Trangias nyheter...

COA; sa:
Naturligtvis handlar det om helheten och visst får man i sig mer gift på andra sätt, men jag föredrar att undvika aluminium & non-stickmaterial.
Nordesjö; sa:

Livsmedelsverket om aluminium:
http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=16085
"Livsmedelsverket avråder nu från att tillaga, förvara eller värma upp sura livsmedel i aluminiumkärl ... Sura livsmedel kan vara bland annat
-saft, juice, soppor, krämer eller mos av rabarber, bär och frukt
-soppor, såser och inläggningar av till exempel tomater och surkål."


Livsmedelsverket om teflon:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11459
"Materialet används just därför att det är värmebeständigt upp till 250-300°C och motståndskraftigt mot kemiska angrepp. Vid normal användning, t ex stekning, är temperaturen omkring 200°C.

Det finns inget som tyder på att flagor som lossnar från materialet vid sådan användning skulle innebära några hälsorisker. Teflon används också inom medicinen, bland annat som ersättning för skadade skelettdelar."
 
Jo jag vet att livsmedelsverket säger så...

Aluminium är skadligt för oss, sen är frågan vid vilken exponering???? Därom tvistar Di lärde...

Teflon anser livsmedelsverket är okej, andra menar att det inte är det...
Till exempel Ingrid Franzon i sin bok "Kanariefåglarna ryter" skriver (och hänvisar till forskningsrapporter) att när teflonpannor överhettas avdunstar polymergas (PFOA). Labbtester visar på många skador hos djur ((cancer, leverskada...), hur det påverkar människan är osäkert...

Då kommer jag tillbaka till min åsikt: Varför inte använda material som vi vet mer om, till exempel rostfritt stål!?

/Claes
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
COA; sa:
Då kommer jag tillbaka till min åsikt: Varför inte använda material som vi vet mer om, till exempel rostfritt stål!?

/Claes

Rostfritt stål innehåller en massa konstiga saker ju. Krom och sånt. Dessutom nickel, molybden och vanadium. Hur påverkar detta oss?

Nä, det enda rätta är nog gjutjärn. Fast då får man ju ta med sig fyrhjulingen till fjällen:)
[Ändrat av hanspers 2007-01-29 kl 18:59]
 
Spapps; sa:
johankse; sa:
Spapps; sa:
det får ju inte bli problem som det verkar vara med titan.

Vad har du hört för problem med Ti?

Det verkar vara problem med att mat bränner och att det är sämre värmespridning.

Jag har använt Ti kärl ett antal år nu och rör man i grytan så bränner det i mina ögon inte värre än vad det gjorde i Rf. Om värmespridningen har jag inte märkt något anmärkningsvärt men jag använder mest kök med reglerbar låga och eldar inte mer än vad som behövs.
Men prislappen stör ju en del förstås.... Själv valde jag det pga vikten.

Go tur
 
Man kanske blir förkyld om man äter kall mat?

Det är kul att det finns så mycket kreativitet på forumet!

:) Claes
 
hanspers; sa:
COA; sa:
Då kommer jag tillbaka till min åsikt: Varför inte använda material som vi vet mer om, till exempel rostfritt stål!?

/Claes

Rostfritt stål innehåller en massa konstiga saker ju. Krom och sånt. Dessutom nickel, molybden och vanadium. Hur påverkar detta oss?

Nä, det enda rätta är nog gjutjärn. Fast då får man ju ta med sig fyrhjulingen till fjällen:)
[Ändrat av hanspers 2007-01-29 kl 18:59]

Hade en lärare för många år sen som arbetade på konservforskningsinstitutet. Hon had för ett industriköksföretag kört mat i Rf kärl som gasspektrogramerats för att just spåra läckage av legeringsmetaller i tillagningskärlen. Inga synbara skillnader mellan råvaror och färdiglagad mat i hennes material.
Däremot hade hon en kamrat som studerat hårda fetter i mat och där ledde gjutjärnstillagat skyhögt. Tro och veta är ofta två olika storheter....
 
Om vi skall återgå till ämnesrubriken; 'Trangias nyheter...' så gjorde jag en upptäkt i samband med mitt kompletteringsköp till KAP-Arctic:et... Deras Multi-Disk har produktutvecklats!!! Prima! Nu sitter äntligen tamoj-uttaget på 90 grader från sildelen och inte 180 grader från [dvs mitt emot] sildelen som det gjorde förr. Detta var en god nyhet i mina ögon. Jag undrar hur länge det varit så?
[Färgen är dessutom lite mörkare grön än den äldre plattan var.]
 
Polar300; sa:
Om vi skall återgå till ämnesrubriken; 'Trangias nyheter...' så gjorde jag en upptäkt i samband med mitt kompletteringsköp till KAP-Arctic:et... Deras Multi-Disk har produktutvecklats!!! Prima! Nu sitter äntligen tamoj-uttaget på 90 grader från sildelen och inte 180 grader från [dvs mitt emot] sildelen som det gjorde förr. Detta var en god nyhet i mina ögon. Jag undrar hur länge det varit så?
[Färgen är dessutom lite mörkare grön än den äldre plattan var.]

Jag "upptäckte" det för några dagar seden (2007-02-06) för att vara exakt
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=40760&pagenumber=11 (nederst)

då funkade länken till bilden på den ”gamla” modellen, men länken har Trangia uppenbarligen tagit bort någon av de senaste 4 dagarna.

Per
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips