Bloggar > Vandringstjejen med passion för jakt

Vandringstjejen med passion för jakt

Älskar allt som har med friluftsliv att göra. Just nu håller jag på att studera för att ta jägarexamen. Har vandrat nästan alla stora vandringsleder i Sverige. Har även vandrat väldigt mycket i Alperna och Dolomiterna.

Hur får man barnen intresserade av friluftsliv Placerad på karta

Hur får man sina barn intresserade av friluftsliv? Den frågan får jag många gånger.

Mina egna barn är idag 21 och 25 år gamla. Med dem har jag gjort många vandringar och paddelturer genom åren. De älskar att sova i tält och även om de under en period i tonåren valde att inte följa med så är de idag inbitna tältare.

Min dotter Amanda när hon var 8 år gammal på vandring i dalarna.

Med min sambo och hans två barn får jag göra samma resa en gång till. Verkligen jätte roligt att få introducera barnen lugnt på deras villkor för att på så sätt skapa en glöd och ett intresse för allt som finns i skogen.

Hur gör man egentligen upp eld och hur kan man värma en burk korv i elden (jo, bullens pilsnerkorv är verkligen deras favorit. Själv väljer vi lite annan korv).

Det senaste halvåret har vi bestämt att vi ska äta ute vid en lägereld minst två gånger per månad. Det blir enkla utflykter för att locka barnen till friluftsliv.

I och jag vid lägerelden när vi väntar på att våra korvar ska bli klara.....

En helg åkte vi till Ängsjö Friluftsområde med barnen som är 7 och 11 år gamla.

Eftersom vi kom lagom till lunch inledde vi hela besöket med att grilla korv vid lägerplatsen som ligger precis nere vid Mälaren. Det finns ett par olika grillplatser men denna är vår favorit.

Linbanan var jätte rolig tyckte barnen......

Efter lunch begav vi oss till indianbyn, fortet, linbanan och äventyrsstigen. Ida och Sixten lekte länge och åkte många åk i linbanan. En perfekt utflyktsdag!

Vart ligger Ängsjö Friluftsområde?

Längst i norr vid Mälaren, cirka 4 km norr om Stäket i kommunens nordspets, ligger Ängsjö friluftsgård och friluftsområde. Här kan du uppleva naturen eller bara få frisk luft. 

Här finns stora grönytor för lekar, bollspel och picknick. I området finns det grillplatser, barnvänliga badplatser, handikappvänlig strandpromenad, naturstig, äventyrsstig, vildmarkshydda och indianby med fort. Under sommaren kan manhyra kanoter och roddbåtar.

På vintern finns här en rundbana för skridskoåkning, 2.5 km ordnas på Mälaren, med anslutning till Vikingaslingan, då isen medger detta.

Upplandsleden (Stockholmsdelen som börjar i Barkarby) passerar Ängsjö.

/Helena Traneving

Min webbsida:

http://vandringstjejen.webnode.se/

Följ min facebooksida:

https://www.facebook.com/vandringstjejen/

Postat 2016-12-08 15:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Lunch ute i skogen - för att det smakar bäst så!

Att min familj gillar att vara ute råder det ingen tvekan om. 

Barnen och Jag vid en lägereld.......

I ett halvår har vi spontant ätit lunch ute minst två dagar per månad.....bara för att alla tycker att korven smakar mycket bättre tillagad över öppen eld!

Barnen och vi grillar korv efter en lyckad jakt......

Det är till och med så att barnen tycker helgen blir helt konstig om vi inte varit ute och tänt en eld på hela helgen.

Tända eld med tändstål........

Det känns riktigt bra att kunna föra vidare traditionen med friluftsliv till nästa generation.

Brukar du äta ute med din familj?

Eller går du oftast ut själv i naturen?

Berätta gärna i kommentaren nedan!!!

Må gott!

/Helena

Min webbsida:

http://vandringstjejen.webnode.se/

Följ min facebooksida:

https://www.facebook.com/vandringstjejen/

Postat 2016-12-06 12:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hur går ett drevprov till....

I fredags var jag och Fredrik iväg och gjorde ett drevprov med vår tax Norma. Norma är redan champion och tanken är att vi fortsättningsvis ska göra ett drevprov en gång per år för att registrera hennes jaktegenskaper att ha som underlag inför avelsvärdering.

Någon gång i framtiden ska Norma nämligen få bli mamma och då tänker vi behålla en avkomma efter henne.

Vår tax Norma.....

Ett drevprov görs under jägarmässiga former och med största möjliga hänsyn till annat friluftsliv. Normas drevprov gjorde vi strax norr om Uppsala.

Drevprovsdomaren kollade först Normas ID-märkning (chip). Sen hälsade han på henne en längre stund för att kolla så hon inte uppvisar aggressivt eller olämpligt beteende. Norma verkligen älskar alla, och då menar jag alla! Hon är en glad, positiv men bestämd liten tax som klarade båda första testerna med bravur.

363D24B9-0C21-429D-BE6D-4BF99B36AB6C

Fredrik och domaren....

Norma är Fredriks andra tax men för mig var det första gången jag var med på ett drevprov. Det finns ett par olika regler som måste följas på ett drevprov. Ni som varit med på drevprov förut får förlåta om jag missuppfattat hur allt gick till.

Provledningen anger tidpunkt för provdagens början och slut. Provdagens längd är den FYRA (4) timmar för att få tilldelats 1:a pris. Taxen skall ha provats lös i minst TRE (3) timmar utan andra avbrott än förflyttningar, för att få tilldelas pris. Förflyttningar med hunden kopplad skall räknas in i provdagen. Domaren bedömer Norma i samarbete, lydnad och jaktduglighet.

Bedömningen sker under förhållanden som är så lika en vanlig jaktdag som möjligt. Vid bedömningen av hundens egenskaper skall domaren ta hänsyn till de yttre omständigheterna som råder. Man får inte använda sig av motorfordon för att söka efter hunden eller hålla kontakt med drevet.

Jag, spänd förväntan inför hur det ska gå för Norma...

Vi träffade domaren kl. 08:00 på morgonen. Ungefär 30 minuter senare var Norma iväg på jakt efter rådjur. Vi följde henne via skall, karta och kompass. Hon tog oss över hyggen och små skogsvägar.  På Normas drevprov blev det totalt 1 mils vandring för oss och domaren.

När vi passerade över ett hygge stötte vi upp två vildsvin som lugnt knallade iväg över hygget. Lite senare mötte vi en förvånad älg som undrade vad vi gjorde där mitt i skogen.

Fredrik och de två vildsvinen (små svarta prickar längst till höger uppe i bilden)....

Efter fyra timmar var provet slut och det var dags för domaren att tilldela Norma sin bedömning – Det blev ett 1:a pris! Tjohoooo vad glada vi blev!

Må gott alla läsare!

/Helena

Min webbsida:

http://vandringstjejen.webnode.se/

Följ mig på facebook:

 https://www.facebook.com/vandringstjejen/

Postat 2016-12-05 14:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Dags att göra mig hörd igen....

Hej alla bloggläsare här hos Utsidan.

Tycker det är dags att göra mig hörd igen.

Jag fortsätter som förut att vara ute mycket i naturen. Nu är det tillsammans med min kille Fredrik och våra två hundar Norma (tax) och Kosmo (schäfer).

Jag och min sambo Fredrik

Fredrik och jag.....

Norma är den hund som kommer att figurera mest på min hemsida och här i bloggen. Det är nämligen med henne vi jagar rådjur hela hösten/vintern.

Norma innan hon skickas iväg på drev.....

Jakt är mitt nya stora intresse. Håller för fullt på att plugga in min jägarexamen och hoppas vara klar i vår. Längtar efter att få äga mitt eget vapen och efter dagen då jag får skjuta ett rådjur.

Att ta selfie med Norma är svårt.....en tax är aldrig stilla......

Jag har startat upp en egen hemsida där ni kan följa mig på mina nya äventyr: http://vandringstjejen.webnode.se/

Norma och jag ger oss ut på egna äventyr när Fredrik och Kosmo jobbar kvällar och helger så oss två kommer ni att se extra mycket av framöver.

Hoppas att ni vill följa mig framöver!

Må gott alla!

/Helena Traneving

Min webbsida:

http://vandringstjejen.webnode.se/

Följ mig på facebook:

 https://www.facebook.com/vandringstjejen/

Postat 2016-12-01 14:16 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8