Bloggar > Vandringstjejen med passion för jakt

Vandringstjejen med passion för jakt

Älskar allt som har med friluftsliv att göra. Jag har vandrat 1000-tals mil genom 16 länder - Sverige, Norge, Danmark, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Liechtenstein, Österrike, Frankrike, Portugal, Schweiz, Italien, Slovenien, Tjeckien. Tog jägarexamen 2017 och jagar hela hösten och vintern!

Det blir mycket jakt nu - Rådjursjakt med drivande tax

Som du säkert vet är jag en hängiven vandrare och är ute i naturen på olika vandringar varje helg. Med på mina vandringar är också min sambo Fredrik och våra två hundar taxen Norma och Schäfern Kosmo.

Jag tog jägarexamen i våras och från och med nu kommer det att vara jakt jag ägnar mig åt på hösten fram till och med januari då rådjursjakt med tax tar slut.

Jakt är ett väldigt trevligt komplement till alla vandringar jag ägnar mig åt övriga delen av året. Jag har ännu inte fällt mitt första vilt och när det sker ska det vara väl övervägt jägarmässigt.

1 oktober

Den 1 oktober startade rådjursjakten med drivande hund där jag bor

Vår tax Norma hade varit på helspänn de senaste två veckorna, precis som om hon känt på sig att jakten närmat sig.

Självklart släppte jag och min sambo Fredrik lös vår tax Norma i skogen den 1 oktober.

Vi såg 3 rådjur och Norma hade jätte fint drev på en stor get. De två andra rådjuren var troligtvis getens kid som hon ställde av i skogen när taxen började driva. Vi kopplade taxen efter 40 min och geten fick gå tillbaka till sina kid.

6 oktober

Det blir väldigt mycket jakt för oss och så håller det på fram till rådjursjakten är slut i januari.

Den 6 oktober var det åter dags att bege sig ut i skogen med tax och sambo. Vid denna jakt sköt Bertil i jaktlaget ett smaldjur för Norma. Norma hade jätte fint drev och var överlycklig när hon på slutet fick bita lite i det fällda djuret.
Jag fick vara med Bertil (som är jaktledare i jaktlaget) när han sotade och flådde djuret.

Så tacksam för allt de här fina männen i jaktlaget lär mig. Har så mycket att lära och de ställer så snällt upp och svarar på alla mina frågor och funderingar.

14 oktober

Den 14 oktober var vi åter ute på jakt. Först släppte Björn sin tax Scott. Scott fick fort upp vittring efter ett rådjur och efter 30 min drev kunde Björn skjuta ett smaldjur till Scotts glädje. Under tiden som Scott jagade rådjur passerade en räv mitt pass. Ovan som jag är lät jag den löpa vidare. Hade dock en mängd frågor om rävjakt när vi lite senare fikade .

Efter fikat var det dags för Norma att komma ut och leta rådjur på en ny såt. Hon sökte av jätte bra men lyckades inte få upp vittring efter något djur. Efter 40 min bröt vi jakten för dagen. En väldigt spännande vecka för mig eftersom jag för första gången är med på jakt med egen hagelbössa.

Jag har ett Aimpoint micro S1 monterat på min hagelbössa och är jätte nöjd!

14 okt 2017

Idag var det åter dags för rådjursjakt med min sambo Fredrik och taxen Norma. Naturligtvis var även resten av jaktlaget där. Ni vet de där goa männen Perra, Björn och Bertil som så tålmodigt lär mig allt de kan om jakt. 

Idag inleddes jakten med regn men jätte varmt. Svettades och hade helt klart för mycket kläder på mig. Björn sköt en hare för sin tax Scott. Norma fick upp ett jätte fint drev på rådjur men det var en get som vi lät springa vidare.

Efter jakten grillade vi korv. Arne kom ner och pratade jakt med oss vid lägerelden. När vi grillat klart passade vi på att skjuta lite hagel hos Arne. Mest för att ännu en gång kolla så mitt Aimpoint är rätt inställd. Det är den!

Må gott!

/Helena Traneving

Vill du ser mer bilder eller läsa mer om de olika vandringar eller jakter jag gjort så är det bara att gå in på min hemsida www.vandringstjejen.se

Du hittar mig även på

instagram; @helenatraneving

facebook: https://www.facebook.com/vandringstjejen/?ref=bookmarks

#vandringstjejen #kolmilansnorma #fjällrävenhunting #aimpoint

Postat 2017-11-01 10:47 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vandring på Södra Hällarna, Visby, Gotland Placerad på karta

Finns det vandringsleder på Gotland? Ja det gör det faktiskt!

Södra Hällarna är ett natur- och friluftsområde i södra Visby som tidigare var ett militärt skjutfält. Här finns branta klintar, fossilrika stränder, orkidéer och vinddrivna tallar. Ett naturskönt område inom gång- elller cykelavstånd från centrala Visby.

Området sträcker sig från Kneippbyn till området ovanför Visby hamn och Färjeleden. Här har man en vid utsikt över Högklint i söder ända bort till Domkyrkan och Snäck i norr. 

I Augusti 2017 var jag en vecka på Gotland med min sambo Fredrik och våra två hudnar taxen Norma och schäfern Kosmo. Min sambo jobba några dagar i Visby och då passade jag och taxen Norma på att ge oss ut på egna äventyr och utforska vandringsområdena runt staden.

Jag och Norma valde att följa Klintstigen som slingrar sig längs med havet och totalt belv det 6 km vandring för oss två på Södra Hällarna.

Eftersom vi bodde på Scandic i Visby så hade vi promenadavstånd från hotellet till entrén för Södra Hällarna. 

Heden hålls öppen av betande får och taxen Norma var i jaktmode och spanade efter kaniner under hela vår vandring. Måste väl nämna att taxen Norma är galen i rådjur, kaniner och katter. Antar att det är rätt vanliga favoriter när man är liten jakttax. Under vandringen såg vi bara en kanin, men Norma kände lukten av betydligt fler.  

Att vandra på Södra Hällarna kan jag varmt rekommendera! En citynära vandring med många finan lägerplatser.

/Helena Traneving

www.vandringstjejen.se

Direktlänk till min hemsida där du kan se fler bilder från vandringen - http://www.vandringstjejen.se/gotland-sodra-hallarna/

Instagram - @helenatraneving

Postat 2017-09-06 13:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Välkommen sköna maj - vandring i sol, snö och hagel

Idag hade jag en ledig dag pga jobb hela helgen med min arbetsplats kongress i Nyköping. 

Jag och taxen Norma tog oss åter till Rösjön i Sollentuna och gick leden runt sjöns som heter #rösjönrunt 


Rösjön runt är en lagom lång vandring på 5,6 km som inte ligger så långt hemifrån där jag bor.

Hela dagen hann nästan gå eftersom vi inväntade bättre väder. Det var ostadigt väder hela dagen men fram på sen eftermiddag ljusnade det upp och solen kom fram. Vi inledde vandringen i strålande sol men kallt, +2 grader, brrrrr.


När vi rundat norra sidan och det fina vindskyddet bröt snökaoset ut - snö och hagel vräkte ner resten av biten fram till bilen.


Välkommen sköna maj! 

/Helena Traneving

#vandringstjejen

www.vandringstjejen.se

Postat 2017-05-10 15:23 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vandring på Rösjöslingan i Sollentuna

1 maj ägnade jag och taxen Norma åt att vandra i Rösjöskogen som ligger i Sollentuna strax utanför Stockholm.

Vi valde att gå vandringsleden som går runt Rösjön och är på ca 6 km.


Leden heter #rösjöslingan. Leden är väldigt väl markerad med blå trianglar (se bilder).

Det finns gott om lägerplatser och eldplatser runt om sjön. Vi grillade korv vid vindskyddet som ligger nord öst i norra delen av sjön precis efter "lägergården" (se karta/bild).

En jätte fin lägerplats finns vid Kolartorp. Där fanns det plats för en stor grupp med många tält.

Kan verkligen rekommendera dig att vandra Rösjön runt i Sollentuna.

Jag parkerade vid Rösjöbadet. Pris 10,- per timme. Men såg under vandringen att det fanns andra parkeringar där det var gratis att stå.

Leden följer bitvis Roslagsleden.

Fler bilder och karta hittar du här hos vandringstjejen

/Helena Traneving

#vandringstjejen #roslagsleden #rösjönrunt

Postat 2017-05-02 15:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Spännande vildsvinsjakt med familjen som publik - artikel i tidningen Svensk Jakt

Under mellandagarna (jul/nyår 2016) var jag, min sambo och hans två barn ute med jaktlaget för att jaga vildsvin.

Vi hade redan innan avfärd hemma bestämt att jag och Sixten (7 år) skulle placeras lite utanför jakten men på en höjd där vi kunde ha god möjlighet att se själva jakten.

Ida skulle följa med Fredrik till det pass han/de kom att tilldelas.

Bertil, som är jaktledare, började med att dela ut de olika passen till alla i jaktlaget. Sen visade han mig och Sixten vart vi skulle stå. Vi blev placerade på en höjd invid en gles liten fin björkskog där vi fick perfekt utsikt över en stor del av jakten.

Via radion kunde vi sedan höra hur Magnus släppte sin hund Casper. Idag var det nämligen Magnus hund Casper som skulle vara med och leta rätt på vildsvinen åt oss.

Jag kan väl lugnt säga att Sixten inte var speciellt intresserad av jakten utan började precis som vanligt att leta efter fin mossa, stora pinnar, fina stenar osv. Efter ungefär 30 minuter var han rejält uttråkad och frågade om han fick klättra i trädet som stod precis på kanten till den lilla höjd vi var tilldelad.

Jag tvekade inte en sekund utan uppmuntrade honom tvärtom att klättra i trädet. På så sätt hade jag full kontroll över vart han var. Sixten klättrade högre och högre upp i trädet. Faktiskt ända upp i trädets topp.

Sixten tjoade, ropade och försökte få sin pappas uppmärksamhet eftersom han uppe från trädets topp lyckats få syn på honom ca. 50 meter bort där han stod på pass. Jag kunde riktigt höra hur min sambo blev mer och mer störd på Sixten som inte var tyst. Det är ju faktiskt så att man ska vara riktigt tyst vid en jakt, inte tjoa och skrika, för att lyckas få se ett djur eller över huvudtaget få skjuta ett djur.

När Sixten suttit fem minuter i trädet kom det ett vildsvin lugnt gående in i björkdunget från höger. Det satte sig ner ungefär 30 meter från mig och Sixten. Där satt grisen sedan och tittade på spektaklet där Sixten klättrade i träd, kastade pinnar mot det och försökte locka den att komma ännu närmre oss så Sixten skulle kunna få klappa grisen.

Jag meddelade jaktlaget att nu hade vi minsann en gris mitt framför oss som satt och stirrade på oss. Vart var alla??? Vart var Casper (hunden)???

Efter 15 minuter tröttnade grisen på att titta på mig och Sixten. Den la sig ner vid en stubbe och vilade. Ungefär då kom Casper sättande och började skälla på grisen som lugnt låg kvar.

Via radion fick min sambo, som var stod på pass närmst oss, tillåtelse att försöka smyga sig in för att skjuta grisen.

Både jag, Sixten och Casper tyckte att allt tog väldigt lång tid. Casper tittade och tittade på mig och Sixten som om han undrade varför vi inte kom till honom och sköt den där grisen. Casper kunde ju inte veta att vi, som var de som såg hur duktigt han var, inte hade något vapen med oss.

Efter ungefär 10 minuter till hade Fredrik och Ida lyckats smyga sig fram till mig och Sixten. Jag kan nog nämna att Sixten under tiden skuttat ner från trädet och börjat kasta pinnar mot Casper och grisen, ropade på grisen att resa sig samt "fiskade gris" med en lång pinne.

Väl framme vid oss lämnades en frysande och gråtande Ida av till mig innan Fredrik fortsatte smyga mot grisen. Jag råkade nog nämna för Fredrik att det inte var så noga med det där smygandet för den här grisen bryr sig inte om man ropar eller kastar pinnar mot den. Tror inte riktigt han hörde mig utan smög vidare mot grisen.

Under tiden försökte jag trösta Ida och få henne att röra på sina förfrusna tår. Jag bad Sixten vara lite tystare för att "det ska man vara när man jagar annars får man inte se något djur". Jag satte Sixten på mitt ena knä. Höll om frusna Ida och lyckades plocka upp mobilen och filma hela Fredriks jakt på grisen.

Så här efteråt inser jag att Fredrik nog upplevde rätt stor press på sig när han skulle skjuta det där vildsvinet. För skjuta vildsvinet lyckades han med. Trots att ett barn grät stora krokodiltårar och det andra barnet sjön en egen påkommen grissång högt och ljudligt.

Grisen föll på första skottet med familjen som publik!

Förutom den gris som Fredrik fällde så sköt även Björn en galt på ungefär 70 kilo. 

När jakten var över var det dags för sedvanlig eld och grillad korv. Dagens ämne var naturligtvis den konstiga grisjakten. Alla var överens om att detta var det konstigaste de varit med om på länge.

Vår jaktledare Bertil Nilsson tyckte att det var en så märklig händelse att han skrev en artikel om händelsen som publicerades i tidningen Svensk Jakt mars 2017.

Hela artikeln som Bertil skrev kan du läsa på min hemsida Vandringstjejen.

/Helena Traneving

Postat 2017-03-29 16:50 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Nästa Sista 

 

Logga in

Tips!