Hjälp! Vilket kök?

En annan nackdel med fotstöden som säljs (primus varianten tex) är att de inte passar alla gasflaskor, då dessa har olika diametrar beroende på fabrikat och/eller volym. Fast använder man bara gas från en och samma tillverkare så funkar de ju hyfsat bra.

http://jwbasecamp.com/Articles/Canister Stands/Canister Stove Stands.html

Fotstödsadaptern verkar ju vara ett vettigt alternativ om man vill ha ett kök till allt, och ska man paddlar så spelar ju den extra vikten eller volymen ingen roll ( = trangia istället :)
 

Lästips

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
En slags kompromiss är att köpa en adapter, en fot med slang till sitt toppmonterade kök. Då har man möjlighet att välja hur man vill använda det.

gasadapter_ben.jpg


Adaptern på bilden väger 195 g.

Men då väger adaptern lika mycket som vissa spindelkök ..;)

//J
 
Och mindre än andra...
Skillnaden är förstås att man kan välja att köra med bara toppmonterat på vissa utflykter. Annars kan jag även tänka mig att en nackdel är att det ändå blir lite högre än ett vanligt spindelkök.
 
Microstove och Titan

Det lutar mot gas, verkar så praktiskt att kunna reglera lågan samt att ha den snabbare tiden, för att inte tala om att slippa måtta t-röd och kladda ner händerna.

Pris för min del är inte så viktigt, eftersom jag har blivit en e-bay tok på sistone och förstått att dollarns ras = halva priset (ink frakt) till priset vad man får betala här i sverige. Har hittat en Optimus Crux för 400:- (med frakt) och en JB för cirka 500:-! Om ni inte har skaffat ett e-bay konto så skynda er innan president valet, det finns pengar att spara och prylar att köpa. :)

Har också kollat in Kelly Kettle eller Storm Kettle (samma sak i stort sett, Storm Kettlen väger mer vilket dom annser gör den mer stryktålig), himmla smart vattenkokare och följer KISS regeln (keep it simple stupid). Tror inte att den är jätte bra att ha med sig i skogen om man inte enbart vill äta frystorkat, men väldigt smart som sagt.

Ok, gas med ett en liters kärl. Vilken kan man vara mest tillfredställd att ha med sig?

Finns en hel del liknade trådar där det har diskuterats enmans/lätta kök... Efter att ha använt Primus MicroStove(som jag anser är bättre än Crux:en och PR pga stabilitet och användarvänligt) det tillsammans med ett MSR Titan kettle 0,80l...funkar perfekt när man är ensam eller två att laga vanlig mat i! (Använder oxå kokkärlet att äta ur)
Recentioner finns på min sida!

Angående fotstöd så funkar det Mycket bra, ger stabilitet när marken är mjuk..men funkar inte så bra med den minsta gasflaskan!

//A
 
En slags kompromiss är att köpa en adapter, en fot med slang till sitt toppmonterade kök. Då har man möjlighet att välja hur man vill använda det.

gasadapter_ben.jpg


Adaptern på bilden väger 195 g.

Lite trådkapning, ber om ursäkt ...
Jag är mycket intresserad av erfarenheter av den här adaptern/liknande konstruktioner för att använda gas vintertid. Den som har sådana erfarenheter får gärna starta en ny tråd :)

Jörgen
 
gasadapter_ben.jpg


2521082057

Med gassavtapping i væskefase vil den letteste gassen (propan ) holde lenger, og opprettholde trykket i flaska.
9775-A25_500.jpg

Da varer bør dette virke ved kallere temperatur enn om flaska stod med ventilen opp.

dsk
 
Jag är inte säker på att jag förstår vare sig bilderna eller texten riktigt...

Men det borde vara en fördel att ha flaskan upp-och-ned för att så långt som möjligt bibehålla trycket samt få ut ungefär rätt blandning?

Antar att det inte är nåt problem, dvs att förgasning "hinner" ske innnan förbränning(?).
 
Skulle faktiskt vilja föreslå ett Trangia HA lätt tåligt och med ett rejält vindskydd och som byggas ut med både multifuel och gas och kan även köras på T-röd som funkar året om. Spindelköken har man inte mycket att vinna på längre med tanke på hur lätta de nya Trangia köken är.
Dessvärre blev HA köken oväntat populära och svår att få tag i men enligt Trangia så ska man öka produktionen av dessa udner hösten.
 
Trangia även om tungt och beskyllt för containerkök är stabilt och mycket väl vindskyddat. Med att lämna en kastrull och den dubiösa stekpannan hemma blir det väsentligt lättare. Man kan använda en aluminium tallrik, pajform, tårtbotten till effektivt och lätt lock.
//J

Jag testade härom helgen att skippa stekpannan på mitt (20 år gamla) lilla trangiakök.
När jag sen tryckte ner köket i ryggsäcken deformerades det en hel del. När jag skulle laga mat fick jag först inte ner grytan, utan var tvungen att bända en del i vindskyddet först. Det verkar helt enkelt som att stekpannan hade en viktig stabiliserande funktion.

Några tips om hur detta kan undvikas? Säg inte "undvik att knö ner köket", för det kommer jag fortsätta med :)

/OJ
 
Jag testade härom helgen att skippa stekpannan på mitt (20 år gamla) lilla trangiakök.
När jag sen tryckte ner köket i ryggsäcken deformerades det en hel del. När jag skulle laga mat fick jag först inte ner grytan, utan var tvungen att bända en del i vindskyddet först. Det verkar helt enkelt som att stekpannan hade en viktig stabiliserande funktion.

Några tips om hur detta kan undvikas? Säg inte "undvik att knö ner köket", för det kommer jag fortsätta med :)

/OJ

Ersätt stekpannan med en atrapp :)?

Annars är titanstekpannan mycket bra viktmässigt, man tjänar ca 50 % i jämförelse med standard. Vet inte vad HA-varianten väger men den kanske kan vara ett alternativ den med...
Stekpannan verkar ju onekligen fylla mer än en funktion så kanske bäst låta den vara kvar..;).

//J
 
Jag är inte säker på att jag förstår vare sig bilderna eller texten riktigt...

Men det borde vara en fördel att ha flaskan upp-och-ned för att så långt som möjligt bibehålla trycket samt få ut ungefär rätt blandning?

Antar att det inte är nåt problem, dvs att förgasning "hinner" ske innnan förbränning(?).

De gikk vel litt fort med teksten, men du oppfattet riktig.

(Litt synd at vi ikke kan gå innå redigere slike feil i ettertid.)

dsk
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips