Bloggar > Det fria livet

Det fria livet

Eriks utflykter och äventyr

Septemberpaddling i Tjeggelvas, fem dagar vid inloppet till fjällen Placerad på karta

September i norra landet blev en grå och blöt tillställning, och även mild. Kanske är det därför som färgprakten blivit så försenad, och björkarna inte riktigt vill få den klargula färg som dom brukar kunna. Men september är september, och ut måste jag förstås ändå, så den tredje veckan i månaden tog jag kajaken på biltaket och körde inåt.

Tjeggelvas är en stor sjö i Piteälvens övre del, som ligger där vägen tar slut. Egentligen mer som två sjöar med ett sund emellan. Den är stenig och klippig, trevlig att paddla med alla vikar och öar, speciellt i den västra delen. I fem dagar rörde jag mig runt sjön, dock bara i den östra för den här gången.

Sandstränder är inbjudande lägerplatser.

---

Älven trycks ihop och strömmar ljudligt i sundet mellan Tjeggelvas och Skierfajaure.

---

I öster gränsar sjön mot Skierfajaure, med ett smalt sund emellan där hela älvens vatten tränger sig igenom med ett hörbart väsande. Virvlarna på ytan får kroppshåret att resa sig. Jag har paddlat genom sundet en gång i tiden, åt båda hållen, men denna gången nöjer jag mig med att respektfullt beskåda platsen från land.

Lulep Ramanj, likt ett enormt städ vid Tjeggelvas norra strand.

---

Eljest är den östra delen tämligen tam och ospännande, och jag rör mig så sakteliga tillbaka västeröver, där det är lite mer dramatik i landskapet. Lulep Ramanj på norra stranden bjuder på just sådant; likt ett enormt städ med lodräta sidor. Vid dess fot det gamla nybygget. Jag vet inte om jag skulle vilja vakna varje morgon under den klippan. Lite hotfull ter den sig allt, och speciellt en höstdag när vädret är grått och dystert. Jag går iland och strosar mellan byggnaderna. Det syns att någon brukar vara här. Stigen är röjd, och trappstången till ytterdörren är nybytt. I övrigt är det mesta slitet och i varierande stadium av igenväxning.

Ramanj, nybygget vid klippans fot.

---

---

Nästa anhalt är ön Paktesuolo mitt i sundet som delar Tjeggelvas i en östra och västra del. Rakt in mot land i söder ligger Örnvik, där vägen tar slut. Härifrån går en del båttrafik, sannolikt mest fiskare.

Ännu ett strandhugg.

---

Utsikt från Paktesuolo mot sundet i väster.

---

Paktesuolos östra sida reser sig lodrätt ur vattnet, så vill man gå iland så får man gå runt till den västra. Jag bestiger klippan, den är inte speciellt hög, men utsikten är god. I väster blånande fjällryggar. Åt öster böljande skogsland och lågfjäll. Ett par havsörnar leker i luften rakt över ön. Örnarna ser jag titt som tätt, fisket är antagligen bra.

Ser ni tältet?

---

Asparna får stoltsera med den största färgprakten. Björkarna går mest i intetsägande brunt denna höst.

---

Färden går tillbaks åt öster och bilen vid Stenudden. För två år sedan gjorde jag en tur i motsatt riktning, även då med kajaken. Den turen finns beskriven här. Återstår så bara filmen från turen:

---

/E

Postat 2017-09-30 16:51 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Exped Schnossel pumpbag till Therm-a-Rest liggunderlag

Jag beskrev i mitt förra inlägg hur mitt Exped Synmat UL liggunderlag delaminerade, och därmed blev i praktiken oanvändbart. Jag har sedan våndats över beslutet huruvida jag ska gå tillbaks till hårda skumplastunderlag, eller skaffa ett nytt uppblåsbart (=dyrt). Om medellivslängden på ett uppblåsbart endast är två-tre år så blir ju ekonomin ohållbar, för att inte tala om miljöaspekten.

Nåväl, jag insåg att min rygg behöver ett uppblåsbart, komforten är så mycket bättre, och det är värt en hel del. Men nu fick det bli en billigare variant, och från en annan tillverkare, och jag hittade en som verkade ok hos Thermarest. Neoair Venture heter den. Återstår nu att se hur den håller.

Men hur ska den blåsas upp? Ja inte med munnen i alla fall, det har jag provat förr och det är inget alternativ. Så ska jag då köpa en pumpsäck även till denna för några hundralappar, så som jag gjorde till mitt Exped? Jag kikade på min Schnossel pumpsäck och jämförde med Thermarestens ventil och insåg genast att detta bör kunna lösas!

Hålet i pumpsäcken är något för trångt för att passa över ventilen på underlaget. Jag tog kniven och skar försiktigt runt innerkanten tills dess att den nästan gick att trä över ventilen. Den måste sitta tajt så att den inte lossnar.

---

Cirka en halv millimeter är ungefär vad som måste bort, och bara i den yttre delen av hålet. Kniven måste vara mycket vass och gärna spetsig.

---

Jomenvisst, nu har jag en pumpsäck som passar till såväl Exped som Thermarest liggunderlag! Om jag nu inte går över till skumplast efter detta vill säga.

/EN

Postat 2017-09-04 14:02 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook