Gissa position

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
En första ledtråd. Färden startade i en nationalpark. Vi har precis gått ur den för att nästa dag gå in i densamma igen. Sedan går vi in i en annan nationalpark. Vattenståndet är mycket högt.
 
Kombinationen av flera nationalparker kan ju börja med Stora Sjöfallet och senare inkludera Sarek. Med den utgångspunkten gissar jag att ni vadar över Sluggájåhkå strax innan den rinner ut i Spádnejåhkå. Skulle detta vara rätt kan det vara sydvästbranten av Hállji vi ser i fonden.
 
Då gissar jag att ni vadar där stigen från Sjöfallsstugan kommer fram till utloppet ur Bietsávrre. Tyckte tidigare att det var för lite björkskog i flygbilden på den här platsen.
 
Nu blev det rätt. Jag skrev att det vi vadar över nog inte ens är en jokk i ett försök att vara lite spetsfundig. Saken är den att det verkligen är en jokk men utan namn på kartan.
I STF:s årsbok 1920 beskriver H.N. Pallin i sitt bidrag om Slugga:
”Problemet under vandringen är passagen över Rissajokk, som avbördar vattnet från den betydliga, i sin fördolda ensamhet betagande fjällsjön Petsaure. Är icke sommaren särskilt torr, som den var ifrågasättande år, torde älven vara ganska besvärlig att vada. Vi gingo över den i en fors, omkring en halv kilometer vädet om dess utlopp ur Petsaure, och där torde vara ett av de bästa vadställena.”
När vi gick där för 40 år sedan var sommaren mycket blöt, i stort sett oavbrutet regn de första veckorna. Fjällkartan saknar som sagt namn och i ritningen döljs den av gränsdragningen. Så här ser det ut i ortofoto med vadet utsatt.
 

Bilagor

  • Rissajokk.jpg
    Rissajokk.jpg
    49.4 KB · Visningar: 366

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips