Insikter från mina utsikter.

Bor med familjen (tre barn) på landet en mil söder om Glava i västra Värmland. Har nära till Glaskogens naturreservat. Uppväxt utanför Falun. Har egen firma där jag jobbar med paleobotanik, en naturvetenskaplig analysmetod inom arkeologisk forskning.
Längtar ut på äventyr men också efter frid och lugn i naturen.

Användarnamn: äventyrssugen

Intressen: Fågelskådning, Expeditioner, Vandring, Långfärdsskridsko, Bär & svamp, Paddling, Foto, Resor, Hälsa, träning, skriva

Mer på profilsidan


Inte bangar man X 3

Det är lördag eftermiddag och termometern visar -9 grader utanför fönstret. Enstaka snöflingor yr i nordanvinden. Det känns inte precis som jag tänkte mig när jag bokade in en övernattning i vindskydd för några veckor sedan. Då hade familjen varit ute en eftermiddag och grillat korv vid en liten tjärn, solen sken in fint över skogen och det var ljuvligt i luften. Då kändes det grymt att åka hem och hade jag bara haft grejor med mig hade jag gärna stannat kvar och njutit av kvällen i skenet från brasan.

Bara några veckor sen.

Det var bara några veckor sen ändå kändes det just nu väldigt avlägset. Den fina hösten bytte snabbt över till vinter. Men de flesta andra bloggare på Utsidan har ju varit ute och sovit i vindskydd och inte är jag sämre. Dessutom bangar man väl inte för några minusgrader.

Vår bil är däremot inte glad i kallgrader så jag vågar inte ta den. Risken är då stor att jag kommer att bli stående uppe på skogen påföljande morgon utan möjlighet att ta mig hem. Så det får bli cykel. Lite ovant med stor ryggsäck trampar jag till slut iväg. Det har hunnit bli sent på eftermiddagen så ljuset är i avtagande. Den lilla grusvägen slingrar brant upp genom skogen. Det är mörkt och halt och jag hinner med några rejäla vurpor innan jag är framme där jag har tänkt börja gå. Jag plockar fram den lilla behändiga pannlampan med evighetsbatteri för att kunna se på kartan men den ger bara ifrån sig en liten ljusglimt innan den slocknar. Månen har inte gått upp och stjärnornas ljus täcks av moln, det är väldigt mörkt och ser inte särskilt inbjudande ut att kliva in i skogen. Men att cykla den dryga milen hem för att hämta en annan ficklampa? Då kommer jag nog inte ut igen.
Och inte bangar man väl för lite mörker.

Det ska vara ungefär en kilometer att gå…, om man följer leden. Någon led hittar jag aldrig på men jag håller mig utefter sjökanten och famlar ömsom genom risig skog, kliver ömsom i kanten på isen där jag törs och stapplar fram i stenskravlet däremellan. Försöker minnas kartbilden men får till slut pröva att med en tändsticka få en uppflammande glimt av kartan innan vinden återigen släcker ut allt ljus. Det stämmer någotsånär, tror jag, jag ska bara över en myr och sen över en udde och så ska vindskyddet ligga där, någonstans. I kanten på myren kliver jag igenom och blir blöt upp till knäet på vänsterbenet. Byxan fryser snabbt till hård is i den kalla blåsten Efter en del letande hittar jag ändå vindskyddet. Det dyker upp som en mörk skugga alldeles framför mig. Efter en stunds letande hittar jag även vedförrådet under en översnöad pressning. Det tar en bra stund innan jag får sån fart på den sura veden att den brinner av egen kraft.

Efter denna oväntat strapatsrika inledning känns det bra mycket bättre. Elden ger både ljus och värme. Jag tar av mig och torkar strumpor, långkalsonger och byxor i omgångar. Det tar en stund men till slut känns det riktigt gott att dra på dem igen. Jag hade trott att kvällen skulle kännas lång men eldande, klädtorkande, matfixande, snösmältande och bäddande inför natten tar sin tid och det känns alldeles lagom att krypa ner i sovsäcken när det är klart.

Det knäpper i isen. Vinden viner i trädkronorna och för genom mörkret med sig ljudet av vågor som slår längre ut på sjön där det inte har frusit till ännu. De låter förunderligt nära. Några djur hör jag inte förutom en mus som väcker mig när den intresserar sig för min matpåse. Den har nog aldrig smakat torkade fikon förut och verkar väldigt ivrig att få med sig paketet ner i sin håla. Jag hänger upp maten i taket och slänger ut ett par fikon så den har att göra. Jag vaknar också efter ett tag av att det är alldeles för varmt med två sovsäckar. Jag kränger mig ur den ena och får efter ett tag också peta av mig de extra raggsockorna. Först fram på morgonsidan blir det lite svalt och jag får dra över mig den andra säcken igen.

På morgonen gör jag ett halvhjärtat försök att med surveden få fart på elden med hjälp av glöd som legat och pyrt under askan. Frukosten lagar jag på gasköket. Morgongröten får en lätt orientalisk prägel eftersom jag glömt skeden och får inta den med hjälp av pinnar. Ljuset återvänder så sakteliga och visar ett landskap i gråskala. Snöandet har tilltagit under natten, vinden likaså. Lagom till att jag har packat klart allt så blossar brasan upp. Jag lämnar den brinnande och börjar ta mig tillbaka mot cykeln. Nu hittar jag också leden som jag skulle ha gått kvällen innan.

På väg tillbaka passerar jag ett ställe där en större bäck rinner ut i sjön. Här pågår en kamp mellan vattnets rörelse och kylan som vill binda till stilla is. Jag stannar och tittar en stund. Snöflingorna slocknar som stjärnfall mot den mörka natthimlen när de nuddar vattenytan. Den är otroligt svart mot den omgivande snön. Jag kommer att tänka på djupet i en hästs öga.

Och så kommer Tanken.

Tvångstanke skulle säkert någon kalla det och jag är böjd att kanske hålla med. Men man kan också se det som att om berget inte kommer till Muhammed så får Muhammed gå till berget (eller var det tvärtom). Eller med andra ord, om man inte kommer iväg på de stora utmaningarna i livet så får man skapa de små själv. Föresten så är det första advent och det ska ju firas på något sätt.

Och inte bangar man väl för några cm is.

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2010-11-29 10:36   OBD
Fint skrivet och en utmärkt beskrivning av att ett äventyr mycket väl kan upplevas i närmiljön. Men det avslutande doppet skulle jag med säkerhet ha undvikit.
 
Svar 2010-11-30 08:35   äventyrssugen
Tack! Ja med lite halvdålig planering kan det så här års faktiskt bli lite spännande bara man ger sig ut.
 
2010-11-29 11:11   asp
Instämmer med föregående skrivare... Självplågare ;-)
 
Svar 2010-11-30 08:37   äventyrssugen
Självplågare! Jag...!
Nja, en liten njutning kan jag allt känna av det. Det lyfter upp badandet till en annan nivå så att säga.
 
2010-11-29 11:13   seobserver
Fin beskrivning av hur du gör det bättre. Men solobad i isvatten, du tar dina risker. Och stor ryggsäck men inget torrt ombyte, bär du tegel?
 
Svar 2010-11-30 08:41   äventyrssugen
Stor och stor. Haglöfs LIM 45 liter. Större än en dagstursäck i alla fall. Och inga tegelstenar. Jag lämnade ju till och med min ultralätta sked hemma:)
 
2010-11-29 14:43   thegedd
Inspirerande, helt klart. Men det där sista skulle jag avstå, helt klart....
 
Svar 2010-11-30 08:45   äventyrssugen
Tack Jesper. Var inte du ute samtidigt? Jag fick för mig det av din tråd på forumet. Jag sände ett vargyl österut under kvällen och tänkte att du kanske kände av det där du låg.
 
2010-11-29 14:53   Håkan Friberg
Ja... nu har du lagt ribban för oss andra...
Vad gör man inte för ett bra blogginlägg?
; - )
I like!
 
Svar 2010-11-30 08:47   äventyrssugen
Nu har jag i alla fall lagt ribban åt mig själv. Det kan ju bli lite jobbigt i vinter om varje inlägg måste toppas med en badbild. Om isen blir tjock alltså.
 
2010-11-29 18:33   BrittMarie
Du är absolut Utsidans mest underhållande bloggare! Härlig läsning!
 
Svar 2010-11-30 08:54   äventyrssugen
Ja det var ett beröm att tacka för. Men jag måste ödmjukt lyfta fram att det är många andra som skriver både underhållande, intressant och tankeväckande och som har många fina upplevelser att dela med sig av.
Och VISSA har ju en beundrandsvärd uthållighet och har lagt upp långt över hundra inlägg genom åren.
 
2010-11-29 21:37   fowwe
Imponerande med badet på slutet. Men hur fick du ett foto av det? Hade du ett kamera-team med dig trots allt? ;-)
 
Svar 2010-11-30 08:58   äventyrssugen
Självutlösaren på kameran gav mig tio sekunder. Men det var inte frågan om någon längre simtur. Eftersom jag glömt schampot hemma tvättade jag inte håret heller:)
 
2010-11-30 16:56   mathog
Du badar isbad! Snart står du och viftar med en flagga på toppen av K2 ;)
 
Svar 2010-12-01 09:03   äventyrssugen
Hänger du med? Ska vi säga våren 2012.
 
2010-12-02 11:48   Thomas Traneving
Härlig läsning! Vilket äventyr för att ta sig till vindskyddet. Kanske dax att skriva upp en bra pannlampa på önskelistan till tomten ;)
Vilken viking som vågade dig på ett dopp i kylan. Fryser bara av att titta på bilden. Frös du inte hela vägen hem sen?? /H
 

Läs mer i bloggen

Tjikko och Rödolle

Utanför bilrutan på parkeringen vid Naturum Fulufjället vräker blötsnö och regn ner. Det är som vanligt så fort jag närmar mig fjällen. Hemma lyste solen och vårvärmen hade sent omsider kommit igång.

Förvånansvärt mycket snö ligger kvar på sluttningarna precis som i resten av fjällkedjan denna vår. Det klafsar om kängorna när jag kliver iväg längs leden och vädret blir bara värre och värre Det känns en aning dystert. Första natten tillbringas därför i en rastkoja strax nedanför skogsgränsen.

Besök från yttre rymden?

Plötsligt står de där. Som diaboliska urtidsdjur från havens djup, som hominider från  avlägsna intergalaktiska värdar. Eller som varelser ur Dantes värsta mardrömmar.

En kort utsikt från kajaken.

Fredag förmiddag. Jag stänger av radion. Inte ens jag orkar höra mer elände nu. Borstar första snön av bilen och baxar upp kajaken. Längs med grusvägen har en räv sprungit före och lämnat en snirklig spårlöpa. Snön gnistrar på träden. Det är helt stilla vid sjön.

En orre kuttrar förnöjsamt på en av holmarna och jag låter paddeln vila och glider sakta in mot den. Orren låter mig komma ganska nära innan den bestämmer sig för att jag är för närgången och därför ger sig iväg över till närmaste grannö. Det blir te och macka sittande i kajaken, det är så kallt om fötterna att kliva i och ur.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.