmo brukar använda en sån där grytisolering gjord av liggunderlag på sina expeditioner, så det lär nog vara bra. Nån som har en länk till en bild? Gör man en rund bottendel plus en avlång bit som lindas runt grytan? Hur fäster man bitarna, med någon slags söm, eller silvertejp?
 
jarlmoden; sa:
Tror Skinnarmo brukar använda en sån där grytisolering gjord av liggunderlag på sina expeditioner, så det lär nog vara bra. Nån som har en länk till en bild? Gör man en rund bottendel plus en avlång bit som lindas runt grytan? Hur fäster man bitarna, med någon slags söm, eller silvertejp?

Jag har gjort ett par olika. Den enklaste varianten är att ställa grytan i sin toppluva (men som nån sa, det är lite riskabelt att kladda med mat i kläderna).

Den första är för en liten halvliters gryta och den är bara rullad runt (ingen botten, men den är lite längre än grytan så grytan hamnar i luften så det blir en "luftspalt" mot marken). Bild finns här http://nermander.homeip.net/bilder/gryta.jpg

Ett gammal trasigt liggunderlag och sivlertejp körde jag med. Det går säkert att limma med kontaktlim också men tejpen är enklare.

Sen har jag gjort en likadan för lilla grytan till Trangia 27 (den är väl på 0,8 l eller nåt sånt). Där gjorde jag en botten för det blir så stor diameter i förhållande till höjden att det inte verkade bra att köra med "luftspalt" under. Den rationaliserade jag dock bort till förmån för en till min tallrik istället (min tallrik är ett tomt Lätta-paket med tillhörande lock) och då gjorde jag en lite tunn av två lager bubbelplast till grytan (eftersom jag kör med spritbrännare så blir grytan sotig så den är mest för att slippa sot på allt och hålla diskvattnet varmt).

Till grytorna har jag inget isolerande lock, men Lätta-askens lock har jag lagt två lager bubbelplast på (i den nedsänkning som är där).

Det går med andra ord att experimentera rätt friskt, det viktiga är att den är hållbar och lätt att använda.
 
Ett förslag på hopfällbart isoleringskärl

http://www.fukt.bth.se/~fille/bilder/grunka.png

Om jag har fått till url-en rätt ska den visa hur man skär ut en stjärnformad bit ur ett kasserat liggunderlag. Vikes sedan runt kokkärlet. Eftersom den är utfällbar kan man använda den som sittlapp om man skulle känna för det.

Ursäktar den slarviga bilden, jag slängde ihop den lite snabbt med ett ritprogram bara.
 
Bra skiss; verkar lämpligt att använda spännremmen till trangian (om man har de grytorna vill säga) för att hålla ihop liggunderlaget kring grytan.

Tänkte annars främst säga att vi har använt ett fullkornsris som bara har 10 min koktid och mättar och är gott. Kommer inte på vad det var för märke, men det var ett av de större svenska, typ axa e.d.

/Rickard
 
Torkat är det enda alternativet

da_flower; sa:
Kommer mankunna komma under 15 kg mat och ändå äta gott? Vad brukar folks vikt i mat ligga på under liknande turer ?

// johan

Jag brukar ha med 5 kg mat för en vecka. Med tanke på att en del av det är burkar och annat liknande tror jag inte det vore omöjligt att ligga på 9 kg för två veckor. Under 10 skall du i all fall komma.

Hemligheten, eller det kanske inte är hemligt längre, är att torka maten själv. Bygg en tork och du skall aldrig ångra dig. Spika ramar, häfta på myggnät och stapla i en pappakartong, skär hål och ställ en kupévärmare utanför. Kanonbra resultat och byggtid under en timme även för den ohändige.

Ta med mycket torkad potatis och morötter istället för pasta och ris. Potatis väger 10 % av sin kokade vikt i torkat format. Äter du 500 g potatis varje dag väger det inte mer än 50 g x 14 dagar = 700 g för två veckor. Det är vad ris för tre dagar väger okokt.

Om du river potatisen innan du torkar den kan du göra raggmunkar med vatten, potatisriv och pannkakspulver. Inte dumt, och med en salt fläskbit duger det många dagar i fält.

Kalle
 
hardcore!

"min tallrik är ett tomt Lätta-paket med tillhörande lock" :-O Jäklar anåda, vad väger din rygga för en långhelg? 3.5 kilo?! Måste kolla i kylen om det finns nåt användbart, där kan man spara 50 gram direkt ijfm gamla gröna kåsan, hehe..
 
Re: Torkat är det enda alternativet

Kalle E; sa:
Ta med mycket torkad potatis och morötter istället för pasta och ris. Potatis väger 10 % av sin kokade vikt i torkat format. Äter du 500 g potatis varje dag väger det inte mer än 50 g x 14 dagar = 700 g för två veckor. Det är vad ris för tre dagar väger okokt.

Kalle

Skalar du potatisen och skär den i skivor innan du torkar den, eller går det med små hela potäter?

/David
 
Re: hardcore!

jarlmoden; sa:
"min tallrik är ett tomt Lätta-paket med tillhörande lock" :-O Jäklar anåda, vad väger din rygga för en långhelg? 3.5 kilo?! Måste kolla i kylen om det finns nåt användbart, där kan man spara 50 gram direkt ijfm gamla gröna kåsan, hehe..

:)

Jag håller ju på och experimenterar med ultralätt packning (skrev några trådar för nåt år sen här när jag var relativt ny på Utsidan). Min (ej uppdaterade) lista finns här http://nermander.homeip.net/latt.html
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips