Vilken kajak?

Hejsan!

Jag äger själv ingen kajak men har paddlat en hel del med mina föräldrars. Dom har point65, en rundbottnad och en flatbottnad.
Tycker dom är helt ok, i alla fall den rundbottnade. Fast jag har inget annat att jämföra med.

Nu till frågan. Jag funderar på att köpa en egen kajak. Point65 har ju fått både ris och ros. Mest ris tror jag. Det verkar som att många erfarna paddlare "sågar" dom. Vilken kajak ska jag köpa då? Hur stor är skilnaden i kvalitet? Alla kajaker (utom plastkajakerna) på Sima kostar 20-25.000 medans Point kostar ca 10.000.

Får jag som fortfarande är amatör verkligen DUBBELT så mycket kajak för pengarna? Det har jag svårt att tro. Och exakt vad är det som är så dåligt med point65?

Hittils har jag varit ute över helger men planerar att börja paddla något längre turer, typ 4-5 dagar.

Kan någon reda ut för mig vad som verkligen skiljer sig olika kajaker åt och vad som är prisvärt?

Tackar!
Kristian
 
Hej!

Som Du så skarpsynt konstaterade, kostar de flesta kajaker hos ovan nämnda återförsäljare skjortan...
Det beror inte på att Swima inte håller marknadsmässiga priser, utan snarare det faktum att en kajak från någon av De stora, har putsats och fejats och gnidits och slipats ett otal timmar, därav de höga priserna. Men hör upp, det fina i kråksången är nämligen att en kajak är en rätt enkel konstruktion, några kilo plast och en skvätt färg, sedan är det klart! Därför är mitt råd, köp begagnat! Det finns en uppsjö av havskajaker på begagnatmarknaden, och så länge Du vet grundprincipen för en havskajak, nämligen att den ska flyta, är risken liten att Du blir lurad.

Kolla undersidan efter elaka repor, leta efter sprickor i lucksargen, kolla att rodret är reko, när Du sedan kommit fram till att kajaken är i rätt schysst skick är det dags att börja pruta... men det är en annan historia.

Vänliga hälsningar Pontus Lundberg
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Kajaker

Vill bara tipsa om att det finns en del Kajaker att välja på som inte kostar skjortan....
Kolla tex Arctic exp från "kanotbryggan". Eller kolla in NELO ( portugisiska kajaker ). Det finns tex en "Estlansbyggd" "Pideraq". TRAPPER ( kanske samma som Point???. Prijon har ett par justa kajaker i Glasfiber också. Finns massor att välja på för under 15000:-. Kolla runt på Internet!
För övrigt tror jag att Point är helt OK - men jag har inte själv testat.
 
Jämför med bilar

Jag skulle i och för sig kunna stämma upp en lovsång för min VKV Elite, men jag skall avstå.

Du skall ha den kvalitet som är RÄTT FÖR JUST DIG. Därmed är det egentligen bara du som kan avgöra valet.

En BMW är inte dubbelt så snabb, bra osv jämfört med en Skoda. Oftast innebär det att man får mindre mätbar enhet för varje krona vid köp av en hög-kvalitetsprodukt. Men gillar man bilar lägger man ofta ner fler kronor för att få något man verkligen känner sig nöjd med. Att bli av med de sista procenten till helnöjd blir dyrt, men räknar man antal irritationsmoment istället kanske det går att räkna hem "ekonomiskt". Jag menar att bara ha ett irritationsmoment istället för tio kanske skulle vara värt 10-dubbla priset, men det kanske motsvarar att gå från en 90% kajak till en 99% kajak (och det vill man ju inte betala 10ggr mer för).

Till slut når man gränsen där det mer handlar om känsla än något mätbart. Och här hittar du väl flera av oss som köper hög-kvalitetskajaker.

Lågt pris kan du dock bara få genom lägre tillverkningskostnader (tex låga löner) och/eller genom att lägga mindre tid/dyra material. Och är din strategi att konkurrera med lågt pris, strävar du efter att maximera den fördelen, dvs dra nytta av bägge dessa vägar. Det innebär att försöker du hitta något lika bra - fast till väsentligt lägre pris, så lurar du oftast bara dig själv.

Kvalitetschef till vardags
 
Arctic

Bra kajak med hög finisch till ett bra pris får du om du köper en Arctic exp. från kanotbryggan. Kostar runt 12.000 kr. Denna kajak är minst lika bra,som motsvarande på swima. Per-Arne........
 
Köp fiberkanot?

Jag tycker inte att en plast kanot är att rekomendera den är tung och trög nej det skall vara fiber eller trä
om du har möjlighet att bygga själv är nog trä det bästa då det blir mucket billigt men annars fiber.
och köp då antingen begagnat eller något billigt. kan inte säga att jag tycker svimas priser är ok.

För närvarande är det många kanottuthyrare som säljer ut årets kajaker kanske det är där du skall kolla
 
Omdöme om Point 65

Jag äger en Point 65 (rundbottnad med skädda) sedan drygt ett år tillbaka och är väldigt nöjd med den, har paddlat ett par gånger i veckan från det att jag köpte den. Det enda jag kan klaga på är att sitsen inte är helt stabil men det löses enkelt med att lägga lite frigolit under den. Sittställningen i kajaken är ganska djup och man sitter nästan som i en fåtölj, vilket är skönt men kanske inte optimalt ur paddlingsynpunkt.

Men som någon påpekade är det viktigaste att kajaken passar dig och att du får en bra sittställning. Point 65 har inga sarger som ger stöd för låren så det får man fixa själv med tex bitar av liggunderlag, men det får man ju göra även på en dubbelt så dyr kajak. Luckorna håller tätt och de återfinns även på andra, dyrare kajaker.

Däremot skulle jag avråda från att köpa en Point med roder för den lösningen är värdelös då det inte går att ta spjärn med ena foten utan att svänga kajaken.

Jag har också hört att Point 65 gör skitdåliga kajaker men kvalitetsproblemen tror jag de har övervunnit. Tidningen Friluftsliv testade Point 65 i våras och de sågade den men jag måste säga att den tidningen är ganska värdelös och gör dåliga tester.

Jag har testat andra kajaker och det är verkligen skillnad mellan vissa modeller, men, tycker jag, väldigt svårt att säga vilken som är bäst.
 
Plastkajak?

Varför inte köpa en HTP-plastkajak av god kvalitet, t.ex en Prijon Seayak eller Kodiak? De är inte sämre än glasfiberkajaker (glasfiberarmerad polyesterplast, om man ska vara noggrann) men är billigare, plus att du slipper den värsta ångesten över att skrapa upp botten. Fast rent utseendemässigt har förstås glasfiberarmerade plastkajaker en snyggare finish, åtminstone när de är nya.

Sedan blir jag lite trött på svepande och fördomsfulla uttalanden som att alla plastkajaker skulle vara "tunga och tröga". Det stämmer dåligt om man talar om moderna varianter. Problemet ligger knappast hos kajakerna utan snarare i paddlarens fantasi eller teknik. Däremot finns det olika tillverkningssätt av plastkajaker, vilket påverkar styvhet e t c. Tryckblåsta polyetenkajaker kan göras starkare och lättare än rotationsgjutna. Själv märker jag ingen som helst skillnad vad gäller "tröghet" mellan min gamla VKV eller min Seayak. Men för all del, det kanske finns en marginell skillnad om man är tävlingspaddlare, vad vet jag, jag är långfärdspaddlare. Materialet i sig borde i alla fall ha ganska lite att göra med farten. Vad gäller vikten väger Seyaken förresten lika mycket som många uppskattade kompositplastkajaker, 26 kilo. (Exempel: Nigel Fosters Shadow väger 25 kilo, en Buccaner väger 26.) Båda är utmärkta kajaker, men VKV:n får numer oftast stanna hemma när jag paddlar i vatten där risken är hög för att jag ska få svårare repor. Till skillnad från plast "ruttnar" ju gärna laminatet i kompositplastkajakerna om man inte tämligen omgående åtgärdar skador som går igenom ytlagret, men de är förstås ganska enkla att laga. (Å andra sidan: HTP-kajaker är också enkla att laga den dag man tycker att reporna blivit för många eller djupa. Skillnaden är att du själv väljer om och när du vill göra det.)

Det viktigaste vid ett köp är att kajaken känns rätt för *just dig*. Hur och var ska du använda den, och vilka förväntningar har du?
 
Tack för många bra svar. Det verkar som att man alltså inte får dubbelt så mycket kajak bara för att den är dubbelt så dyr, utan det är mer en känsla och helhetsintryck.

Jag får se vad det blir. En annan fråga: om jag vill ha både skedda och roder, men vill kunna fixera pedalerna när jag bara använder skeddan? Har någon hört talas om nån sådan variant? Annars lutar det nog mest åt skedda för mig.

/Kristian
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips