Kök för 2 ?

Tackar för svaren :)

jag vet inte riktigt vad jag ska äta, håller på och tittar på det nu ;) jag är är vegan så torkad mat lär det bli en hel del :p tänkte köpa Calazo - TORKA MAT och se om man hittar lite bra tips :) men så det kan bli tight med 1 liter säger du?
annar så har kanske någon här något riktigt bra tips på mat vegansk mat ? :)
 
Jag använde tidigare ett T25 när vi även var ute två personer, men har kompletterat med ett T27 UL för att spara vikt och volym. Jag tycker inte 1 liters grytorna är för små för två personer, utan har anpassat maten till rätter som inte kräver stor mängd vatten för att koka. Ex pasta har jag slutat ta med mig på vandringen (förutom Knorr Spagetteria), utan bytt till couscous, bulgur, ris mm som bas och till frukost rejäla portioner gröt av grynblandning, linfrö, solroskärnor, nötter, russin mm.

Då du tänkt vandra Kungsleden och kan köpa gas i STF's stugor finns det ingen stor anledning att snåla med bränslet på denna tur, utan tillåt dig även att ta med mat som kan kräva 10+ min koktid. Trangiaköket med gasbrännare tillåter mycket effektiv värmereglering, och du kan sjuda maten under lock med mycket litet gaspådrag. Räkna med att en 230g gasbehållare räcker 3-4 dygn vid den typen av matlagning. Det är vid den typen av matlagning, när man inte vill blanda ihop allt i samma gryta inför tillagningen som Trangiakökets två kittlar är praktiskt;)
Skall du däremot vandra sträckor som inte ger möjlighet att komplettera bränsle väljer du annan mat som kräver mindre bränsle och kan ligga och svälla efter ett snabbt uppkok (ex couscous mm).
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tackar för svaren :)

jag vet inte riktigt vad jag ska äta, håller på och tittar på det nu ;) jag är är vegan så torkad mat lär det bli en hel del :p tänkte köpa Calazo - TORKA MAT och se om man hittar lite bra tips :) (...)
annar så har kanske någon här något riktigt bra tips på mat vegansk mat ? :)
Är du vegan (och inte nötallergiker), kan du börja med att läsa den här och den här artikeln här på Utsidan (ersätt i det senare fallet allt mjölk- och gräddpulver som omnämns med kokosmjölkpulver, smör med vegetabiliskt fett etc).
"Torka mat" -tråden på forum är en liten guldgruva.
Hinner /orkar du inte torka själv, finns många ingredienser att köpa färdigtorkade i vanliga affärer, och ännu fler i invandrarbutiker av olika slag - se tex denna tråd.
Friluftsmat har mycket torkade grönsaker och frukt till överkomligt pris.

Det behöver inte vara så avancerat - min egen "panikvariant": blanda matkorn eller bulgur med minsta sortens små röda linshalvor, färdigköpta soltorkade tomater (dock gärna hackade i mindre bitar), kokosmjölkpulver, smulade valnötter eller kokosflagor, en minimal gnutta socker eller några klyftor torkade äpplen samt kryddor efter behag (spiskummin och koriander är gott till)- Lägg i en redig klick av något fast matfett och en färsk vitlöksklyfta direkt i portionspåsen. Det blir en mycket mättande (och god IMHO) middag, som bara kräver uppkokning i någon minut + "mognad" i grytmysaren i ca 8 minuter.

Det mest idiotenkla som finns att torka är en storpåse ICA Basic wokgrönsaker - de är redan förvällda, så det är bara att bre ut hela påsinnehållet på en ugnsplåt, sätta ugnen på högst 50 grader, ställa/kila fast ugnsluckan på glänt och... gå och lägga sig (bra dock att dela på de stora bitar broccoli, som ibland finns med). På morgonen har man en fin grönsaksblandning, som funkar som bas i de flesta rätter.
 
Senast ändrad:
men så det kan bli tight med 1 liter säger du?
Beror helt på vad för sorts mat du/ni kommer att laga, och naturligtvis på hur mycket ni äter. Det mest ineffektiva och utrymmeskrävande är att koka pasta, som ju kräver mycket vatten (som man dessutom i värsta fall häller ut = slösar bort den bränsle som gått åt till att värma det).
Rätter av samma typ som "panikgrytan" ovan suger ju upp allt vattnet via svällning och kräver inte mycket meckande/omrörning. Är jag ensam, fylls min enlitersgryta till som mest ca en tredjedel, med en och annan snabbväxande tonåring i sällskapet blir den rätt så full, men fortfarande tillräcklig ;)
 
TrangiA

Har lite olika, och om du vill ha enkelhet och pålitlighet och säkert är Trangia helt klar bland det mest prisvärda man kan ha. Sedan är det ju oftast lättare viktmässigt med toppmonterad gasbrännare, men som det sagts tidigare i tråden så är det inte lika stabilt och säkert. Det jag kan sakna med trangia och en del andra med för den delen är att det alltid är lite plock att behöva använda "tamoj" och då kan en del andra alternativ med invikbara handtag i kastruller vara tänkara alternativ.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips