Varför vägra roder???

Nog var det allt Surfski dom satt i men underbar filmsnutt :) Skulle vilja testa riktigt stora vågor men utan 1/2 storm som säkert behövs hos oss för att få till såna underbart stora vågor!
Tror inte många BB gjorts med skäddakajak, skulle vara roligt om nån gjort det(å på hur många dar i så fall)

/Janne
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Tror inte många BB gjorts med skäddakajak, skulle vara roligt om nån gjort det(å på hur många dar i så fall)

/Janne

Det är paddlat i kajaker som oftast inte har roder (men svårt att veta säkert, det går alltid att skruva dit ett), som Nordkapp jubilee, P&H Quest, Sirius och Icefloe. Tiderna ser ut att ligga som de brukar, vid en snabb titt i listan. (http://www.havspaddlarnasblaband.se/eng_godkanda.html) Men som sagt, svårt att veta exakt vad de hade för extrautrustning utan bilder.
 
Senast ändrad:
Kan inte annat än instämma. Om man ska spetsa till det lite så skulle man väl t.o.m. kunna påstå att kajaker med både roder och skädda är en styggelse. Enbart gjorda ur ett marknadschefsperspektiv. Ur ett användarperspektiv kan man däremot fråga sig varför...

Antingen är en kajak optimerad för användande med skädda ELLER tvärtom. Eller har jag fel?

Rickard

Varför det? Och varför så dömande? Roder och skedda är i första hand hjälpmedel att hålla kursen med. Ibland används även rodret för att gira. Man bygger väl inte en kanot utifrån vilka hjälpmedel den skall ha utan för vilka egenskaper kajaken skall ha i vattnet; snabb, stabil, rollvänlig, surf, packning etc. Beroende på kajakens sjöegenskaper och paddlarens skicklighet kan det behövas hjälpmedel i viss sjö och vissa situationer. I vissa kombinationer passar en skedda och i andra måste det till ett roder. En skicklig inuit som är född i kajaken kanske inte behöver några hjälpmedel i samma kajak där vi andra föredrar roder.

En helt nybörjare väljer ofta en primärstabil och kursstabil roderkajak. Då krävs inte att man kan en massa styrtag. Paddla bara rakt fram i jämn takt och styr med fötterna. Med vanan vill man utveckla sin teknik. Då väljer man kanske en lite livligare kajak. Rodret åker upp och istället lär man sig styra med styrtag, lutning och kanske med stöd av en skedda. Men man blir inte expert på en dag. När man är ute och tränar teknik kan ju vädret slå om så det krävs mera hjälpmedel för att ta sig vidare utan att arbeta ihjäl sig med styrningen. Bara för att du har en fulländad teknik för skedda har ju inte alla det. Det kan vara en trygghet att veta att man kan få mera hjälp med kurstabiliteten när det friskar i. Alla kan inte ha olika kajaker för långdistanspaddling och dagstur med lek. En får duga till det mesta. Sen kan man ju få för sig att leka lite och snirkla sig in i trånga farvatten även på långtur.

Sen finns det kajaker som närmast kräver roder för att hålla kursen, speciellt i kombination med vingpaddel vad jag förstår eftersom den är svår att ta styrtag med. Har inte provat själv. Har paddlat en del långa K2or. Då behövs rodret för att gira. Kan tänka mig att det samma gäller en del långa raka snabba K1or också.

God vind
 
Man bygger väl inte en kanot utifrån vilka hjälpmedel den skall ha utan för vilka egenskaper kajaken skall ha i vattnet; snabb, stabil, rollvänlig, surf, packning etc. . Har paddlat en del långa K2or. Då behövs rodret för att gira. Kan tänka mig att det samma gäller en del långa raka snabba K1or också.
Du glömmer nog det viktigaste. Kanoten skall gå dit du vill med minsta möjliga ansträngning.
En justerbar skädda används för att göra kanoten lov eller fallgirig. Beroende kanotens trim och fart ändras balansen och lateralplanet måste justeras. Exempel; du paddlar med vinden snett framifrån och du har justerat skäddan så att kanoten håller rätt kurs, du höjer farten lite plötsligt och vips så blir den turbulentaströmningen större bak och kanoten börjar sladda med aktern och går upp mot vind. Du måste justera om skäddan för den nya farten alternativt ta styrtag med jämna intervall.
En ren roderkajak konstrueras från början att ha rätt storlek på rodret så att kanoten alltid är lagom lovgirig vid låga farter, men neutral i lagom fart.
Det finns en orsak till att kajaker med släproder har en avhuggen akter och inte spröt. Rodret skall styra om vattenströmmen och det görs effektivast med rodrets framkant i köllinjen. Det som brukar hända med kombokakjaker med roder på sprötet är en bromsklaff. Är kajaken illa konstruerad måste både skädda och roder användas i sidosjö och då har man både roder och skädda att justera, samt att skäddan gör kajaken mer trögsvängd och bromsklaffen får jobba hårt. Därav är inte en kombo något att eftersträva.

Varför är en roderkajak en nybörjarkajak? Du måste också behärska styrtag i en roderkajak för större kurskorrigeringar. Det är snarare så att en skäddakajak är enklare att lära sig paddla för då kan kanotisten koncentrera sig på att att paddla och inte samtidigt hålla koll på styrsystemet. Personer som bara paddlat skäddakajak brukar till en början köra sicksack med roderkajaker. När man väl lärt sig att paddla och styra samtidigt har man enklare att hålla fart och tempo.
För att en besättnigskanot (K2 och K4) skall vara njutbar att paddla måste man paddla i takt och då blir ett roder mer eller mindre ett måste.
Roder är inget måste på långa "snabba" kajaker. Skim distance är ett exempel på lång skäddakajak.
Vill man dock paddla snabbt under de flesta förhållanden behövs roder. Paddling i medsjö är ett exempel där en roderkanot kan behålla farten betydligt bättre tack vare att kanotisten inte behöver ta styrtag hela tiden och kan driva kanoten framåt.
Jag kör vingpaddel även i skäddakajak och visst det går inte att ta styrtag lika bra, men tillräckligt bra för att korrigera kursen.
 
Du får berätta hur multimaskinen fungerar. Jag är väldigt skeptisk till kajaker med roder och skädda, mycket pga de roderlösningar som används är bland de sämre som finns.
Tja, den har ett SmartTrack-roder, vilket är ett välkänd och mycket populärt roder, så det ska nog inte vara några problem. Både roder & skädda går ju att fälla upp, så det går ju att välja vilket man vill använda.
 
Alla kan inte ha olika kajaker för långdistanspaddling och dagstur med lek. En får duga till det mesta. Sen kan man ju få för sig att leka lite och snirkla sig in i trånga farvatten även på långtur.

Tror du lyckats beskriva min situation klockrent. Kajaken jag säljer är en packåsna med roder. Kanonbra vid 1 veckas långturer, men inte särkilt rolig att leka med....och i Dalslands kanotmaraton är den hemsk. Den är visserligen kurs-stabil, och stadig även i dom värsta förhållanden, men den är tung, både i och utanför vattnet.

Hade jag haft råd så hade jag behållit den för att ha på scoutläger och egna utflykter, köpt en motionskajak att köra maraton i, och en liten lekfull rackare att leka i Vänerns vågor med.
Nu har jag inte råd, så det blev en kompromiss. En liten lätt lekfull rackare som med våld och planering går att packa för långtur, och som är kurs-stabil och lätt att styra när man efter 5 mils maraton inte orkar bry sig om styrtag längre.
 
Du glömmer nog det viktigaste. Kanoten skall gå dit du vill med minsta möjliga ansträngning.
Är det? Då skulle kajaken bara vara en transportmetod. För mig är paddling (och skidåkning) en ständig utmaning att öka svårighetsgraden och förbättra min teknik. Då går man inte alltid den lättaste vägen. Har man då inte råd eller möjlighet att ha specialiserad utrustning får man kompromissa. Kanoten eller skidorna är inte optimerat för en viss situation utan får klara flera. Utmaningen ligger lite i att behärska ett brett spektra med samma utrustning. Alltså samma telisskidor i backe och off pist och samma kajak för långfärd och lek.

En ren roderkajak konstrueras från början att ha rätt storlek på rodret så att kanoten alltid är lagom lovgirig vid låga farter, men neutral i lagom fart.
Det finns en orsak till att kajaker med släproder har en avhuggen akter och inte spröt. Rodret skall styra om vattenströmmen och det görs effektivast med rodrets framkant i köllinjen. Det som brukar hända med kombokakjaker med roder på sprötet är en bromsklaff. Är kajaken illa konstruerad måste både skädda och roder användas i sidosjö och då har man både roder och skädda att justera, samt att skäddan gör kajaken mer trögsvängd och bromsklaffen får jobba hårt. Därav är inte en kombo något att eftersträva.

Det handlar alltså lite om de två typerna skärgårdskajak och traditionell grönlandsstil? En snabb rak kajak för långdistans kontra en lättsvängd med överhäng. I mitt kommande byggprojekt eftersträvar jag en kajak som klarar både lek, motion och långfärd. Den kommer att ha drag av traditionella grönlandskajaker men anpassad för packning. Följdaktligen kommer jag bygga in en skeddabox, men om jag märker att ett roder behövs i tex hög medsjö och att utmaningen blir lite väl stor för min nuvarande teknik åker det på ett roder. Sedan kan man ju anpassa rodret och optimera det för att få framkanten inåt överhänget. Rodret kommer bara att användas när jag behöver det. Inte den mest specialiserade lösningen, men funkar för mina syften. Varför är det inget att eftersträva?

Varför är en roderkajak en nybörjarkajak? Du måste också behärska styrtag i en roderkajak för större kurskorrigeringar. Det är snarare så att en skäddakajak är enklare att lära sig paddla för då kan kanotisten koncentrera sig på att att paddla och inte samtidigt hålla koll på styrsystemet. Personer som bara paddlat skäddakajak brukar till en början köra sicksack med roderkajaker. När man väl lärt sig att paddla och styra samtidigt har man enklare att hålla fart och tempo.

De flesta som börjar paddla kajak börjar med roder. Uthyrarna har nästan uteslutande roderkajaker. Det går ganska fort att komma igång och man kan använda rodret "fel" genom att styra med det. Sedan lär man sig flera styrtag och kan använda rodret till kompensering. Jag kan tänka mig att det kan bli problem om man börjar i en renodlad skeddakajak eftersom man får en bra teknik i benen och kan ta ordentligt stöd mot fotstöden. Paddlar man så med enklare styrsystem där hela styrpedalen flyttar sig får man problem i början.
Det är nog få som betvivlar att en lång rak skärgårdskajak med roder är bäst om man skall färdas snabbast från en ö till en annan, men det är inte alltid syftet och syftet kan ju ändras under vägs.

Hellre en vettig kompromiss än att utesluta aktiviteter för att man specialiserat sig för mycket.
 
Ligger mkt vettigt i vad Erik skrev tycker jag! När vi använder muskelhjälp för att förflytta oss oavsett i vad, cykel kajak etc så vill vi väl att det ska vara så lättdrivet(snabbt) som möjligt!
Sen klart att Smart-Track är ett bra roder men som oxå nämndes beror mkt på placeringen om det ska fungera bra å bromsa så lite som möjligt!
Alltså kajak ska vara konstruerad för roder, roderbladet ska ligga kloss akterspegeln å inte hänga 1-2dm längre bak! Svänger du med sånt så känns det som nån drog i bromsen!

/Janne
 
En snabb kanot går det att paddla långsamt i (om man vill) men det är betydligt jobbigare att göra tvärtom. Därigenom inte sagt att alla roderkanoter är snabba och tvärtom. Men med hjälp av ett roder kan man använda all kraft till framdrivning.

Fart betyder säkerhet i en del fall. Om det tar 2 timmar istället för 3 att paddla över Bråviken så är jag i en utsatt position kortare tid. Samma sak om jag ska korsa en farled med svallvågor från många båtar.

Om jag ska paddla en dagstur så är jag framme tidigare med samma ansträngning eller hinner längre. Jag kan också välja att paddla samma sträcka och vara mer utvilad = större säkerhetsmarginal.

Efter att ha provat några havskajaker av engelsk typ med roder av typ bromsklaff och sidopedaler av vek plast förstår jag om många är negativa till roder. Om de istället fått prova en Reval Commander, eller annan liknande, med bra rodermontering och stadigt fotstöd tror jag att tonen överlag skulle vara mer ödmjuk.

Att det sen kan vara roligt att leka i vågor har jag full förståelse för. Fast då sitter jag hellre i en fors- eller polokanot. som verkligen uppmuntrar till manövrer och lek.

Vi kanske ska ställa krav på leverantörerna och;

VÅGA VÄGRA USLA RODER !!!
 
Ligger mkt vettigt i vad Erik skrev tycker jag! När vi använder muskelhjälp för att förflytta oss oavsett i vad, cykel kajak etc så vill vi väl att det ska vara så lättdrivet(snabbt) som möjligt!

Frågan är: varför finns det då mountainbikes? (Dvs, jag håller inte med alls, och skulle gärna ha en ren surfkajak också i garaget. En sådan som är mycket dålig att paddla långt och rakt med. Men väldigt skoj i vågor. Skall bara hitta en bra en! Och nej, forskajaker duger inte - de går inte att paddla ut mot vinden och vågorna.)
 
Senast ändrad:
För att cykla i skogen med! Fast tycker 90% bara använder den på slät asfalt istället för att där hellre använda nåt mer lättcyklat som tex racer!
Har själv MTB där jag gjort allt för att det även ska gå lite snabbare i skogen som tex fin fjädring lätta hjul däck mm!
Klart om man nån gång ska ut att bara leka i vågor så är som du säger en surf kajak bättre såklart!
Men man snackar ju här allmänt om en sk vanlig havskajak som går att använda till mkt å det vanligast syftet blir väl då ren framdrivning!

/Janne
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips