Vad motiverar överlevnadskniv eller annan kniv i fjällen?

Gammal skåpmat från sensationsforskare, d.v.s. att braskaminer (oavsett konstruktion etc.?) släpper ut gifter.

Hur gjordes studien? Hur eldades det? Inget av detta tas upp i artikeln - vilket tyvärr är vanligt i dagspress som ofta presenterar enstaka "resultat" som slutgiltig sanning.

Finns det ett "resultat" vill den kritiske läsaren veta exakt hur studien gjordes. Det är viktigare än "resultatet", vetenskapligt sett. Men detta redovisas aldrig i pressen - bara "resultatet".
 
Senast ändrad:
I Centralamerika var vedeldningen ett så stort problem att vi inte kunde flyga då marksikt saknades.
I stort sett all mat lagades på utomhusspisar som eldades med ved. Husen har inga skorstenar normalt.

Den som hävdar att vedeldning är allts lösning bör studera hur det ser ut runt byar och städer där det eldas med ved. Inom två dagsresor från orterna saknas vedväxter.

Carl v Linne beskriver hur Sverige såg ut på hans resor. Skog är en resurs när den finns.

go tur
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Helt rätt

Rätt eldat ger ved minimal miljöpåverkan. Gashantering med metalltuber är troligen en större miljöbov - trots att gasol i sig har liten påverkan. Ofta glöms hantering och transport bort i miljöargumenten. En liknande naivitet tycks prägla diskussionen om batteridrivna "elbilar", där batteriframställningen är en enorm miljöbov. Utsläpp i slutledet är inte hela miljöfrågan.

Jag använder visserligen gaskök själv men här tror jag du har helt rätt. Med en Firebox eller något liknande så har du ju en mycket fullständig förbränning eftersom det är fullt drag hela tiden.

Att vedeldning blivit ett problem har att göra med kaminer inomhus - har du fullt drag i en sån så blir den för varm och därför stryper många draget och då uppstår ofullständig förbränning. (Detta är också ganska vanligt bland de som har vedpannor. Det lever kvar eftersom man gjorde så innan ackumulatortankarna kom.)

Problemet i kaminerna kan lösas med grov ved och fullt drag men det tycks ingen begripa - man eldar med "tändved".
 
Och på vilket sätt korrelerar matlagning över öppen eld i tredje världen med dess följdeffekter med vad den här tråden hamnar om?

Jag har väldigt svårt att tro att elda pinnar från marken i vedgaskök i Sverige i samband med friluftsliv skulle vara både miljöfarligare eller mer resurskrävande än att elda gasol eller flytande bränslen med dess tillverkning och transport.
 
Å herregud.

Det finns ju en anledning till att Optimus/Trangia en gång sågs som en revolution i friluftslivet... gissa varför?

Kniv har man haft med sig sedan stenåldern. Likaså har man eldat pinnar osv men sedan spritköken kom är det slut med det annat än för mysfaktorn. Bättre hälsa, bättre lagad mat och bättre hygien är bieffekter.

Gas eller flytande bränslen är både enklare och snabbare att hålla på med, man kan tom köra de köken i tältet med lite eftertanke.
Men att säga att hälsa eller hygien skulle vara avgörande faktorer för att välja det ena eller det andra vid friluftsliv? Nja...

Bättre lagad mat - eller godare? :)
 
Förtydligande

Min kommentar om kaminer avser givetvis de föroreningar som uppstår vid vedeldning i moderna samhällen och städer. Problemen med matlagning med dålig ved (eller kol) i utvecklingsländerna är något helt annat.
 
När jag var ute på Bergslagsleden för en tid sedan gick jag förbi en skylt där det stod ungefär (fritt ur minnet) så här: "Döda träd är också levande".
Ligger ju en massa fallna träd härs och tvärs i många av naturreservaten och på andra ställen, och det är meningen att de ska ligga kvar eftersom insekter och mossa ska leva på dem.
Googlar på uttrycket och hittar bla följande sida med lite info:
http://www.natursidan.se/nyheter/dod-ved-skapar-levande-skogar/

Bär man med sig ett tillhygge för att kunna dela på "ved" då är det ju större träd man tänkt ge sig på och då är det risk att man eldar upp träd som kunde ha blivit en boning för insekter och lavar.

Förstår jag rätt att syftet med tråden är att Hattmakaren vill visa att Hattmakaren gör rätt som bär med sig vedkök och stor kniv för att hugga ved med och elda för att koka vatten, och att andra borde fatta att de ska göra likadant?
Det håller jag inte alls med om i så fall. Om många gjorde så, skulle det nog snabbt bli renplockat på kvistar och fallna träd på många ställen. Det är väl inte alls något bra.
 
Hi och hej vad det drog iväg med eldningen. Nog är det förmodligen stora problem med vedrök i Sydamerika. Det kan ju förstås vara kaminer men det är också svedjebränning. Svedjebränning används inte till matlagning utan för att skapa nya odlingsmarker. Det är också väldiga problem med fossilbränslen och sikt i exempelvis Peking. Det finns en misstanke ( Stark om jag får uttrycka mig milt) om att eldning av fossila bränslen T.o.m. påverkar vårt klimat till den grad att världen förändras.
På ett mindre plan kan man ifrågasätta om det är miljövänligt att fara till fjällen med fordon för att roa sig. 100 mil resa bör ju rimligtvis sätta ett större miljömässigt avtryck än huruvida man eldar ved eller gas när man väl är där.

Den här tråden handlar ju dock om hur vi ska koka upp vårat vatten och steka vår mat i fjällen. Dessutom handlar den om huruvida vi behöver en kniv för att bereda vår ved eller om det räcker att bryta kvistar med händerna. Den har även kommit att handla om tänd stål versus tändstickor.

Själv har jag med mig gas eller T-sprit när jag går i fjällen. Befinner jag mig på ett ställe där det är bra med ved så sparar jag på mitt fossila bränsle och eldar öppen brasa. Inte större eld än nödvändigt. Tar inte med mig en massa saker för att kunna elda eftersom det är hemskt lätt att elda utan saker och På så sätt slipper jag bära. Egentligen gillar jag gas bäst eftersom jag kan laga mat enklast på det sättet och slipper sotiga kärl. Kärlen I ett Triangia går att använda till alla dessa värmekällor.

Vill jag dock ha värme för att jag fryser Kan jag välja på varm dryck, en större eld, fortsätt kroppsrörelse, dra på mig varma kläder eller lägga mig i sovsäcken.

Jag har alltid med mig en kniv. Vandrar jag vill jag inte att den ska vara för tung. Ibland fast kniv och ibland fällkniv. Jag använder uteslutande Tändstickor eftersom jag tycker det är bäst. Det är enklare och snabbare och man behöver bereda veden mindre. Jag använder kniv när jag måste och bryter med händerna när jag kan. Kan inte påstå att jag någonsin känt mig underutrustad med exempelvis en Mora 2000.

Jag har inga tankar på att jag behöver ha med mig utrustning som klarar konstiga kriser såsom naturkatastrofer eller annat. Jag har varit mycket i skog och mark och bara varit vilse en gång då det blev för mörkt. Så fort det blev ljust igen var jag inte vilse längre. Således har jag hittills klarat mig med den utrustning jag planerat. Tar med lite extra om man regnar in typ.
Skulle jag göra illa mig seriöst så är jag helt säker på att jag vill ha enklast användbara utrustning och absolut inget krångel. Således gas. Den nödutrustning jag själv fraktar handlar om att snöra ihop sår samt värkmedicin så att jag kan hålla igång trots smärta.

Bosse
 
Finns det ett "resultat" vill den kritiske läsaren veta exakt hur studien gjordes. Det är viktigare än "resultatet", vetenskapligt sett. Men detta redovisas aldrig i pressen - bara "resultatet".

Men ditt påstående att vedeldning är miljövänligare behöver ingen studie bakom sig då?

Om du ställer krav på andras argumentation måste du se till att ställa samma krav på din egen.
 
Och på vilket sätt korrelerar matlagning över öppen eld i tredje världen med dess följdeffekter med vad den här tråden hamnar om?

Jag har väldigt svårt att tro att elda pinnar från marken i vedgaskök i Sverige i samband med friluftsliv skulle vara både miljöfarligare eller mer resurskrävande än att elda gasol eller flytande bränslen med dess tillverkning och transport.

Skillnaden handlar om volymen.

De har knappast problem med partikelutsläpp från dieselbilar i tredje världen, betyder det att det inte är några problem med partikelutsläpp från dieselbilar?
 
Min kommentar om kaminer avser givetvis de föroreningar som uppstår vid vedeldning i moderna samhällen och städer. Problemen med matlagning med dålig ved (eller kol) i utvecklingsländerna är något helt annat.

Det finns studier på att luftföroreningar (utomhus) från moderna vedkaminer ger luftvägsproblem. Man har även uppmätt förhöjda nivåer av carcinogena PAH (polyaromatiska kolväten) inomhus där man använder moderna vedkaminer, den kliniska betydelsen av de nivåerna är dock oklara.

Som sagt, problem med vedeldade spisar inomhus i u-länder är något annat. Det är fullkomligt vederlagt att Det orsakar otaliga sjuka individer och dödsfall årligen.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips