Bloggar > Jespers blogg

Jespers blogg

Del 2 / Vinter i kilsbergen.... Placerad på karta

Det gick lätt att pulsa fram till vindskyddet, ingen hade varit där på ett tag vilket syntes tydligt.

Började genast att göra mig hemmastadd, på plats finns tre borstar med skyfflar, så det var lätt att borsta bort snö. Klockan hade hunnit blivit tidig eftermiddag och hungern satte in. Efteråt blev det att fylla upp ett vedförråd till kvällen, temperaturen var väl 10-12 grader.

Det var fascinerande att följa solens gång på sjön med alla dessa skuggor....

Tiden knallade på och solen blev allt avlägsnare, och med den temperaturfall. En eld var självklar och medans jag satt där dök det upp en människa, till min förvåning. Vi slängde några ord och vederbörande brukade ofta var ute.

Så småningom kom mörkret och det blev kallare och kallare, vid sextiden hade det sjunkit till -15, nu blev jag lite orolig med tanke på mina sovsäckar. Jag har en som ska tåla -12, sedan har jag sytt ihop en sommar/höst säck - som jag trädde över -12 säcken. För att testa kröp jag ner och till min förvåning frös jag ingenting.

Satt framför elden med en gnistrande stjärnklar himmel, emellanåt tog jag av mig för att massera och värma fötter och tår. Vid halvniotiden kröp jag ner i säcken, temperaturen var då -17. Natten blev lite ryckig, med en blandning av sömn, lite oro, halvslumrande, och sömn igen. Då och då tittade jag på temperaturen, och fram till sju-åtta på morgonen visade den -19, efteråt höjdes den till -17. Gjorde direkt upp en brasa efter att ha klivit ur sovsäcken, frukost och varm dryck. Vid niotiden lämnade jag platsen för att återvända till Ånnaboda.

På morgonen, glad över att ha klarat natten....

Det var en lärorik kväll/natt med "för mig" låga temperaturer, tyckte jag lärde mig en hel del om hur kroppen reagerar. Men naturligtvis har jag ofantligt mycket att lära. Vinterturer kan ju vara riktigt trevliga....

Postat 2010-12-01 21:50 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Del 1 / Vinter i kilsbergen.... Placerad på karta

Väderleksrapporten lovade kyla ett par dagar framöver, snö hade kommit, perfekt....tänkte jag och mös. Äntligen kunde jag testa att vara ute i lite lägre temperaturer. Som vanligt buss Örebro - Ånnaboda, satt och funderade om jag skulle ha köpt de där snöskorna, kanske var det för mycket snö i skogen ?

Klev av i klart väder och en temperatur på cirka -12, stötte genast på en vaktmästare av något slag, frågade efter snödjup längs bergslagsleden norrut. Inga problem....svarar han, vi har kört skoter en bit som du kan vandra på, resten får du pulsa. En lätt vandring fram till Mattsabacken, där blev jag tveksam, fortsätta på leden eller ta stigen längs Göljeån. Bestämde mig för stigen, följde den plogade vägen neråt, vek av in i skogen och pulsade fram till en startpunkt.

Detta kändes lite spännande för denna stig hade jag ej vandrat vintertid, och visst blev det en annan upplevelse. Rekommenderas verkligen....

Riktigt mysigt på vissa ställen....

Stigen tar så småningom slut och jag stod på en oplogad väg, tog där sikte på vindskyddet vid sjön Göljan....

Postat 2010-12-01 21:49 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skrämd av naturligt ljud.... Placerad på karta

Helgens väder kring Örebro var klart och vackert. Kunde inte hålla mig, blev buss till Ånnaboda för en natt i frihet. Började med stigen längs Göljeån, sedan till vindskyddet vid sjön Göljan.

På plats (vindskyddet) var det två barnfamiljer som var där för att grilla korv, fortsatte då en kort bit på leden. Vek sedan av ner emot sjön igen och tog där lunch med solen i ansiktet. Här kunde jag också höra barnen, när de ljuden tystnat visste jag.

Vid fyratiden blev det tyst och kunde då traska tillbaka och kvällen blev behaglig. En fullständigt stjärnklar himmel och en lägereld, vad mer behöver man ?

 

 

Vid sextiden på morgonen kom ljudet (blev klarvaken), och det lät som något slags flygplan som passerade i"extremfart" (högt/pipliknande ljud...sedan tyst), djur eller fågel uteslöt jag direkt. Det tog ett par sekunder innan jag kopplade ljudet till isen, som det måste ha varit ? Har mycket svårt att tänka mig att det skulle vara något annat, för ljudet var så kraftigt/intensivt. Halvskrämd blev jag iallafall....

Morgonen förövrigt var vacker och lugn, solen som sakteligen letade sig fram, vindskyddets termometer visade minus 9....

 

Postat 2010-11-08 16:59 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kanonskön dag.... Placerad på karta

Dagen idag strövade jag fritt i kilsbergen, höll mina sinnen öppna och observerade....

Efter ett tag kom suget efter mat och dryck, hade gjort iordning en tonfisksallad som intogs vid en utsiktspunkt....

Mitt planlösa strövande gick vidare och sökandet efter nya perspektiv fortsatte....

 

 

Allting har ett slut så även sådana här tokvackra dagar. Efter att ha "flummat runt" ett par timmar kom jag så småningom tillbaka till Ånnaboda, och sedan var denna lilla vandring över.... 

Nu ska jag koka äppelmos....mums mums....

Postat 2010-09-30 20:52 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Entropilagen !

Jag nämnde ordet entropi angående en bild Majjen här på utsidan la ut, och lite funderingar kom då upp hos några och även hos mig.

http://www.utsidan.se/albums/viewpic.htm?ID=49031&set=lp

Entropilagen berör oss alla dagligen; på ett eller annat sätt (omöjlig att undgå). Och den har i allra högsta grad med naturen och dess processer att göra, riktigt intressant blir det först på sidan fyra.

http://www.gnm.se/upload/GNM/PDF/TexterKretslopp.pdf

En läsvärd bok i ämnet är Jeremy Rifkin "Entropi", skrevs 1980.

http://translate.google.se/translate?hl=sv&langpair=en%7Csv&u=http://www.goodreads.com/book/show/122382.Entropy 

Visst är ämnet för intressant för att bara ignoreras....

Nog om detta (blir trött av att tänka), nu ska jag ut och löpa milen....

Postat 2010-09-17 12:58 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 17 Nästa Sista