Vilket kök skall jag ta med?

Jag och frun tänker gå en femdagars fjällvandring i augusti och jag har en fråga om val av kök. Sedan tio år har jag ett Optimus Nova multifuelkök som används vid jakt men till säsongen har jag uppgraderat(?) och köpt ett Primus Lite gaskök. Jag gillar enkelheten med gasköket och det är skönt att slippa förvärmningen som krävs för Nova. Men jag undrar hur det fungerar att laga mat till två personer på det lilla gasköket. Vi kommer att köra varma koppen / blåbärssoppa / kaffe till frukost och lunch samt frystorkad mat till middag.

Jag lutar nog åt att fotogenköket hamnar i ryggsäcken som matkök, och Optimusköket kanske får hänga med som pauskök, då får Thermosen stanna hemma. Vikten på en Thermos är ungefär lika som för gasköket och gasköket kokar vatten på nolltid. Viss redundans uppnås med två kök om det ena packar ihop.

Alternativt endast ha ett kök och Thermos för varm dryck.

Hur skulle ni ha gjort?
 
Jag tolkar det som att köket i princip bara ska koka vatten på er tur? Då kanske det känns lite overkill med Novan? Jag är dåligt insatt i multifuel-kök men Novan kör väl inte gas? Då behöver du bära med dig både bränsle till Novan och gas till Primus Lite. Känns spontant onödigt.

Jag skulle satsa på endast gas-köket i er situation. Visserligen förlorar du back-up med ett andra kök, men skulle det hända att gasköket eller gasflaskan haverererar så går det att laga den frystorkade maten med kallt vatten också. Inte lika smakligt kanske, men ni svälter inte :)
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
I princip ska ni koka vatten bara, om ni äter enligt ovanstående.
Gas är enklare, det jag inte gillar så mycket är tryckfallet man får med halvtomma eller värre tuber, på slutet är det löjligt hur lång tid det tar....
Novat låter å andra sidan rätt rejält.

Ta gasköket, skippa termosen ändå.

//P
 
Varmakoppen blåbärssoppa lär ha utgått för flera år sedan. Men bortsett ftån det så bör det nog vara tillräckligt med ett kök. Föreslår att ni tar några 1 -2 nätters övernattningar i hemmaterräng och provar ut vilket ni trivs med.
 
Håller med, ta bara med gasköket. Är lite litet kärl för två när ni gör två påsar frystorkat, så prova fram hur ni gör det smartast. Lägg i hälften av vattnet först och koka upp en halvliter till för att toppa upp i påsarna?
/Peter
 
För att värma vatten ta med gasköket. Jag har ett Primus ETA Lite och när det blir vecko-vandringar norröver tar jag även med ett MSR Pocket Rocket som backup. Passar perfekt på primus-kärlet. Ett litet tips är att aldrig lita på kökets piezo-tändare så tag med tändstickor. Primus ETA Lite kök.jpgMSR Pocket Rocket 1.jpg
 
Jag skulle bara ta gasköket och ingen termos (eller multifuelköket).

Redundansen med två kök tycker jag är onödig. All mat i detta fall går att äta kall om köket skulle sluta fungera.
 
Vet inte om du syftar på mig? Jag nämner att jag har med en back-up brännare vid lite längre vandringar och brännaren ifråga väger ganska lite. Jag gör detta för att jag har råkat ut för ett kökhaveri på Nordkalottleden och undviker gärna frystorkat utrört i iskallt vatten. Men det är jag det.

Om vi skall undvika redundans här på forumet så blev det nog inte mycket skrivet, se bara på din första mening: Jag skulle bara ta gasköket..........det skriver ju i stort sätt samtliga ;)
 
Jag använder oftast Trangia 27 med GB-74 gasbrännare på turerna när vi är två personer. Jag sätter funktion och pålitligheten över den ev viktökningen, men samtidigt lagar jag mat på köket så inte bara kokar vatten. Skulle jag bara värma vatten går det att hitta lättare lösningar, men samtidigt sällan mer bränsleeffektiva.
Går jag som oftast långt utanför led brukar jag packa ner en liten toppmonterad brännare som reserv, ex FMS-300T eller MSR MicroRocket. Jag har aldrig behövt använda någon reservbrännare, men jag tar hellre dessa extra gram än att tvingas äta kall mat.

Till TS fråga. För den typen av vandring, bara koka vatten och årstiden välj gasköket alla gånger, men om grytan har värmeväxlare använd inte köket i tältet eller tältabsiden pga den extra kolmonoxidutveckling dessa grytor skapar.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips