Kök till Fjällräven Clasic

Har man så pass liten brännare som BRS300 eller FMS brännaren så är lågdiameterkärl breda nog. Värmesvinnet kommer mer från de breda munstyckena som windmaster och Amicus.
FMS 116 är minst lika bredstrålande som Windmaster och Amicus.
Poängen med att ha gaspatronen i grytan är att den tar mindre plats i ryggsäcken. Man fyller ut kärlets tomma volym mer effektivt när köket är packat.
Man kan ju fylla den ännu mer med mjukare grejer som verkligen fyller volymen.
Visst leder de värme sämre men å andra sidan är de mkt mer stryktåligare än aluminium samt tål (man repar inte upp en små aluminiumflis i maten/vattnet) att man rör runt med metallsked eller vispar med stålvisp när man kokar upp blåbärsoppa/nyponsoppa. De har hållfastheten som stål men vikten som aluminium.
Möjligt, men min HA-gryta har klarat sig hur fint som helst i ett tvåsiffrigt antal år, och då värmer jag aldrig bara vatten, utan verkligen rör om i och "lagar" men egentorkade mat. Det kan ju räcka med "bra nog", om marginalförbättringen kostar en tusenlapp ;)
Är det så pass kallt ute att man behöver värma gaspatronen så är det bättre att ha med sig spritköket och lämna gasbrännanren hemma. Gaspatroner har sämre förångning av gasen ut ur flaskan vid kallt väder. Spritbrännare funkar bättre på vintern.
Klart personligt och beroende av turens längd m fl omständigheter. Är man som jag ute i minst ett par veckor, blir det för mycket viktstraff med spritens ca halva energiinnehåll. Om TS ska gå Fjällräven Classic "på tid" är han kanske också angelägen om att inte behöva vänta på maten mer än nödvändigt, särskilt som han planerar varm mat tre gånger/dag.

Jag klarar mig med den isobutan-rika MSR-gasen ner till minst -10 grader, och såklart ännu lägre med vätskematning - som jag dock gärna undviker. Både p g a min eldnojja och för att köket med värmeslinga väger mer (och har fler delar som kan gå sönder).
Viktmässigt är trangia 1L UL kärlet (79g) med lock (?) och tamoj (48g) tyngre än en komplett Evernew 1L (116g).
Tamojen till Minitrangia väger 18 g.
 
(...) Behöver jag i så fall också fundera på ett vindskydd? Jag räknar med att det kommer regna hela veckan så att den mesta av matlagningen blir nog i tältvestibulen 😅
Vindskydd gör nytta även i absiden.
Dels vill man ha absiden så öppen som möjligt utan att det regnar in, och då blåser det gärna lite ändå (vilket är eftersträvansvärt). jag skulle aldrig laga mat i en helt nerstängd absid - tillämpar säkerhetsprincipen mot den kanske lilla men onödiga risken för koloxidförgiftning.

Dels reflekterar den blanka ytan värmestrålningen; det är därför jag också har en reflekterande yta även på undersidan, fast nästan ingen konvektionsvärme försvinner den vägen.

Och dels riktar ett högt vindskydd den heta luftströmmen från lågan nära kastrullens väggar, men större värmeutbyte som resultat. Man eldar mindre för kråkorna :)

Att köra en brännare i absiden på tältet kräver stor försiktighet. Man hamnar lätt väldigt nära antingen tältduk eller innertält om man har ett mindre tält. Var uppmärksam, eller ännu hellre ställ köket utanför absiden. Jag har valt att byta till ett Optimus Vega när jag vet att det troligen ska eldas i tältet. Toppmonterat bara utanför tältet, eller om du har en sån där typ "GT-absid" och dubbla ingångar i tältet.
Viktigt påpekande! Både p g a brand- och koloxidrisken, jfr ovan. Min absid är alltid öppen vid matlagning, se nedan. Ett fullt omslutande vindskydd hjälper till att minska risken för att flamman plötsligt blåser iväg åt något farligt håll.

Min egen eldnojja är gränslös. Jag ratar ranka kastruller och fasta utstickande handtag. Det tog lång tid innan jag vågade använda toppmonterade brännare, men känner at jag nu har rimligt säkra rutiner.

Jag har moddat min tältöppning så jag kan fixa en "veranda" att laga mar under i skitväder i stället. Kör fast hela kökskittet i marken med mina reserv-tältpinnar, eller blockar med stenar om jag tältar på klippor. Tar fram ALLT som ska användas vid matlagningen så det finns ordnat inom räckhåll, och rör mig inte ur fläcken efter att till slut ha tänt köket. Gör inget annat under tiden, släpper inte köket med blicken, och skulle inte ens säga "hej" till någon som ev. dök upp.
Nu har jag lagat mat i (öppen) absid utan minsta tillbud i väldigt många år, och ändå är jag lika sammanbiten varenda gång :p

Jag utgår ifrån att TS kan allt detta, men lika bra att få våra varningar svart på vitt med tanke på att tråden kan läsas av alla.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Jag har aldrig fattat varför man måste ha just gaspatronen i sin gryta. Ska man välja gryta utifrån detta, blir kanske varken formen eller storleken optimal för dess egentliga funktion. Den kan väl fyllas med annat köksmojs, som är mindre skramligt och mer formbart. Gaspatronens storlek kommer ju ändå att variera beroende på turens längd.

Kul att vi tänker och prioriterar olika.

Jag gillar att ha funktionen matlagning samlad i kastrullen och har inte sidofickor på mina mest använda ryggsäckar.

Dessutom vill jag packa kompakt och få ned allt i ryggsäcken inte ha prylar hängande eller spända utanpå.

Thure
 
Jag har inget att tillföra i själva kökdiskussionen (själv hade jag tagit Trangiat då jag försöker undvika att köpa nya prylar), men jag vill påpeka att om man ska äta tre mål frystorkat om dagen och har bråttom är det smidigt att ha med en bra termos, så behöver man öht inte plocka upp köket och värma vatten till lunchen. Det blir lite tyngre, men smidighet vinner oftast över viktbesparing är min erfarenhet.
/Anders
 
Läste sid 1...och hoppar till sid 4...

Jag räknar med 25-30 g gas per dag om jag minns rätt. Frukost lunch och middag samt två kaffevatten. Vanliga uppkok, sedan stänga av gasen och ha grytmysare samt vindskydd.

Ursäkta om jag missat något som diskuterats på sida 2, 3 och 4...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips