Älskar allt som har med friluftsliv att göra. Jag har vandrat 1000-tals mil genom 16 länder - Sverige, Norge, Danmark, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Liechtenstein, Österrike, Frankrike, Portugal, Schweiz, Italien, Slovenien, Tjeckien. Tog jägarexamen 2017 och jagar hela hösten och vintern!

Ängar mig åt friluftsliv året runt!
2012 Utsedd till ÅRETS NÄRÄVENTYRARE 2011
2013 Startade hela eventet EN UTENATT I MÅNADEN (Tälta året runt)
2014-2015 FÖRST I SVERIGE att bestiga samtliga Sveriges 25 landskaps högsta toppar. Har även besökt samtliga Sveriges 30 nationalparker.
2017 jägarexamen
www.vandringstjejen.se

Användarnamn: Vandringstjejen

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Jakt, Ridning, Utförsåkning

Mer på min profilsida


Hur mycket orkar barn bära? - uppdaterad text

Hur mycket kan barn bära i ryggan

Hur mycket kan mitt barn bära i ryggsäcken?

Regel som är lätt att följa när det gäller barn är att de inte ska bära för tungt i sina ryggsäckar.


En bra tumregel när det gäller barn och ryggsäckar och hur mycket man skall bära är att alla bär ungefär samma procent av sin kroppsvikt. 

Vuxna och äldre barn/ungdomar bär ungefär  17-18% av kroppsvikten på ryggen.  

Väger du 65 kg så blir det 11 kg på ryggen. Väger du 45 kg blir det 7-8 kg.

Med mindre barn får man känna efter lite mer. Min dotter orkade aldrig bära något fram tills hon blev 10/11 år.

Sönerna däremot bar tungt tidigt utan att klaga. Lyssna på barnet. Det är naturligtvis det som avgör!


En 8/9-åring bär lite lättare. Ungefär 11% av sin kroppsvikt, bara personlig utrustning på ca 4 kilo.

Mindre barn får man oftast vara glad om de bär sin kudde & gosedjur.

Har en kompis med en dotter på 7 år som bär 8 kg i sin rygga utan att klaga. Så viktigast är att lyssna på barnet. Börja med kort tur för att känna efter.

Själv har jag aldrig mer än 8 kg i ryggan. Jag är helt inne på att bära så lätt som möjligt & fokuserar mycket på gram för varje pryl jag bär med mig. Blir ryggan tyngre än 8 kg tycker jag inte vandringen är lika njutningsfull! Jag är definitivt ingen gramjägare ut i fingerspetsarna. Jag väljer däremot min utrustning med omsorg. Jag bär hellre en sovsäck på 600 g än en som väger 1,5 kg.

Huvudregeln är att tänka lätt

Det jag tycker är viktigt är att lägga energi på att hitta en lätt ryggsäck till sig själv och barnen. Det är väldigt onödigt att lägga 1-2 kilo på en tung ryggsäck. 

Jag är ett stort fan av Osprey ryggsäckarna eftersom de oftast är lätta. Osprey Jet 18 väger bara 550g

Lycka till med våren/sommarens/höstens vandringar.

Jag hoppas verkligen du blev hjälpt av informationen!

/Helena Traneving

http://vandringstjejen.webnode.se/

https://www.facebook.com/vandringstjejen/

Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-02-09 06:04   Skipjack
Bra artikel/info!

Vi gick på Bergans råd i början, och jag har för mig de sade 5% (möjligen kan det ha varit 10%) av barnets vikt, alltså i trakten av vad du rekommenderar. Det fungerade inte alls bra för oss/henne, inte ens med bara 0.5 liters vattenflaska i ryggan. Det blev gnälligt och allting var allmänt besvärligt. Vårt ryggsäcksval föll på Haglöfs Ares, men vi har aldrig varit helt nöjda med den. Det är möjligt är att den inte satt helt hundra, men då hon inte haft något att jämföra med så fick vi aldrig klarhet i detta.

Utan ryggsäck så gick hon emellertid som 8-åring 16 km på ett bräde (!), så det tycks vara väldigt individuellt det här med vikter. Allra bäst torde vara att öka vikten gradvis över en tid, från tom ryggsäck till de 17-18% du nämner.

Tror också att ett midjebälte för viktavlastning är ett absolut måste, och med detta går det förmodligen också att välja en aningen tyngre ryggsäck.
 
Svar 2017-02-09 07:23   Helena Rosquist Traneving
Har uppdaterat texten. Den blev lite väl kort och inte riktigt fullständig.

Min dotter ville i te alls bära ryggsäck fram tills hon blev 10/11. Hon vill kunna springa, hoppa & klättra. Ryggan tog bort all njutning för henne!

Vad man orkar bära är personligt. Även som vuxen. En del vuxna gilla ryggor fyllda med 22-25 kg. Själv gillar jag runt 8 kg.

Håller med dig om att ett bra midjebälte är väldigt viktigt. Finns många barnryggor som saknar bra midjebälten.
Känner egentligen inte till vikten på Bergmans ryggor eftersom jag själv bara köpt Ospray. Har Bergmans någon vettig rygga med låg vikt & bra avbärarbälte för barn?
 
2017-02-09 06:19   Håkan Friberg
Jag tycker att din information är förvirrande.
Först skriver du att man ska starta vandringen med 17-18 % av barnens kroppsvikt i packningen. I meningen efter skriver du att en nioåring ska bära ca 11 % av sin kroppsvikt.
 
Svar 2017-02-09 07:17   Helena Rosquist Traneving
Tack Håkan!Håller med att det var otydligt. Uppdaterade texten och hoppas det blev tydligare hur jag tänkte. Ibland är tanken före skriften och då kan det bli otydligt :)
 
2017-02-10 13:56   Kogoyo
Jag tycker fokus på blogginlägget borde ligga på den individuella anpassningsbarheten och anpassningsbara ryggsäckar. Barn vänjer sig vid det mesta och man kan hjälpa dom att vänja sig också - för detta sista gäller det att hitta sitt barns väg till vanan. Flera (egna) barn kanske kräver olika sätt. Bara för att de första gången vägrar en rygga på 5 kg så betyder det inte att de aldrig ska behöva bära en rygga.
Min (då) 3-åring vandrade upp på Kebne med 3 kg på ryggen (20% då). Medan lillebrorsan hade svårt för rygga öht fram till 5 fyllda. Skillnaden var att samma rygga (utan tillräckligt med justerbara remmar) satt på två olika kroppar. Bra passform på den ene, mycket dålig för den andre.
Ospreyen på bild saknar justerbarheten för bärremmarna. Skulle någon vuxen vilja bära en ryggsäck med 20% av kroppsvikten som ej går att justera? Har svårt att tänka mig det - vandringen blir således en pina.
Med grym ultralätt ryggsäck (Gossamer Gear Mariposa xs, 60 L på 450 g) kunde min då 10-åriga dotter på 29 kg bära 10-11 kg på ryggen i en mil utan ett pip. Medan 7 kg blev ett ok för lillsyrran på 9 år - återigen var problemet passformen på ryggan (trots att samma vikt i samma rygga bars av samma flicka ett år tidigare, utan problem).
Numera ligger två Gossamer Gear Mariposa på vinden i väntan på nästa vandring.
 

Läs mer i bloggen

Vi tar husbilen till Småland för jakt trots att de gått ut med orange vädervarning - snökaos

Ha en fin dag!

Helena och Fredrik

Vandring i Reinheimen Nationalpark Norge

I augusti åkte vi med vår plåtis/husbil på en tvåveckors resa i Norge. Ett av alla stopp längs vägen var en vandring i Reinheimen Nationalpark. 

Vandring i Rondane Nationalpark, Norge med två hundar

Vi tog bilen upp till Mysusæter och passerade den lilla byn. Vägen hit går längs slingrande smal serpentinväg. Uppåt och åter brant uppåt och svettigt för en ovan Svensk att köra upp och nerför.

Så blir höstutflykten en barnlek

En höstvandring på hemmaplan är en perfekt start när man vill ta med sig barnen ut de första gångerna. Här är våra tips för lyckade uteaktiviteter.