Bloggar > Jespers blogg

Jespers blogg

Långt borta mitt i stan Placerad på karta

Blott ett par stenkast från där jag bor ligger Varbergaskogen, som är ett naturreservat (93 ha). Var och varannan dag strövar eller löper jag i detta område. Då och då kan man se ekorre eller rådjur på nära håll, dock inget denna gång. Finns hyfsat med bär, fick ihop ett par liter hallon i somras. Ej så rikligt med lingon och blåbär, plockade dock blåbär på annat håll, över 70 liter.

I och med denna utflykt ville jag ta mig mer tid än annars, främst för spaning efter nya perspektiv, och fann en hel del. Som vanligt är det svårt att fånga något riktigt bra med en halvkass kamera (även med en bra). Detta är också bra inspiration till måleri (hobbynivå).

Gulbandad spindling, ej säker


 

Klibbticka

Skönt att vandra fritt och ofokuserad med fågelsång som kommer och går, lätt vind och några löv faller. Tyvärr såg jag ganska mycket skräp. Där människor uppehåller sig en tid finner man ofta skräp....så är det.

Klibbticka

Storslagna evighetsvyer är häftiga upplevelser, helt klart. Men det är också något speciellt med vyer/liv på marknivå, finns mycket att upptäcka där.

Bara fortsätta att utforska skrymslen och vrår....när och fjärran....undrar vad som döljer sig där inne....

Postat 2011-10-21 11:09 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ett kärt återseende.... Placerad på karta

Klockan 8.15 klev jag av bussen vid Klockhammar, cirka 2 mil nordväst om Örebro. Började vandra på stora vägen som fortsätter i samma riktning. En stor lastbil kom dånandes förbi....inget sådant tack. Innan Blankhult vek jag av österut, in i skogen och anslöt till bergslagsleden. Äntligen lugn och ro....

Efter en liten stund kom jag ner till Norra Trolldalen, var nu hungrig. Dagen innan hade jag bestämt att frukost skulle intas "ute". Riktigt gott och njutfullt att äta i det fria, ljudet från den porlande bäcken....se och känna dagen vakna till liv. Solljuset som letade sig fram och tände upp, både här och där.

 

Denna gång tog jag med en fältbok om olika mossor/lavar. På nära håll är jag fascinerad av dess mönster/konturer. Ska framöver inhandla en lupp och en nyare upplaga av bok.

Efter en lång....lång....frukost tog jag mig vidare upp genom dalen....mycket sakta. Fortsatte sedan till vindskyddet vid Stora Ryggsjön, via Skrikarboda. Nästan ett år sedan platsen besöktes, kändes lite som att "komma hem". Eftermiddagen ägnades åt att samla ved, äta, läsa, titta på moln som drog förbi....lätt vind....

Kvällen och natten blev precis som jag önskat....total stillhet och stjärnklart....ögonen slöts under bar himmel.

På morgonen hade jag månen klart lysande framför mig..som sakta..sakta försvann. Den ersattes av solens ljus..som sakta..sakta målade upp skog och sjö. En hackspett och andra fåglar hördes och sjöng runtomkring....en ny dag höll på att randas....

Det är ibland lätt att bli överpoetisk....

Fick två underbara heldagar i kilsbergen och träffade få. Stötte dock på två äldre herrar, som var tillsynsmän för en viss sträcka av bergslagsleden. En trevlig liten pratstund där.   

Postat 2011-10-14 16:16 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Värdefulla timmar.... Placerad på karta

När mina sinnen blir alltför stela och slöa förs de inre landskapen automatiskt till obygd. Där ljud/dofter är annorlunda och ens synfält hela tiden verkar finna nya mönster/perspektiv, oavsett om man besökt området tidigare. Kroppen går in i en annan rytm. Bort från de räta och ofta likformiga konturer som ens sinnen absorberar i vardagen.

Det blev en njutfull dagstur runt Falkasjön (Ånnaboda) denna gång, cirka 10 km.

Samtidigt spanade jag efter nya lägerplatser och hittade ett intressant ställe (eventuellt vinternäste). Ska testa att sova där innan vintern, "känna på" helt enkelt.

Lunchen tänkte jag käka uppe vid Falkaklippan men tyckte det blåste lite mycket, hittills hade vädret varit kanon.

Istället knallade jag ner till ett par vindskydd där det var betydligt lugnare. Efter en stund dök mer och mer moln upp (inget regn). Detta gjorde mig ingenting då jag efter lunch la mig i vindskyddet för att läsa och lösa sudoku.

Även små turer är givande och gör skillnad....

Postat 2011-10-04 18:48 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Den cyklande fotografen....

Tidigt börjar vissa ge sig av för att utforska och dokumentera vad de ser/hör. Precis som du och jag idag.

" Sophie Janson blev banbrytande då hon cyklade ut i landskapet för att dokumentera människor, arbete, samhälle och fritid."

Klart sevärd utställning - http://www.orebro.se/10981.html

Postat 2011-09-18 12:45 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En skön kväll Placerad på karta

- Ska jag lägga nycklarna på däcket här utifall vädret blir så dåligt att du vill komma hit och sova (husvagn). Min mor till mig och detta trots att hon VET att jag varit ute i hundra gånger värre väder. Ja, ja....i vissas ögon kommer man alltid vara ett barn....bara att acceptera och gå vidare....

Det var ett tag sedan jag var ute och levde lägerliv, så längtan och suget var ganska starkt. Blev en behaglig vandring från Ånnaboda till sjön Göljan (har hittills ej tröttnat på detta område). En hel del människor var ute och strövade denna dag, unga som gamla. Eftermiddag och kväll bjöd på varierande väder och underbar fågelsång. Har verkligen saknat detta leverne och atmosfären som råder i skogarna, kände jag när jag var där.  

Först lite hagel/snö och regn....

Sedan lugnt och solsken....

På kvällen lägereld och obligatorisk korvgrillning....

Postat 2011-05-02 15:09 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 17 Nästa Sista 

 

Logga in

Tips!