Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Tältet del sju - Skinntält är väl bra?

Människor har i alla tider använt sig av olika typer av skinn för att bygga tält som skyddar mot väder och vind. Men jag tror ändå att jag är den första som syr ett av korvskinn! Tidigare i veckan blev jag less på stiltjen i projektet, och klippte mig en 10 x 370 cm lång remsa av den silikonbelagda ripstopväv som ska bilda yttertältet. Jag blev alldeles häpen av tyget.

  • Det var rött
  • Det var tunt
  • Det var lätt
  • Det kändes vaxat

Kort och gott känns det exakt som skinnet på falukorv. Och sedan denna tanke väl dykt upp, har jag inte kunnat vifta bort den. Jag kommer alltså att sy ett korvskinnstält. Och jag som inte ens gillar korv. Redan på utflykterna i lågstadiet hade jag alltid med mig köttbullar istället för grillkorv, och så är det än i dag.

Hur som haver så sydde jag i alla fall en tältstångskanal av den röda remsan. Det blev alldeles lagom att göra den med 5 cm i omkrets. Det är lite spelrum för tältstången, men den impregnade ytan på tyget suger liksom fast lite i stången, så man vill inte göra kanalen för tajt. Kan tänka mig att det blir ändå lite värre om stången är fuktig.

Kanalen är tänkt ska vara utanpåliggande, så jag har alltså en sömsmån på 2 x 2,5 cm att fästa själva tältduken i.

Ett extra plus i kanten till Extremtextil förresten. Jag har nu äntligen kommit mig för att kontrollmäta hur mycket silnylon jag fått, och det visade sig (puh!) att jag fått 9,46 m, men beställt och betalat för 9 meter. Det tackar vi för! 

När jag kollat att kanalen passade, var det dags för lite trådmodellerande. Jag har här spänt upp lite trådar för att kunna mäta hur jag ska få ihop själva yttertältet. Det slutade med att jag kapade av 4,5 meter till takdelen.

Min tanke är att jag i möjligaste mån ska försöka undvika att klippa av tyget mitt uppe vid taknocken, men jag är inte så säker på att det är praktiskt genomförbart. Krökningen på stången är liksom inte att leka med!

Som tur är har jag en tålmodig familj. Här hjälper min dotter mig att kolla insidan på tältet. Hon säger att det är mysigt, och att hon tror att tältet kommer att bli bra, och att hon vill sova i det sen. Det är en varm och skön färgton därinne, och jag har själv legat därinne ett par gånger och filosoferat. För just nu är det mycket funderande och väldigt lite skrädderi.

Ett litet bakslag - maskeringstejpen fäster inte på silnylonet. Därmed har det blivit mycket svårare att tejpa fast tyget och föreställa sig  hur det ska bli.

Till sidorna har jag klippt till två uppsättningar rätvinkliga trianglar. Höjd x bredd 1,5 x 1,5 m till den främre delen, och 1,5 x 2 m till fotdelen, där också öppningsblixtlåset ska sitta. Sidorna ska fästas mot en 1,25 m lång krökt stång, och fästas mot takdelen som ska vara 1,20 cm bred (golvbredden).

Vilken söm skulle ni börja med? Värt att fundera på, eller hur?

Godnatt... 

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-01-27 23:46   Staffan Andersson
Om tältstågen inte glider bra i kanalen; vänd på tyget.
 
2008-01-27 23:59   Öhrnell
Tyvärr. Det är same, same, but different. Båda sidorna är lika vaxiga. Men tack för visat intresse!
 
2008-01-28 09:58   seobserver
Trådarna vaxas för att vävas. Än mer siliconspray på det som skall vara insidan bör hjälpa upp glidet.
 
2008-01-28 10:00   seobserver
Det finns maskeringstejp med olika klister på, pröva ngt annat märke, jag har haft framgång med 3M.
 
2008-01-28 14:17   Håkan Friberg
Du får väl skaffa dig någon sorts spray med lite rökig doft så att den riktiga falukorvskänslan infinner sig. Se det var mitt bidrag till bygget. ;)
 
2008-01-28 14:50   Öhrnell
Nja, Håkan. Jag vill ju kunna sova i tältet också , och då får korvlukten vackert hålla sig utanför!
Tack för era kommentarer. Idag ska jag ut och tilläggsshoppa lite spännremmar och 3M-tejp.

(Håller fortfarande tummarna för att någon ska komma med en klok kommentar om vilken söm jag bör ta först, för nu gruvar jag mig...)
 
2008-01-28 19:44   BrittMarie
Det är väl klart som korvspad vilken söm du ska börja med! Ähuhhm...tyvärr, jag vet inte, jag är nog en sån som måste SE hur det ser ut på riktigt för att tänka ut det...
 
2008-01-28 23:52   seobserver
Ngt som skall utsättas för laster som en stångkanal bör sys med dubbel fällsöm. Trist men sant.
 
2008-01-30 18:09   URB65
Hej. Är det ett PU-belagt tyg? Jag tror de kan vara lite "tröga" i ytan (lite osäker dock) I mitt tältprojekt har jag en golvväv som jag tror är samma, eller liknande den som hilleberg använder, och om jag inte fattat fel så är det samma som de använder ut och in på sina stångkanaler. Den sidan som då inte är belagd är glattare i ytan.
mvh Ubbe
 
2008-01-31 15:21   kallep
Jag har också sytt några tält, bl.a. ett som inte är helt olikt ditt. Har precis lagt upp en enkel hemsida http://garage.mine.nu där det nu finns en kort beskrivning. Inte så mycket än men förhoppningsvis skall jag få inspiration att lägga in lite mer så småningom.
/Kalle
 
2008-01-31 16:20   Öhrnell
Men du är väl en pärla Kalle! Vad härligt att se att det går. Och idén med spånskivan var ju kalas! Ska se om vi har någon i garaget.
 
2008-02-07 18:10   Islusen
Är korvskinnet och silnylonet samma sak...?
 
2008-02-07 21:23   Öhrnell
Nja, jag tvivlar på att falukorvarna är inslagna i silnylon, för då hade de varit lite för svåra att öppna, och hade väl också kostat lite mer, men i fingrarna känns det inte som om skillnaden är så stor mellan korvskinn och silnylon.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.