Bloggar > Jespers blogg

Jespers blogg

Himlens skiftningar Placerad på karta

Efter ett hundratal meter av pulsande i djupsnö är jag framme, något andfådd men nöjd. Kränger av ryggsäck och pustar ut, sätter mig. Befinner mig vid Lövnäsbergets högsta punkt, en utsiktsplats längs bergslagsleden. Vyerna ner över närkeslätten är väl inte fantastiska....men inte fy skam heller. Klockan har blivit runt fyra på eftermiddagen, vindpustar kommer då och då från norr.  Reser mig efter stund och funderar på vart jag ska slå läger. En bädd för natten hittas på östsidan nedanför en klippa - under ett par tallar. Läsida för vind och fri sikt över slätten.

  

Utsikt ner över närkeslätten

 

Solen går så sakta ner därborta i väst. Himlen är fortfarande ganska medioker....olika formationer av lätta molnslöjor drar förbi....stannar kvar. Någonting håller på att hända.

Alltmedan mörkret tränger sig på ändrar himlen sin karaktär. Det hela blir/känns som en rörlig tavla på något vis. En färgkombination av gul/orange/rött - sveper/lever därborta, blandar sig....går ihop....in i varandra....för att sedan ändra form. Allt är i rörelse som en vacker chimär stilla dans. Detta till en bakgrund av blå/lilabetonat. Sinnena omges och lindras. Framför står svarta gestalter, med dess spretande grenar....som ett hinder till det sköna. Knallar runt för att få olika perspektiv. Ett tu tre påminner det hela om afrika, får jag för mig. Tankarna vandrar iväg till savannen med dess effektfulla solnedgångar. Märkligt, med tanke på att jag ej varit där.

 

 

Färgerna övergår så småningom till en blåsvart, stjärnklar himmel. Lägger mig till rätta i sovsäcken....sakta rör sig blicken över kosmos. Finns det något mer därute ? Dricker lite te och myser. Ett ljusklot uppenbarar sig efter ett tag....långt, långt därnere mot sydöst. Ljuspartiklar letar sig fram mellan träden och lyser upp här och där. Min vandring avslutades för många timmar sen. Nu tar en annan vid. Månen påbörjar sin....bland stjärnor och planeter, i den sterila/kalla värld däruppe. Då och då blickar jag upp och undrar....

Positioneringen gäller Lövnäsberget

Postat 2013-03-04 13:54 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Tilltalade tystnader.... Placerad på karta

Sitter och äter lunch vid ett vindskydd jag besökt många, många gånger. Funderar på vad det är som gör att jag ej tröttnar på att komma hit. Med all säkerhet är det omgivningen. Här kan tankar och känslor komma nära....eller sväva iväg....långt, långt bort. Ett eko härifrån till evigheten....en obruten kedja. Blickar ut över sjön Göljan och glömmer för en stund. Låter nuet strömma genom mina sinnen likt vatten i en porlande bäck, bilder kommer och går, i olika former och färger. Drömmer mig bort till fjällvärlden för en stund.

 

Klockan har blivit runt två på eftermiddagen. Vet ej om jag ska stanna eller traska vidare. Kanske för mycket snö att pulsa i, många nedfallna träd. Bekvämare att stanna kvar. Packar ner och vandrar iväg.

Skogen omger och lägger sitt mystiska väsen på mina axlar. Solens strålar vandrar genom världsrymden....letar sig fram, lyser upp här och där...når även mig då och då. Bitvis lättgånget varvat med djup snö, ser älgspår och annat smått som jag ej vet. Hör och ser fåglar nära och på håll. Ett steg i taget och lite uppför på en väg, sedan in i skog igen. Så småningom framme vid Gårdsjölägret, ett ställe jag ej övernattat tidigare, varken sommar/vår/höst eller vinter.

Allt känns bra och kvällen/morgonen blev precis som jag tänkt mig....

 

 

Stjärnhimlen var enorm denna kväll. I´ll be back....

Positioneringen gäller Gårdsjölägret

Postat 2013-02-02 18:32 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Mycket snö och nära ögat....

Långsamt pulsar jag fram och plötsligt bryter ett rejält brak tystnaden....stannar upp och uppmärksamheten riktas mot ljudet. Ett snömoln tar form ett tiotalmeter framför mig....DUNS....sedan tyst....snön lägger sig.

Lite förvånad står jag kvar.

 

Fallande gren till höger i bild

Efter detta blickade jag lite extra hur det såg ut ovanför mig. Bitvis oerhört vackert med allt det otillrättalagda.

Första vinterturen för i år blev en tvådagars i närheten av Ånnaboda, fler väntar framöver....ut och njut....

Postat 2012-12-22 13:07 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Höstminnen från Silverleden Placerad på karta

Det blev tre nätter/fyra dagar längs denna smått kuperade led, som är cirka 65 km. Storslagna vyer och känsla av vildmark är ständiga inslag, fantastiska färger så här års. Då och då passerar man gårdar och byar, vilket alls icke blir/är störande. Välutrustade vindskydd. En detaljerad karta finns att köpa men använde denna från nätet, som funkade ok.

http://www.regionorebro.se/download/18.496b458b12917490fda80002460/1277372178042/Silverleden_2010.pdf

Jag valde att vandra medurs, med start och mål i Hällefors. Första biten plant och b.l.a förbi Krokbornsparken - Sveriges äldsta folkpark. Sedan in i skog och uppåt....

Vindskyddet Saxeknut..Hällefors därnere..snällt regn..

Min första uggla "live" fick jag uppleva vid Flintbrottets rastplats, vilket var riktigt intressant. Satt och beundrade utsikten ner till sjön Saxen, när något kom flygande. Denna satte sig högt uppe på en gren....hmm...Vad är detta ? Jag gillar att lyssna på fågelsång och vid tillfälle beskåda - men mina kunskapar är i stort = 0. Tog genast fram kikaren och fick se att det var en  uggla (dräkt spräcklig ljusbrun/rödbrun, 30 cm)...uppmärksamheten höjdes några snäpp. Ett par minuter satt den där för att sedan ge sig av. Gissar på kattuggla.

Ett lätt regn föll när jag anlände till Svenstjärnens vindskydd vid tretiden på eftermiddagen. Ingen där...skönt. Allteftersom tiden gick skingrades molnen och en mäktig rymd uppenbarade sig, en behaglig tystnad la sig. Spenderade första kväll/natt på denna underbara plats.

Utsikt från Svenstjärnens vindskydd 

Molnen kom tillbaka dagen efter men inget regn. Vid Dammsberget blev det lunch och vila, tyvärr noll utsikt. Ner en liten bit och genom blöt skog, blev sedan ganska besviken. Vindskyddet Bryngelbäcken ligger i/vid ett träsk, känns det som. Som några har skrivit i gästboken borde de flytta detta skydd.

Första lilla by att komma till blev Silvergruvan, över en bro och vidare österut/uppåt.

 Stollberget med vy mot NV

Mellan dessa utsiktspunkter passerar man ett gruvområde där stora mängder silver bröts under 1600 - talet. Informationstavlor finns på plats.

Silverknuten (utsiktstorn) med vy mot N

Nedanför Silverknuten ligger vindskyddet Nätsjön där jag tillbringade andra natten. Det ligger oerhört vackert med härliga vyer i bra väder. 

 

Från skyddet kan man med kikare se delar av tornet på Silverknuten 

En utav höjdpunkterna blev Björnhöjden med dess säregna läge och vyer, cirka 6 km norr om Nätsjön. Jag blev då rejält imponerad och tagen. Här fick jag helt enkelt lust att löpa ut till änden....kasta mig ut....breda ut armarna och sväva iväg...fri som en fågel....

Björnhöjden

 

Björnhöjden

Blött, blött, blött på många ställen längre ner

Så småningom kom jag då till turens nordligaste punkt, vilket är Södra Svenskens vindskydd. Stannade där för lunch och vila, njöt av dess omgivning. Här vände sedan mina steg söderut. Igenom en liten by och upp i skogen. Efter ett tag öppnade sig nya fönster.

Från Ugglekullen med vy ner mot byn Sävsjön

Sista natten sov jag i Sundsuddens vindskydd vilket ligger otroligt vackert på en udde med sandstrand runtom. Morgonen blev mycket dimmig. Var givetvis uppe och kände på den smått spöklika stämning som rådde....

 

Tidig morgon

Några timmar senare

Sista lättgångna sträckan gick jag mest och reflekterade över dagar som passerat. Minnesbilder kom och gick. Vid rastplatsen Vackerfallet språkade jag med en jägare från trakten - efter detta var det någon timme kvar. Struntade i leden som går sydost om Hällefors, vek istället av in emot samhället vid Gäddsjövägen. In till centrum och väntan på bussen. Denna vandring var nu över.

Kan verkligen rekommendera denna led, många fina upplevelser och några spontana möten - glatt överraskad. Det goda vädret gjorde nog sitt också. Som novis kanske den kan vara lite tuff emellanåt, vissa sträckor kuperat. 

Tips: Från Sävenfors följde jag grusvägen (istället för att vika av) söderut längs sjön Norrälgen - till dess östligaste punkt. Där anslöt jag sedan till leden, går ej att missa. Det finns också ett annat/"nytt" vindskydd i närheten av Sundsudden. Finns ej utsatt på kartan från nätet. Vet ej om det är markerat på den mer detaljerade kartan ? Man följer grusvägen söderut från Sundsudden, efter någon km viker sedan vägen av åt öster. Efter ett par hundra meter ser man skyddet skymta på vänster sida. Vackert beläget och det heter Kaxtjärn. Fick ej känsla av privat mark eller så.

Postat 2012-10-09 19:58 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vandring Granvik - Ånnaboda (8 dag/14 mil) Placerad på karta

Det började med Skövdebuss från Örebro ner till Granvik, som ligger cirka 1 mil söder om Stenkällegården - Tiveden. När jag klev av var klockan runt åtta på kvällen, vädret lugnt och behagligt. Efter besök på Café Solbacken och ett samtal med en kvinna, trodde jag mig veta var stigen/leden börjar norrut. Trots denna information lyckades jag vandra "fel", hamnade på en häststig. Efter någon kilometer mötte jag en annan kvinna och ett barn, frågade henne "var jag var". "Irrade" runt lite men hittade så småningom till Djäknasjön, cirka 5 km från Granvik. Slog upp tältet på en liten udde på dess norra sida. Några snälla regndroppar föll under kvällen, lekande fåglar sågs och hördes ute på sjön. Läste en stund för att sedan falla i sömn.

Kändes skönt att vakna upp på en plats jag ej besökt tidigare, även fast omgivning är välbekant. När morgonbestyren var klara gick färden vidare norrut, på markerad led. Smått kuperat i början för att sedan flacka av, vid Stenkällegården (cirka 5 km) tog jag en kortare paus. Därifrån anslöt jag till bergslagsleden. Och allt "rullade sedan på" norrut till Ånnaboda.

Höjdpunkter:  Tivedens nationalpark sticker givetvis ut. Några utav de stora mossorna, där jag fick lite känsla av avskildhet/fjällvärld. Kråksjöåsen där man vandrar på en rullstensås i cirka 2 km, härliga vyer. Samtliga vindskydd med hög mysfaktor. Möten med andra vandrare. Alla naturliga ljud och tystnaden. Grönskan och dofterna.

 

På vissa platser är leden välmarkerad och lättgånget.

Djur: Förutom alla mygg/knott/fästingar och allt annat smått & gott hade jag ett märkligt "möte". Jag var på väg ner för Stora Rankemossen, som ligger cirka 2 km norr om Bäckelid (vindskydd). Helt plötsligt rasslar det till snett nedanför bland blåbärsriset (5-10 meter). Stannar upp och uppmärksamheten höjs direkt. Djuret "flyr" bort (inte flyger) mycket snabbt och jag hinner ej se några skarpa konturer. Bara något lågt/stubbaktigt/ej litet....som rör sig. Är absolut ingen djurexpert men någon älg eller rådjur var det inte. Det "lufsade/sluggade" sig fram blixtsnabbt....sedan tyst. Mårddjur ?

Vädret: Kanon ! Hade cirka en timme av regn på åtta dagar. Resten sol med växlande molnighet.

De tre bilderna ovan är från sjön Tväggelåten, cirka 3 km norr om Leken

Som vanligt är det skönt att komma hem efter en "längre" tur, b.l.a lockar färska grönsaker och frukt. Å andra sidan finns alltid den där längtan ut igen....ständigt levande....

Positioneringen gäller Djäknasjön
 

Postat 2012-07-22 09:58 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 17 Nästa Sista 

Logga in