Mat i två veckor .. gott och tungt ..

Re: Re: Torkat är det enda alternativet

dave1; sa:
Skalar du potatisen och skär den i skivor innan du torkar den, eller går det med små hela potäter?

Allt som skall torkas måste ha så stor yta som möjligt för att torka fort. Tunna skivor eller strimlor är ett måste.

Skala är väl inte nödvändigt, potatisskal lär ha den bästa fibersammansättningen för däggdjur så det är nog bara nyttigt att äta skalet.
 
Hambergs lista

Jag noterade mig att Hamberg rekommenderar mandel. Det kan jag slutta upp kring.
Mandel är goda att äta som godis direkt ur påsen, det kan inngå i morgonmål eller kvällsfika och det går att slänga i en gryträtt för att piffa upp det frystorkade med något som ger tyggmotstånd.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Re: Hambergs lista

mnd; sa:
Jag noterade mig att Hamberg rekommenderar mandel. Det kan jag slutta upp kring.

Nötter är väl generellt väldigt bra. De innehåller mycket energi och om jag inte är helt ute och cyklar innehåller de dessutom fullvärdigt protein (men jag kan minnas fel om det sista).

Det var ju faktiskt så att innan människorna började äta djur så var nötter en viktig del av födan. Det är inte anledning som det finns gamla lagar när det gäller t.ex. ekollon:)

Sen beror det ju på om man gillar nötter eller inte. Jag har lite svårt för mandel, gillar hasselnötter klart bättre.
 
Tumregel för Uncle Ben's snabbris

Som alla vet så har portionsangivelserna på ris ingen som helst förankring i verkligheten, om man inte väger 30 kg eller så. En bra tumregel är att ta nästan dubbelt så stor volym Uncle Ben snabbris (3 min) jämfört med vanligt matris eftersom UB inte sväller lika mycket. (En ännu bättre regel vore kanske att skippa Uncle Ben eftersom det är så trist, men det är upp till var och en...)

Jag brukar äta nästan 2 dl matris om jag är hungrig, med UB snabb får det bli 3,5 dl.
 
En bättre tumregel är att inte mäta maten med volym utan med vikt, så slipper man att resultatet påverkas av formen. 500 g (torrvikt) makaroner är lika mycket mat som 500 g spagetti eller 500 g canneloni eller 500 g gnocci. Men volymmässigt är det enorma skillnader.
 
Viktgalningar!

Ibland glömmer jag vågen på längre turer...:) Mycket iriterande. Tur att kåsan är graderad då. Brukar inte hålla på och joxa med en liten pyttepåse för varje dag.
 
Re: Viktgalningar!

Vandrare; sa:
Ibland glömmer jag vågen på längre turer...:) Mycket iriterande. Tur att kåsan är graderad då. Brukar inte hålla på och joxa med en liten pyttepåse för varje dag.
Men, man mäter ju upp hemma hur mycket det skall vara, sen skriver man med spritpenna på påsen hur många dl det motsvarar.

Problemet är ju om man t.ex. har pasta typ gnocci som är rätt stora. De blir ju lite krossade i packningen och 1 dl kommer alltså att bli mer efter en vecka än vad det är i början (mer finfördelat tar ju upp mindre plats).

En påse per måltid tycker jag är praktiskt för då riskerar man inte att råka ta för mycket eller göra en felbedömning. Det är lättare att räkna till 7 påsar havregryn (med salt) än att se att en stor påse innehåller 14 dl (det kanske bara är 12 dl....?).

Men det är ju som sagt var en smaksak, men min erfarenhet är att tar man med sig "lösa" ingredienser så har man oftast 1-2 kg mat med sig hem som inte har gått åt samtidigt som nåt av det man hade med sig tog slut för tidigt.
 
Re: Re: Viktgalningar!

nermander; sa:
Men, man mäter ju upp hemma hur mycket det skall vara, sen skriver man med spritpenna på påsen hur många dl det motsvarar.

Jaha, så man väger upp det först, hemma, sen skriver man på påsen hur många deciliter det motsvarar??? Verkar onödigt invecklat. Riset packas oavsett om man vägt det eller inte.

Som sagt: Jag brukar mäta upp 3.5 dl Uncle Bens snabb till en portion. Enligt den fysik jag kan så ändras inte denna mängd oavsett om man mosar riset i en ryggsäck efteråt. Visserligen blir volymen mindre, men det är lika mycket ris (man blir lika mätt).

Mitt inlägg handlade om att man måste ta mer snabbris än vanligt, knappt dubbla volymen. Eftersom de flesta icke bodybuilders mäter (volym) sitt ris istället för att väga det trodde jag att det var den smartaste referensen.

Kom gärna med fler tossiga inlägg om detta högst oinressanta ämne, tråden kan bli hur lång som helst och människor utan något vettigt att göra får att läsa...
 
Re: Re: Re: Viktgalningar!

Vandrare; sa:
Som sagt: Jag brukar mäta upp 3.5 dl Uncle Bens snabb till en portion. Enligt den fysik jag kan så ändras inte denna mängd oavsett om man mosar riset i en ryggsäck efteråt. Visserligen blir volymen mindre, men det är lika mycket ris (man blir lika mätt).

Jag tror jag blandade in en annan tråd i mitt resonemang, det var nämligen nån som inte förstod vitsen med att packa portionsvis utan istället tog med sig en stod påse ris och mätte upp i fält.

Sen är det ju sant att ris är ris. Men pasta? Hur många dl är en portion makaroner? En portion gnocci? En portion tagliatelle? Eftersom portionsangivelser på paketen varierar så tycker i alla fall jag att det i såna lägen är lättast att väga. Och OM man nu inte vill packa portionsvis så väger man först en portion och mäter hur stor volym det blir, så man kan mäta i fält.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips