Ett försök till matlagningsprogram med friluftsmat

Hej! Vi ville testa att ta med en kock och en kameraman ut för att se om det gick att få ny inspiration till kul friluftsmat. Det skulle vara kul att få feedback på vad Utsidans matexperter tycker om vårt anspråkslösa försök till matlagningsprogram. I vårt testavsnitt lagar vi brynt vitkålssoppa och allt ligger på Addnaturebloggen. Tack på förhand!

//Johan på Addnature
 
Gott men lite varning

Provade detta på en lite dagstur igår och även om det smakade mycket gott satte vitkålen riktigt fart i magen... Kan vara en nackdel om man ska sova i sovsäck, så tror jag försöker med kålrot eller annan rotsak om jag ska sova kvar efter maten.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
En erfarenhet av soppor är att den bör vara på gränsen till stuvning samt helst dygnsgamla. Vida enklare för magen på så sätt. Bacon o rödabönor är väl enda 12 minutersmaten på råvaraor.
go tur.
 
Hej! Vi ville testa att ta med en kock och en kameraman ut för att se om det gick att få ny inspiration till kul friluftsmat. Det skulle vara kul att få feedback på vad Utsidans matexperter tycker om vårt anspråkslösa försök till matlagningsprogram. I vårt testavsnitt lagar vi brynt vitkålssoppa och allt ligger på Addnaturebloggen. Tack på förhand!

//Johan på Addnature
Absolut ingen friluftsmatexpert, tvärtom. Därför tycker jag det vore hemsk kul med sådan här inspiration. Hoppas ni fortsätter och varierar rätterna lite. Både för turer när man kan ha med sig rejäla grejer som smör och färska rotfrukter och turer när man av viktskäl måste begränsa sig till ex. torkad mat.
 
Kul idé, men i det här fallet var EI ( http://en.wikipedia.org/wiki/Extreme_ironing ) det första jag kom att tänka på. ;) Och effekten förhöjs ytterligare av att det tydligen hunnit mörkna innan ni får i er nån mat.

Men så är jag den sortens person som kör en veckas fjällvandring på nudlar och pulversås. Snabbt och lätt, färdigbrett.
 
Ett mycket trevligt initiativ! Det lät ju inte helt dumt det där...

Ett tips dock. Stoppa lagerblad och kryddpepparkorn i en te-boll så slipper ni sila dem mellan tänderna, alt svälja :)
__
Fredrik
 
Håller med om EI men bra försök. Jag gillar dock inte långkok när jag kör gas utan prio på att snåla med bränslet. Förstår att man inte alltid måste spara på bränsle dock. Tips för nästa gång är att fimpa de gigantiska salt- och pepparkvarnarna (bidrog till EI) och kanske välja en trevligare miljö, flytta sig till skogen vid sidan om kanske. Det såg ganska tråkigt ut det där vindskyddet.
 
håller mer föregående talare.
Hade gärna sett lite mer vilka förberedelser man kan göra innan och inte 10 st plastburkar uppradade, stora kökskniven värsta skärbrädorna och framförallt gillade ja de färska örterna i krukor! :p

Kändes inte så mkt friluftsanpassat utan mer att man tog ut köket utomhus... Annars vart det mkt samma som å laga mat inne...

Annars gillar jag initiativet kul med inspiration. Ser gärna exempel på vad man kan laga om man e på dagsturer eller om man bara ska ha en övernattning. Matvalet varierar sig då något i förhållande till om man e en vecka uppe i fjället.
 
Ja, som flera har sagt är det ju inte direkt svårare att laga mat utomhus om man har all köksutrustning med sig. Det svåra är att få ner vikt och volym på utrustningen och hitta smarta knep för att lösa sånt som man kanske använder elvisp, mixer, ugn, frys etc till hemma.

Jag köpte för några år sen Utekokboken för finsmakare och den var ju en total besvikelse... det handlade mest om att förbereda allt hemma och sen ta ut i skogen och laga på sitt två-lågiga campingkjök... (Nu var kanske inte alla recept så, men det var känslan jag fick, jag kände inte en enda gång nåt "aha, det där ska jag ta till mig".)
 
Jättekul idé! Nu känns kanske inte Hellasgården som friluftsliv för mig (har sprungit för många varv på slingan som cykeln kom ifrån ^^) så man kanske kan välja ett vindskydd där man inte ser tennisbana och sånt? Ser gärna också viktbesparande mat, kanske med hemtorkade råvaror! Sånt här är ju superkul :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips