Om att bygga tält, och diverse funderingar kring att vara en halvlat medelsvenssonfrilufsare med längtan efter friheten, lugnet och njutningen, snarare än strapatserna.

Har börjat bli vuxen och lärt mig att uppskatta naturen och dess oerhörda rikedomar mer och mer. Jobb, barn och andra intressen inkräktar dock ganska mycket på den lilla tid man har, så jag kommer inte ut så ofta som jag skulle vilja. Har blivit mycket inspirerad av "Fjäderlätt vandring" av Jörgen Johansson.
Drömmer just nu om att vandra genom Liechtenstein, i Slovenien och i Norge.
Jag har också fastnat i Gör-det-själv-träsket. Det är ju roligt både att skapa, och om detgår, spara pengar på att göra själv istället för att köpa dyra märkesprylar. Har under vintern 2007-08 lyckats sy mitt eget lilla tvåmanstält, och är mäkta stolt. Under kommande vinter kanske det blir en lättviktsryggsäck. Vi får se.

Användarnamn: Öhrnell

Intressen: Friluftsmat, Fiske, Vandring, Foto, Utförsåkning, Resor, Styrdans, släktforskning, gör-det-själv

Mer på profilsidan


Om tidsresan och gamla tiders lemonadpulver.

Nu är det bestämt. Det ska bli en fjälltur anno 1913 i år! Bilderna på de välklädda damerna i sina långkjolar på fjället bet mig som en mygga och kan inte sluta klia. Jag håller som bäst på att leta passande kläder, och gräver ner mig i samtida dokument. En annan trevlig källa som jag råkade ha hemma, är jubileumskatalogen från Åhlén och Holm, som är en faksimilupplaga av deras katalog från 1909. Lusläser man den så hittar man mycket matnyttigt.

Nedan ser vi till exempel vilka ryggsäckar som fanns till salu. Det är tydligen grågröna kanvassäckar som gäller. Om någon råkar ha en sådan som ligger och skräpar ute i garaget så är jag spekulant! Eller möjligen en näverkont. Undrar om mor och far fortfarande har kvar en i stugan?

Och för att inte bära alltför tungt är det kanske bäst att införskaffa lite lemonadpulver eller saftextraktpiller. Eftersom dessa märken inte längre finns att tillgå, kommer jag att packa med lite Resorb samt kronans saftpulver i påse, utan att för den sakens skull känna mig helt fel ute.

Jag tycker att det är extra kul att läsa att de numera bara har kvar hallomsmaken i sortimentet, eftersom den är mest eftertraktad. Precis så är det i dt Öhrnellska hemmet hundra år senare också. (Eller rättare sagt så kanske de andra smakerna blir över, eftersom hallon är godast.)

En annan bidragande faktor till denna historiska resa är att jag i år verkligen började lyssna till texterna i de nationalromantiska första-maj-sångerna, som till exempel andra versen i den klassiska "Längtan till landet".

Ja, jag kommer! Hälsen, glada vindar,
ut till landet, ut till fåglarne,
att jag älskar dem, till björk och lindar,
sjö och berg, jag vill dem återse,
se dem än som i min barndoms stunder
följa bäckens dans till klarnad sjö,
trastens sång i furuskogens lunder,
vattenfågelns lek kring fjärd och ö.
Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-05-13 20:29   greenjuice
Intressant att läsa om lemonadpulver och saftextraktpastiller :-) Att dessa fanns i pulverform så tidigt som på den tiden.
 
Svar 2011-05-13 20:31   Öhrnell
Eller hur! Det var ju lite oväntat. Jag gillar särskilt frasen om hur folk "förr i världen" fick släpa på glasflaskor.
 
2011-05-13 23:00   Faderskapet
Hej på dig, Dotra!
Jag förstod det. Att Du inte skulle kunna motstå utmaningen. Men lycka till. Och näverkonten står och väntar på Dig i Avaborg. Visserligen full med bärplockare, men de får vi väl plocka ur. Om det nu inte är bärsäsong när Du ska gå förstås,då kanske Du behöver nån med Dig
/P
PS. Men bärplockare hade man väl inte på den tiden. Så det blir väl fusk då
 
Svar 2011-05-14 09:07   Öhrnell
Det finns åtminstone ingen bärplockare i katalogen, så jag slipper nog. Jag får ta med barnen istället, så kan de agera bärplockare. Härligt att konten är kvar!
 
2011-05-14 14:22   seobserver
I en gammal amerikansk postorderskatalog från 1918 har jag sett bärplockare så de var nog i faggorna.
Sadtpulver och tabletter har jag sett och prövat. Ersättningen gick med Nickel.
Päronsäckarna åkte med hustältet, tyvärr Ulrika!
Roligt att du tar dig till det nya seklet. På burken såg jag ett engelsk gäng som tältade a la 43 BC som romerska legionärer. Inget lättviktsfusk där, men de hade ingen gås med sig. Fusk där!
 
Svar 2011-05-14 14:56   Öhrnell
Jag tänker nog envisas med att sådana amerikanska nymodigheter inte hade nått Sverige 1913 tills jag bevisas om motsatsen (så jag slipper plocka bär). Jag funderar ibland på att sy en egen päronsäck, men det är så mycket annat som ligger före på listan, så jag skippar det. Det ska ju helst vara klart innan juli...
 
2011-05-14 23:36   seobserver
Vilket år?
 
Svar 2011-05-15 00:28   Öhrnell
2011 tror jag.
 
2011-05-15 14:00   avslutatmedlemskap160620
Beklagar jag slängde en sån ryggsäck för något år sedan. Använde den till packremmar osv och hängde i garaget. Ärvde den efter svärmors pappa för länge sedan. Men du hittar säker en sån och alla som gjort lumpen med päronsäck kommer att le och undra om du är klok.
 
Svar 2011-05-15 14:26   Öhrnell
Jag är van att folk tycker att jag knäpp. Jag har ju sytt ett tält trots att det finns färdiga sådana att köpa. Du är nog inte den enda som gjort dig av med en sådan päronsäck vid garagerensning...
 
2011-05-15 20:07   Thomas Traneving
Hej örnen ;)
Har du hittat några bra mönster på tidstypiska kläder??
Sonen nr 2 var ett tag fanatisk av kläder från 1910-1920 tal. Frack o fluga, knickers, tweed osv. Finns en jätte rolig secondhand vid odenplan där vi hittade mycket roligt!!
Jo. Har sytt en onepiece till baby. Mailar dig imorgon :) /H
 
Svar 2011-05-15 21:05   Öhrnell
Japp. Har beställt ett gäng från Buttericks för bara $4 styck, och så modifierar jag lite utifrån gamla bilder. Och idag beställde jag ylletyger från tyg.se. Han heter väl inte Mikael, sonen? Kanonbra om du mailar om onepiecen. Nu ska jag fortsätta nåla i yllekjolen!
 
2011-05-16 10:41   Wolf25
Jag skulle föredra näverkont framför päronsäck. Så länge du inte vandrar på kalfjället kan man tänka sig att det finns material till reparationer.

Du kanske har läst Hambergs packningslista:
http://runeberg.org/sarek/
 
Svar 2011-05-16 13:03   Öhrnell
Underbara människa! Just den listan hade jag tänkt efterlysa här! Jag visste att jag hade sett den på Utsidan, men jag kom inte ihåg vem som hade länkat till den, vad karln hette som hade varit ute och vandrat, eller var han hade gått och exakt när. Så jag hade inte så mycket att googla på. Och så kommer du som en deus ex machina och bara ger mig den!
PS. Det blir näverkont. Pappa har kvar en i stugan som jag får låna.
 

Läs mer i bloggen

Tänk att vintern var så viktig

Äntligen sportlov! Dags för årets viktigaste ledighet, med vita fjäll, vida vidder, och bilen som får stå orörd en hel vecka. Exotiskt så det förslår, och definitivt något vi behöver för att ladda batterierna. I år kändes det extra viktigt att få detta tillfälle till friluftsliv och vila, med tanke på hur sanslöst usel vintern varit. Fjällresan till nyår blev inte av på grund av snöbrist. Istället satt vi och hörde ösregnet smattra mot taket. Det blev pussel istället för skidor.  Trekaffe istället för bastu.

Men det gjorde trots allt inte så mycket. Man kunde tåla att inte få testa längdskidorna trots att man blev sporrad av de svenska damernas framgångar i Sotji. Det gick att leva med att man inte ville ge sig ut och ta en kvällspromenad i regnet och slasket.

För och nackdelar med vackert väder

Vädret i fjällen var fantastiskt under sportlovet.  Solen strålade från klarblå himmel och skidbackarna var perfekta.

Det var därför med viss vånda jag i början av mars loggade in på Facebook och såg alla vänners underbara sportlovsbilder medan jag själv var kvar i stan och jobbade. Med så härligt sportlovsväder, hur stora var då chanserna att påsken också skulle bli fin? Med tanke på min vanliga tur - närmast försumbara!

Solig påsk och mullrande sjö

Vid vissa tillfällen har man bara sanslöst tur med vädret. Som den här påsken till exempel. Efter den onaturliga värmeböljan i mars var man ju fullt inställd på att det skulle vara otänkbart att ge sig ut på isen i stugan för att pimpla. Men se det var inga problem! Hela borren gick åt, så man behövde inte alls vara skraj för att trampa igenom. Och snön var hård och lätt att gå på.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.