Tips vinterpaddling?

Fick precis reda på att Frilufsfräljandet här i Kristinehamn har ett gäng kajaker för uthyrning/lån. Är extremt sugen på att bege mig ut på min livs första vinter-tur... Jag är desperat behov av tips och framförallt utrustning/klädval.

Finns det bra vinter-kajaking i Värmland-Kristinehamn/Karlstad??!



/m
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Se ovanstående

Själv använder jag en ursuit av samma modell som försvarets g-båtsförare använder. Dvs en overall i goretex med vattentät dragkedja och manchetter i hals och handleder. I övrigt är det ganska gott att klä sittbrunnen med lite liggunderlag, koka kaffe, packa mackor och stich ut i det härligt kalla vattnet!
Ha de Melker!
 
Paddla inte ensam

Hej!

Självklart skall du ge dig ut och paddla även så här års. I Vänern är det fortfarande isfritt, iallafall runt Karlstad.

MEN, se till att du inte paddlar ensam så här års! En van paddelkompis är bra att ha med sig. Förutom bra kläder är det en viktig säkerhetsdetalj.

Malin
 
Alla ovanstående inlägg är helt korrekta, och det är bra att vara extra försiktig + hge extra utrustning på vintern. Jag är själv väldigt mycket "prylbög"

Hursomhelst - om du skall ut en helg och paddla funkar det aldeles utomordentligt med helt vanlig paddeljacka (alt helt vanlig goretexjacka) samt kapell. Under kör du tex med underställ + fleece + mjuka stövlar.

dock skulle jag aldrig paddla med torrdräkt - det är helt överflödigt, om man inte ensampaddlar *extremt* utsatt.

Jag paddlar själv mycket på vintern, samt tillbringar en del tid i vattnet med rollar och så... Som alltid är det viktiga erfarenheten, samt i detta fall att kunna behålla lugnet om man blir blöt.
kolla gärna på min (nästan exakt ett år gamla) film:

http://medlem.spray.se/oom/filmer/kayak_isdn.wmv

själv så är jag också lite prylfixerar, kör ltie neoprene på fötter + huvud, samt kör en helt tät paddeljacka, integrerad i mitt kapell. på ben och armar helt vanliga underställ, allt annat blir för varmt.
 
En fiffig sak

som jag dock inte testat själv, verkar vara långa neoprenmuddar man kan dra över handleden och en bra bit upp på armen över en vanlig gore-texjacka. Det borde blir riktigt tätt och fint och genom att gore-texjackan är så tät som den är borde det hålla ute väldigt mycket vatten även vid en kapsejsning. Visserligen kommer det inte in mest vatten genom ärmsluten utan genom halsen och midjan om man trillar ur kajaken och inte lyckas rulla upp, men under själva paddlingen borde neoprenmuddar göra att man håller sig varm och torr. Finns på kanotcentrum tror jag.

I kombination med ett tättslutande kapell och en bra flytväst som klämmer ihop jackan och förhindrar att den fylls helt med vatten borde det fungera fint vid en rullning. Visst blir man kall och blöt runt halsen och på axlarna, men det kan man kanske överleva om resten av kroppen är någorlunda torr och fin.

Lycka till

Kalle
 
Is

Var idag ute och paddla på mälaren och var tvungen att ta mig igenom ca. 50 meter med is.

Isen var större isflak som inte gick sönder då man körde på dom utan bildade isflak alternativt att man åkte upp på dom.

Fråga vad använder ni för att komma igenom detta. Isyxa har jag hört men då känns det som man skall komma upp på isen för att det skall vara bra....

Fråga 2: Hur mycket tål kajaken ? Är det någon som kört på is så kajaken gått sönder ?!?!

Fråga 3: Har köpt en mindre ömtålig pandel ( kör normalt VKV:s kolfiber) men vad använder ni ??

Hlsn
Magnus Sälgö
 
Re: Is

magnus@ids.se; sa:
Var idag ute och paddla på mälaren och var tvungen att ta mig igenom ca. 50 meter med is.

Isen var större isflak som inte gick sönder då man körde på dom utan bildade isflak alternativt att man åkte upp på dom.

Fråga vad använder ni för att komma igenom detta. Isyxa har jag hört men då känns det som man skall komma upp på isen för att det skall vara bra....

Fråga 2: Hur mycket tål kajaken ? Är det någon som kört på is så kajaken gått sönder ?!?!

Fråga 3: Har köpt en mindre ömtålig pandel ( kör normalt VKV:s kolfiber) men vad använder ni ??

Hlsn
Magnus Sälgö

Var försiktig speciellt i tunnis. Den skär som en kniv. Bland isflak verkar det som om det låter mer än det gör skada. Om isen är för tunn att gå på, varför inte använda kajaken som en pulka. En isdubb i var näve och sen åker man. Har inte provat men det borde gå. Kajaken glider i varje fall lätt på snö och is. Alternativt kan man kanske gå på isen och använda kajaken om det brister.
Detta ämnet diskuterade på ett amerikanskt forum och gällde då vävklädda kajaker men någon föreslog att man sätter dit ett skydd i fören med remmar för just ispaddling. Kanske skulle fungera om man helt enkelt laminerar upp ett extra löstagbart skydd med hjälp av epoxy, glasfiber kanske Kevlar. Om man använder kajaken som plugg borde det vara enkelt. Det behöver kanske bara täcka första halvmetern eller så, där belastningen är störst.
Har du en kajak i TupperWare-plast så är det nog bara att ge järnet.
Jag använder en Grönlandspaddel.

Hans
 
Moderna kajaker tål is

Man behöver inte vara rädd för att isen ska skada en kajak byggd i moderna material. Polyeten är som vanligt snudd på skottsäkert, men även glasfiberbåtar tål is fantastiskt bra. För några år sedan var jag ute några vinterveckor med en liten motorbåt i glasfiber, bokstavligen bröt is hela dagar i sträck, låg fastfrusen under nätterna och i största allmänhet stångades med is så mycket de 45 hästkrafterna tillät. Efteråt kunde man inte se minsta repa på skrovet, som var ett alldeles vanligt standardskrov (Uttern 5000) i glasfiberarmerad polyester. Däremot var all sommarens beväxning mycket effektivt bortskrapad...

Alltså, paddla på! Kajaken håller som den är.

Duk-kajaker, däremot, är mycket känsliga för tunn is, särskilt sötvattenis som är hårdare än saltvattenis. Min far höll en gång på att omkomma när han paddlade sin dukade kajak över en fjärd som under natten frusit på. Kajaken snittades upp och sjönk - turligt nog (särskilt för mig, som annars inte blivit till) var det så pass grunt att han bottnade och kunde gå iland!

Vill passa på att varna för nedisning. Vid låga temperaturer kan det bli så att stänkvattnet fryser på däck och fribord, och snabbt bygger upp ett tungt istäcke. Det gör kajaken rankare och får den att ligga allt djupare i vattnet. Har nedisning väl börjat kan den accelerera oväntat snabbt!

Enda sättet att stoppa nedisningen är att vända undan med vinden (för att minska stänket) och söka land för att hacka bort den is som bildats. Fortsätt alltså inte, det blir bara värre!

Nedisningsrisken minskar om kajaken är välvaxad, men risken upphör förstås inte.

mvh,
Jens
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips