Mat i två veckor .. gott och tungt ..

Förrättssnacks

Några erfarenheter från påskturen för ett par veckor sedan var:

Snacks medan man lagar mat är en höjdare; chips, kexs, salami, e.d.

Energybars som mellanmål.

Omelett på egentorkade ägg, torrmjölk, salami, torkad tomat och parprika; kanongott!

Dessutom har vi alltid med ett gäng olika buljongtärningar för att förhöja smaken på ris och annat; finns ju allahanda örtvarianter t.ex.

/Rickard
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Vi följde tipsen i Anita Forsells bok Friluftsmat.

Dvs rör ihop gulan och vitan, slå ut tunnt i någon form (kan vika till av folie eller bakplåtspapper) och torka i ugn med temp < 50 grader. Smula sönder till fint pulver.

Det tog lite tid, så det är viktigt att det är ett riktigt tunnt lager.

Jag tror vi gjorde så att vi vägde före och efter för att veta hur mycket vatten vi sedan skulle tillsätta. Notera också hur många ägg du har torkat.

Inga luktproblem alls.

/Rickard
 
Axel Hamberg vidste redan 1922 !!

Citat från Axel Hambergs "Sarekfjällen - Vägledning för färder i högfjällen mellan Lule älv källarmar" :

"...anföres här... ...en lista på proviant för en fullvuxen man under 7 dagars fjällresa :
1.5 kg hårt bröd eller skeppsskorpor
0.3 kg sockorskorpor o. pepparkakor
0.8 kg vetemjöl til pannkaka
0.4 kg mannagryn til gröt
0.4 kg ångpreparerade havregryn til gröt
0.5 kg gröna ärter
1.0 kg skinka
1.0 kg cornedbeef eller konsrv. oxtunga
0.5 kg ost
0.7 kg smör (eller margarin)
0.3 kg bränt och malet kaffe
0.1 kg the
0.4 kg bitsocker
0.1 kg strösocker
0.4 kg matmandel utan skal
0.2 kg russin
0.2 kg torkade aprikoser
0.1 kg syrliga karameller
0.05 kg salt till gröt och ärter samt ev. t. renkött o. fisk
0.4 kg chokolad o. cacao
1 burk söt kondenserad mjölk
1 burk gåslever
1 burk sardiner

Vikten av denna proviant är ungefär 10 kg...
...Spirituosa bör alldeles undvikas under pågående trapatser, men vid hemkomsten till lägret efter en ansträngande dag är en liten konjak en härlig, fast ingalunda nödvändig sak."

mvh
Arne
 
Sitter och blir lite orolig just nu,, skall ju som bekant vara ute i två veckor (10 kg x 2 = 20 kg). Om jag bantar ner maten till 15 kg/ person så kommer jag med min övriga utrustning hamna på 35 kg = omöjligt. Kommer mankunna komma under 15 kg mat och ändå äta gott? Vad brukar folks vikt i mat ligga på under liknande turer ?

// johan
 
Måste du vara ute i två veckor helt utan att proviantera? Det är klart att det blir tungt isåfall.

Finns det ingen möjlighet att göra något inköp efter "vägen"?
/Danne W
 
Knorrs pastarätter är inte så dumma, favoriten är den med pasta carbonara. bara att tillsätta vatten och en klick fett om man måste. ca 15 kr per paket.

Min standardföda till bergs & fjälls är dock numera för att spara massa disk och gas:

frukost: 2 muslibars

lunch: snabbnudlar med crisp bacon & en matsked mjukost (tub) (Koka upp->låt stå->klart!)

middag: snabbnudlar med crisp bacon & en matsked mjukost (tub) (Koka upp->låt stå->klart!)

kvällsfika: 2 muslibars

Koppletteras med en fickplunta whiskey & en chokladbit för hela turen. Möjligen några multivitaminer också.

Med hög aktivitet kanske man går ner nåt hekto, men vad gör det egentligen?

Jag tycker det går fint åtminstone 4-5 dagar i streck, men 2 veckor skulle nog bli tradigt... /Jarl.
 
da_flower; sa:
Sitter och blir lite orolig just nu,, skall ju som bekant vara ute i två veckor (10 kg x 2 = 20 kg). Om jag bantar ner maten till 15 kg/ person så kommer jag med min övriga utrustning hamna på 35 kg = omöjligt. Kommer mankunna komma under 15 kg mat och ändå äta gott? Vad brukar folks vikt i mat ligga på under liknande turer ?

Den där 10 kg-listan var ju från 1922 och innehöll ju över 2 kg konserver.

Det går att snåla lite på maten om man ser till att äta upp sig innan (Kropp käkade väl ett halvt kilo smör om dagen när han laddade för nån strapats). Fast frågan är om det är lättare att bära fettet på kroppen än i packningen? (Fast det håller kanske bättre om det sitter på kroppen:)
 
Kassler...

... har vi torkat och det har blivit bra.
Strimla den tunnt bara. Det är mycket smak i kassler så man behöver inte så mycket salt. Gott i en gryta med torkad purjolök och lite svamp.

Smaklig måltid!
 
Snabbris

Tidigare har jag använt Unkel Bens snabbris men blivit hungrig snabbt efter att jag ätit klart...
Nyligen testade jag att använda Unkel Bens fullkorsris med förkortad koktid, fungerade perfekt. Långsamare kolhydrater och godare!
MVH Viktor
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips