Bloggar > Vandringstjejen

Vandringstjejen

Älskar allt som har med friluftsliv att göra. Jag har vandrat 1000-tals mil genom 16 länder - Sverige, Norge, Danmark, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Liechtenstein, Österrike, Frankrike, Portugal, Schweiz, Italien, Slovenien, Tjeckien. Tog jägarexamen 2017 och jagar hela hösten och vintern!

Premiär för rådjursjakt - hittar vår tax Norma några rådjur?

1 oktober är premiärdag för jakt på rådjur med drivande hund.

Vi jagar med vår tax Kolmilans Norma som är svensk och finsk jaktchampion.

Naturligtvis fort vi ut på jakt på en av våra jaktmarker den 1 oktober och syftet med dagen är egentligen att få Norma att komma igång. Ibland kan det ta en liten stund innan hundarna förstår att de faktiskt kan få lämna sin husse eller matte eftersom det varit jaktuppehåll sedan 31 januari.

I videon nedan berättar jag hur en Garmin GPS fungerar och ni får se vår tax Norma driva rådjur. Jag har själv en Alpha 100 gps och en Garminklocka som jag också kan se Norma på. Min GPS använder jag även när jag vandrar eller går på tur på fjället. En bra extra säkerhet och ett bra komplement till karta och kompass.

Ha en fin dag!

/Helena

♡ Hitta mig på internet: ♡

Postat 2022-10-17 15:58 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Räkna älgbajs, har du gjort det någon gång?

Det var i alla fall det vi ägnade lördagen (april 2019) åt tillsammans med jaktvänner.

Jägare ska räkna älgens bajs

Obligatorisk räkning av älgbajs gör man för att få bättre koll på älgstammen. Alla älgskötselområden inventerar sitt område för att ta reda på hur många bajshögar och på så vis även hur många älgar det verkligen finns i skogarna.

Redan i höstas räknade vi bajs för första gången. Vi fick en karta med ett antal punkter som skulle letad upp och sedan mätas ut med en radie på ungefär 20 meter. Inom den radien skulle vi räkna antal bajshögar. I vårt jaktvårdsområde har vi ungefär 200 meter mellan de olika pinnararna där vi ska räkna bajs. En älg skiter ungefär 16,6 gånger per dygn och genom att räkna antal bajshögar på detta sätt ska länsstyrelsen kunna sammanställa hur mycket älg vi har, både lokalt och regionalt för att kanske så småningom också kunna sammanställa nationellt.

Eftersom vi jägare till stora delar är naturromantiker och vill ha viltrika skogar, så är ju det här bara positivt. Det innebär att vi får ett kvitto tillbaka på att vi kan skjuta si och så många älgar och rådjur. Och det är åt bägge hållen, både så att vi inte skjuter för mycket men också så att vi inte skjuter för lite.

Spillningsräkningen går till så att varje älgskötselområde måste städa av en yta på 100 kvadratmeter. Där räknar man hur många högar man hittar. När jag räknar så städar jag samtidigt av området. Så rent praktiskt så får jag helt enkelt ta i älgskiten.

Vad gör man av bajset man plockar bort? Det kastar jag utanför det här området. Sedan förs detta in i ett excel-ark och då kan man också se hur mycket älg vi har på 1.000 hektar. Då får man en ganska god koll på hur älgstammen ser ut.

I lördags var det dags att ännu en gång ta oss ut till räkningspunkterna. Förra gången letade vi oss fram med hjälp av karta. Denna gång var det lättare att hitta punkterna eftersom vi märkt ut dem med waypoints på våra gps:er. Vi hittade totalt 4:ra bajshögar fördelat vid olika pinnar. I höstas hittade vi bara 1 bajshög.

Våra hundar Zingo och Norma fick följa med ut i skogen och de tyckte som vanligt att skogsturer är det bästa som finns.

Efter räknandet blev det en lägereld och grillad korv tillsammans med de andra i jaktlaget.

Här nere har jag spelat in en video som förklarar hur jag gjorde när jag räknade älgbajs.

Här är en länk till min webb www.vandringstjejen.se där du kan läsa om jakt samt alla 1000-tals vandringar jag gjort.

Ha en trevlig dag!

Helena, Fredrik och hundarna :)

Postat 2019-04-17 10:27 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bergsklättning i närområdet med en 8-åring Placerad på karta

I vår familj gillar vi att hitta på äventyr i närområdet. Vi brukar kalla oss "Äventyrsfamiljen" på min hemsida www.vandringstejen.se

Idag har jag och Sixten 8 år klättrat i berg

Toppen av en fornborg var målet för dagen. Vi passade på att klättra i berg under tiden som min sambo Fredrik och min sambos dotter Ida jagade rådjur med vår tax Norma. De befann sig i samma område som vi och Norma sprang förbi oss på toppen två gånger under tiden vi var där uppe.

Vi valde at ta den svåra vägen upp. Du vet den där vägen där man måste klättra över stora stenbumlingar för att komma upp till toppen.

På vägen upp för berget hittade vi en grotta som Sixten provade.

På toppen av berget hängde ett gammalt träd ut över stupet

Vi hittade en geocache även om vi inte har appen. Sixten gjorde fyndet bakom ett stenblock nästan framme vid toppen. Vi gjorde en notering i boken och Sixten kolla in alla fina skatter som fanns i burken.

Vi samlade skräp på toppen. Någon hade ätit lunch där och sedan slängt pappkartonger & burkar i naturen. Det tyckte varken jag eller Sixten om.

Sixten ska bli arkeolog när han blir stor

På toppen hittade vi även fina stenar och olika mossa. Sixten ska bli arkeolog när han blir stor så vi undersöker allt väldigt noga. Vi hade med en kikare upp på toppen och där spejade vi efter båtar och svampjägre. 

När vi kom fram till bilen inväntade vi Fredrik och Ida som släppt taxen Norma på drev. Sixten var trött och undrade när de tänkte komma. När vi satt där på bilens stötdämpare började det regna. Vi som skulle grilla korv när övriga familjen kom tillbaka. Inte bra!

En väldigt skön dag i skogen med sambo ❤️ och bonusbarn. Korven åt vi hemma eftersom regnet bestämde sig för att vräka ner!

Vill du se fler bilder från vår klättring så är det bara att klicka dig vidare här: http://www.vandringstjejen.se/aventyr-med-barn/

/Helena Traneving (och Sixten 8 år)

#vandringstjejen #aktivfamilj #äventyrsfamiljen #gneis

Postat 2017-11-01 13:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det blir mycket jakt nu - Rådjursjakt med drivande tax

Som du säkert vet är jag en hängiven vandrare och är ute i naturen på olika vandringar varje helg. Med på mina vandringar är också min sambo Fredrik och våra två hundar taxen Norma och Schäfern Kosmo.

Jag tog jägarexamen i våras och från och med nu kommer det att vara jakt jag ägnar mig åt på hösten fram till och med januari då rådjursjakt med tax tar slut.

Jakt är ett väldigt trevligt komplement till alla vandringar jag ägnar mig åt övriga delen av året. Jag har ännu inte fällt mitt första vilt och när det sker ska det vara väl övervägt jägarmässigt.

1 oktober

Den 1 oktober startade rådjursjakten med drivande hund där jag bor

Vår tax Norma hade varit på helspänn de senaste två veckorna, precis som om hon känt på sig att jakten närmat sig.

Självklart släppte jag och min sambo Fredrik lös vår tax Norma i skogen den 1 oktober.

Vi såg 3 rådjur och Norma hade jätte fint drev på en stor get. De två andra rådjuren var troligtvis getens kid som hon ställde av i skogen när taxen började driva. Vi kopplade taxen efter 40 min och geten fick gå tillbaka till sina kid.

6 oktober

Det blir väldigt mycket jakt för oss och så håller det på fram till rådjursjakten är slut i januari.

Den 6 oktober var det åter dags att bege sig ut i skogen med tax och sambo. Vid denna jakt sköt Bertil i jaktlaget ett smaldjur för Norma. Norma hade jätte fint drev och var överlycklig när hon på slutet fick bita lite i det fällda djuret.
Jag fick vara med Bertil (som är jaktledare i jaktlaget) när han sotade och flådde djuret.

Så tacksam för allt de här fina männen i jaktlaget lär mig. Har så mycket att lära och de ställer så snällt upp och svarar på alla mina frågor och funderingar.

14 oktober

Den 14 oktober var vi åter ute på jakt. Först släppte Björn sin tax Scott. Scott fick fort upp vittring efter ett rådjur och efter 30 min drev kunde Björn skjuta ett smaldjur till Scotts glädje. Under tiden som Scott jagade rådjur passerade en räv mitt pass. Ovan som jag är lät jag den löpa vidare. Hade dock en mängd frågor om rävjakt när vi lite senare fikade .

Efter fikat var det dags för Norma att komma ut och leta rådjur på en ny såt. Hon sökte av jätte bra men lyckades inte få upp vittring efter något djur. Efter 40 min bröt vi jakten för dagen. En väldigt spännande vecka för mig eftersom jag för första gången är med på jakt med egen hagelbössa.

Jag har ett Aimpoint micro S1 monterat på min hagelbössa och är jätte nöjd!

14 okt 2017

Idag var det åter dags för rådjursjakt med min sambo Fredrik och taxen Norma. Naturligtvis var även resten av jaktlaget där. Ni vet de där goa männen Perra, Björn och Bertil som så tålmodigt lär mig allt de kan om jakt. 

Idag inleddes jakten med regn men jätte varmt. Svettades och hade helt klart för mycket kläder på mig. Björn sköt en hare för sin tax Scott. Norma fick upp ett jätte fint drev på rådjur men det var en get som vi lät springa vidare.

Efter jakten grillade vi korv. Arne kom ner och pratade jakt med oss vid lägerelden. När vi grillat klart passade vi på att skjuta lite hagel hos Arne. Mest för att ännu en gång kolla så mitt Aimpoint är rätt inställd. Det är den!

Må gott!

/Helena Traneving

Vill du ser mer bilder eller läsa mer om de olika vandringar eller jakter jag gjort så är det bara att gå in på min hemsida www.vandringstjejen.se

Du hittar mig även på

instagram; @helenatraneving

facebook: https://www.facebook.com/vandringstjejen/?ref=bookmarks

#vandringstjejen #kolmilansnorma #fjällrävenhunting #aimpoint

Postat 2017-11-01 10:47 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hur går ett drevprov till....

I fredags var jag och Fredrik iväg och gjorde ett drevprov med vår tax Norma. Norma är redan champion och tanken är att vi fortsättningsvis ska göra ett drevprov en gång per år för att registrera hennes jaktegenskaper att ha som underlag inför avelsvärdering.

Någon gång i framtiden ska Norma nämligen få bli mamma och då tänker vi behålla en avkomma efter henne.

Vår tax Norma.....

Ett drevprov görs under jägarmässiga former och med största möjliga hänsyn till annat friluftsliv. Normas drevprov gjorde vi strax norr om Uppsala.

Drevprovsdomaren kollade först Normas ID-märkning (chip). Sen hälsade han på henne en längre stund för att kolla så hon inte uppvisar aggressivt eller olämpligt beteende. Norma verkligen älskar alla, och då menar jag alla! Hon är en glad, positiv men bestämd liten tax som klarade båda första testerna med bravur.

363D24B9-0C21-429D-BE6D-4BF99B36AB6C

Fredrik och domaren....

Norma är Fredriks andra tax men för mig var det första gången jag var med på ett drevprov. Det finns ett par olika regler som måste följas på ett drevprov. Ni som varit med på drevprov förut får förlåta om jag missuppfattat hur allt gick till.

Provledningen anger tidpunkt för provdagens början och slut. Provdagens längd är den FYRA (4) timmar för att få tilldelats 1:a pris. Taxen skall ha provats lös i minst TRE (3) timmar utan andra avbrott än förflyttningar, för att få tilldelas pris. Förflyttningar med hunden kopplad skall räknas in i provdagen. Domaren bedömer Norma i samarbete, lydnad och jaktduglighet.

Bedömningen sker under förhållanden som är så lika en vanlig jaktdag som möjligt. Vid bedömningen av hundens egenskaper skall domaren ta hänsyn till de yttre omständigheterna som råder. Man får inte använda sig av motorfordon för att söka efter hunden eller hålla kontakt med drevet.

Jag, spänd förväntan inför hur det ska gå för Norma...

Vi träffade domaren kl. 08:00 på morgonen. Ungefär 30 minuter senare var Norma iväg på jakt efter rådjur. Vi följde henne via skall, karta och kompass. Hon tog oss över hyggen och små skogsvägar.  På Normas drevprov blev det totalt 1 mils vandring för oss och domaren.

När vi passerade över ett hygge stötte vi upp två vildsvin som lugnt knallade iväg över hygget. Lite senare mötte vi en förvånad älg som undrade vad vi gjorde där mitt i skogen.

Fredrik och de två vildsvinen (små svarta prickar längst till höger uppe i bilden)....

Efter fyra timmar var provet slut och det var dags för domaren att tilldela Norma sin bedömning – Det blev ett 1:a pris! Tjohoooo vad glada vi blev!

Må gott alla läsare!

/Helena

Min webbsida:

http://vandringstjejen.webnode.se/

Följ mig på facebook:

 https://www.facebook.com/vandringstjejen/

Postat 2016-12-05 14:01 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook
Visste du att som Plus-medlem på Utsidan kan du dölja (nästan) alla annonser? Läs mer om Plus