Varg

Det här har diskuterats i vetenskapliga och seriösa kretsar (dvs. inte jägarrörelserna). Skrämma och skada djur för att orsaka smärta men inte lidande i kombination med mänsklig vittring. Man ska dock inte bortse från genetisk nedärvning.


ja, i alla fall de senaste 100 åren.. inte direkt några nyheter.. detta är mycket svårt att lyckas med i kontrollerade former med te.x hundar, det är inte omöjligt men om man inte vet exakt vad man pysslar med så är det stor risk att själva kopplingen blir fel.. att försöka sig på detta storskaligt med vilda djur är nog nästan möjligt.. det finns inte en chans att man kan kontrollera utfallet på ett bra sätt och då finns det inge´n anledning att tillfoga djuren onödigt lidande.

(jag fattar inte hur man ska "skrämma och skada djur för att orsaka smärta" utan lidande.. i så fall ställer jag mig frågande till dessa seriösa kretsar.. jägarna vet i alla fall att om man skadar ett djur så tillfogar man det lidande..)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Vargtiken Ylva, om någon kommer ihåg henne, som fattat tycke för en jämthundshane i Västra Ämtervik i slutet av 80-talet eller nåt sånt försökte man ju göra skyggare genom att beskjuta henne med gummikulor. Om jag minns rätt var effekten ytterst kortvarig. En snabb rusning någon eller några kilometer och sen höll hon sig undan ett dygn eller nåt innan hon var tillbaka vid hundgården igen. Som jag minns det alltså.
 
som sagt.. det är en dålig metod.. fungerar i kontrollerade former men utfallet är tveksamt, man har till och med tagit bort den metoden vid yrkesmässig dressyr av hundar.
 
Min personliga föreställning är fortfarande att djuren har fått respekt för oss människor genom att vi var illaluktande varelser som med fysisk närvaro och våld tvingade vilda djur på flykt och att de fick slicka sina sår. Mänsklig närvaro och förknippning är en förutsättning. Iaf när det gäller de beteendemönster som är socialt nedärvda. När under dressyr driver man ett djur på flykten genom fysiskt våld?
 
Helt meningslös debatt: reviren räcker inte till när vargstammen ökar - då kommer vargen in i människans domäner. Det är inget som helst "fel" på dessa vargar, men de är utstötta från andra revir - har liksom inget att välja på än att söka sig mot maten...

Olösligt problem så länge sameland är undantaget varg, det enda ställe som egentligen kan husera dessa.
 
Min personliga föreställning är fortfarande att djuren har fått respekt för oss människor genom att vi var illaluktande varelser som med fysisk närvaro och våld tvingade vilda djur på flykt och att de fick slicka sina sår. Mänsklig närvaro och förknippning är en förutsättning. Iaf när det gäller de beteendemönster som är socialt nedärvda.

lite svårt att jämföra beteende som växt fram under stora tidsrymder med aktiviteter som ska ske under kort tid. sedan måste man skilja på vilka beteenden man vill komma åt, det kan gå hyfsat enkelt att få en nyfiken individ att tappa intresset, gäller det föda eller drifter som parning så blir det med en gång mycket svårare..

När under dressyr driver man ett djur på flykten genom fysiskt våld?

det handlar inte alltid om att få djur att ta till flykt, det kan lika väl handla om att avbryta en handling eller ett beteende.. man har tidigare använt el-motivation vid viss yrkesmässig dressyr även i brukssammanhang. det är sedan 2000 inte tillåtet att använda el vid dressyr: § 15, andra stycket Djurskyddsförordningen (1988:539) vet inte om det fortfarande går att få viss dispens.

jag ska vara helt ärlig.. jag är inte rätt person att bedöma vilken metod som är effektivast, jag har ytterst begränsad kunskap och erfarenhet när det gäller hundar och tamdjur, jag har ingen erfarenhet gällande beteendeforskning av vilda rovdjur..

sedan tycker jag att uttalandet om att jägarkåren/förbundet skulle vara oseriösa kändes lite sådär..
 
Till exempel har man argumenterat för ökad jakt på varg på grund av att viltolyckorna ökar. Då älgstammarna minskar med en stor vargstam känns ett sådant inlägg i debatten löjeväckande och patetiskt. Ingen intellektuell människa tar jägarrörelsen på allvar.
 
Till exempel har man argumenterat för ökad jakt på varg på grund av att viltolyckorna ökar. Då älgstammarna minskar med en stor vargstam känns ett sådant inlägg i debatten löjeväckande och patetiskt. Ingen intellektuell människa tar jägarrörelsen på allvar.

"Jag offrar gärna några människoliv om året för biologisk mångfald"

Men vi ska ta såna här på allvar? Herregud.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips