Bloggar > Det fria livet > Exped Schnossel pumpbag ...

Det fria livet

Eriks utflykter och äventyr

Exped Schnossel pumpbag till Therm-a-Rest liggunderlag

Jag beskrev i mitt förra inlägg hur mitt Exped Synmat UL liggunderlag delaminerade, och därmed blev i praktiken oanvändbart. Jag har sedan våndats över beslutet huruvida jag ska gå tillbaks till hårda skumplastunderlag, eller skaffa ett nytt uppblåsbart (=dyrt). Om medellivslängden på ett uppblåsbart endast är två-tre år så blir ju ekonomin ohållbar, för att inte tala om miljöaspekten.

Nåväl, jag insåg att min rygg behöver ett uppblåsbart, komforten är så mycket bättre, och det är värt en hel del. Men nu fick det bli en billigare variant, och från en annan tillverkare, och jag hittade en som verkade ok hos Thermarest. Neoair Venture heter den. Återstår nu att se hur den håller.

Men hur ska den blåsas upp? Ja inte med munnen i alla fall, det har jag provat förr och det är inget alternativ. Så ska jag då köpa en pumpsäck även till denna för några hundralappar, så som jag gjorde till mitt Exped? Jag kikade på min Schnossel pumpsäck och jämförde med Thermarestens ventil och insåg genast att detta bör kunna lösas!

Hålet i pumpsäcken är något för trångt för att passa över ventilen på underlaget. Jag tog kniven och skar försiktigt runt innerkanten tills dess att den nästan gick att trä över ventilen. Den måste sitta tajt så att den inte lossnar.

---

Cirka en halv millimeter är ungefär vad som måste bort, och bara i den yttre delen av hålet. Kniven måste vara mycket vass och gärna spetsig.

---

Jomenvisst, nu har jag en pumpsäck som passar till såväl Exped som Thermarest liggunderlag! Om jag nu inte går över till skumplast efter detta vill säga.

/EN

Inlagt 2017-09-04 14:02 | Läst 6540 ggr. | Permalink
Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-09-05 08:25   HotIce_Flash
Min Exped Downmat pajjade oxå mitt under en långtur. Jag hade köpt den 4,5 år tidigare. Kanalerna expanderade till en basketboll mitt under bålen. Då jag kontaktade generalagenten per telefon i Sverige ville de att jag skulle skicka in den trasiga för att få en ny i utbyte på garantin som gällde i 5 år. Men, det går ju inte att avvara ett liggunderlag när man är på tur, då har man ju inget att ligga och sova på!
Först efter en månad vid hemkomst efter turen kunde jag skicka in det defekta liggunderlaget för att få en ny.
Att dessa luftförsedda madrasser är så bräckliga gör en betänksam att lita till dem i största allmänhet. Risken att dessa havererar är ganska stor och då blir det svårt att klara sig en längre tid om man är en bit ifrån civilisationen.
 
Svar 2017-09-07 07:05   scandiaca
Ja det är kanske den viktigaste aspekten. Jag har numera alltid med mig ett cellplastunderlag också (2 på vintern), trots mer vikt. Jag skulle i princip kunna ha en oisolerad luftmadrass och då bara för bekvämlighetens skull.
 
2017-09-07 12:02   Christofer Bruhn
Tycker om ublåsbara mest för komfortens skull.Använder den endast inne i tältet.Har med ca 50 cm cellplast som säkerhet .
Luften i Uppblåsbara måste värmas upp av kroppsvärmen.
 
Svar 2017-09-10 08:21   scandiaca
Ett avkortat cellplast är en bra lösning. Bra att ha på raster också.
 
2017-09-09 11:42   majkelsson
Bra enkelt tips. Fick nu själv användning av en påse jag haft oanvänd. Är man gördetsjälvare verkar det gå att konstruera med PET-flaska och soppåse för 5 kr i stället för 300 kr. Ska nu prova underlaget på vintern också för att slippa kondens.
 
Svar 2017-09-10 08:20   scandiaca
Jag har sett den lösningen också, och hade nog gjort nåt liknande om jag inte redan haft min expedpåse. Dessa pumppåsar känns onekligen ganska dyra.
 
2017-09-16 21:35   smulan49
Har ett Thermarest av första generationen som nu är över 30 år gammalt, med en liten metallventil att släppa in/ut luft med.
Används bara några gånger per år men blåser ofta upp det med munnen... Det tar ju lååång tid innan det fyller sig själv genom den lilla ventilen.
När jag har möjlighet brukar jag lägga det en stund i solen så att luften blir varm och "bär" mycket fukt, rulla ihop och byta luft ett par gånger så att en del fukt ialla fall åker ut.
Var kvaliteten bättre förr? Skall vara rädd om mitt trogna och njuta extra av komforten trots att det väger en hel del.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in

Tips!