Bloggar > Jespers blogg

Jespers blogg

Del 1 / Vinter i kilsbergen.... Placerad på karta

Väderleksrapporten lovade kyla ett par dagar framöver, snö hade kommit, perfekt....tänkte jag och mös. Äntligen kunde jag testa att vara ute i lite lägre temperaturer. Som vanligt buss Örebro - Ånnaboda, satt och funderade om jag skulle ha köpt de där snöskorna, kanske var det för mycket snö i skogen ?

Klev av i klart väder och en temperatur på cirka -12, stötte genast på en vaktmästare av något slag, frågade efter snödjup längs bergslagsleden norrut. Inga problem....svarar han, vi har kört skoter en bit som du kan vandra på, resten får du pulsa. En lätt vandring fram till Mattsabacken, där blev jag tveksam, fortsätta på leden eller ta stigen längs Göljeån. Bestämde mig för stigen, följde den plogade vägen neråt, vek av in i skogen och pulsade fram till en startpunkt.

Detta kändes lite spännande för denna stig hade jag ej vandrat vintertid, och visst blev det en annan upplevelse. Rekommenderas verkligen....

Riktigt mysigt på vissa ställen....

Stigen tar så småningom slut och jag stod på en oplogad väg, tog där sikte på vindskyddet vid sjön Göljan....

Postat 2010-12-01 21:49 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skrämd av naturligt ljud.... Placerad på karta

Helgens väder kring Örebro var klart och vackert. Kunde inte hålla mig, blev buss till Ånnaboda för en natt i frihet. Började med stigen längs Göljeån, sedan till vindskyddet vid sjön Göljan.

På plats (vindskyddet) var det två barnfamiljer som var där för att grilla korv, fortsatte då en kort bit på leden. Vek sedan av ner emot sjön igen och tog där lunch med solen i ansiktet. Här kunde jag också höra barnen, när de ljuden tystnat visste jag.

Vid fyratiden blev det tyst och kunde då traska tillbaka och kvällen blev behaglig. En fullständigt stjärnklar himmel och en lägereld, vad mer behöver man ?

 

 

Vid sextiden på morgonen kom ljudet (blev klarvaken), och det lät som något slags flygplan som passerade i"extremfart" (högt/pipliknande ljud...sedan tyst), djur eller fågel uteslöt jag direkt. Det tog ett par sekunder innan jag kopplade ljudet till isen, som det måste ha varit ? Har mycket svårt att tänka mig att det skulle vara något annat, för ljudet var så kraftigt/intensivt. Halvskrämd blev jag iallafall....

Morgonen förövrigt var vacker och lugn, solen som sakteligen letade sig fram, vindskyddets termometer visade minus 9....

 

Postat 2010-11-08 16:59 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kanonskön dag.... Placerad på karta

Dagen idag strövade jag fritt i kilsbergen, höll mina sinnen öppna och observerade....

Efter ett tag kom suget efter mat och dryck, hade gjort iordning en tonfisksallad som intogs vid en utsiktspunkt....

Mitt planlösa strövande gick vidare och sökandet efter nya perspektiv fortsatte....

 

 

Allting har ett slut så även sådana här tokvackra dagar. Efter att ha "flummat runt" ett par timmar kom jag så småningom tillbaka till Ånnaboda, och sedan var denna lilla vandring över.... 

Nu ska jag koka äppelmos....mums mums....

Postat 2010-09-30 20:52 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Entropilagen !

Jag nämnde ordet entropi angående en bild Majjen här på utsidan la ut, och lite funderingar kom då upp hos några och även hos mig.

http://www.utsidan.se/albums/viewpic.htm?ID=49031&set=lp

Entropilagen berör oss alla dagligen; på ett eller annat sätt (omöjlig att undgå). Och den har i allra högsta grad med naturen och dess processer att göra, riktigt intressant blir det först på sidan fyra.

http://www.gnm.se/upload/GNM/PDF/TexterKretslopp.pdf

En läsvärd bok i ämnet är Jeremy Rifkin "Entropi", skrevs 1980.

http://translate.google.se/translate?hl=sv&langpair=en%7Csv&u=http://www.goodreads.com/book/show/122382.Entropy 

Visst är ämnet för intressant för att bara ignoreras....

Nog om detta (blir trött av att tänka), nu ska jag ut och löpa milen....

Postat 2010-09-17 12:58 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Höstvandring.... Placerad på karta

Kom precis hem efter ett par dagar i Kilsbergen, underbart väder och perfekt temperatur.

Besökte de vanliga ställena och bara njöt av att få vara ute, höstfärgerna börjar komma mer och mer. Som vanligt ser eller hör man något intressant, denna gång en liten huggorm och en riktigt fin räv. Och så alla fåglar då som jag ej (skäms lite) vet namnen på.

Till min (lite) förvåning fanns det en hel del blåbär kvar (på vissa ställen), plockade så att jag hade till efterrätt. Lingon däremot, finns det gott om nu, och så svamp förstås.

Har varit hemma ett par timmar nu men längtar redan "ut" igen...... 

Postat 2010-09-09 14:47 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 17 Nästa Sista 

 

Logga in

Tips!