Just därför rekommenderar jag värmespridare samt lock.
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Steka mat rostfri stekpanna
- Trådstartare Livetiskuggan
- Start datum
Steka ägg och pannkakor i rostfritt går utmärkt och är plättlätt.
Fett behöves inte användas!
Felet alla gör och får panik det är att allt fastnar på rostfritt, det är då man ska ta det lugnt och bara vänta, precis när pannkakan eller ägget fått sin stekyta så släpper det och man kan vända på det man steker.
Ett annat fel många gör är att vara för fega med värmen när de steker med rostfritt, man ska som alltid ha hög värme när man steker grejor!
Fett behöves inte användas!
Felet alla gör och får panik det är att allt fastnar på rostfritt, det är då man ska ta det lugnt och bara vänta, precis när pannkakan eller ägget fått sin stekyta så släpper det och man kan vända på det man steker.
Ett annat fel många gör är att vara för fega med värmen när de steker med rostfritt, man ska som alltid ha hög värme när man steker grejor!
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Därför steker jag det mesta med ister.Generellt mår varken olja eller smör bra av hög värme och det bränns snabbt.
Jag kör med vanlig ø20 cm stekpanna från Rusta som jag tagit bort handtaget från. Rostfri är den, men inte i stål. Funkar fint att steka mat i på gaslågan. Bättre än Tranigas skit iaf som bågnar och släpper plastbeläggning
Ja, det är det. Oxiderad olja löses inte upp av diskmedel, men däremot av sura maträtter som tex köttfärssås.Att det varnas för detta tror jag är en vandringssägen.
Olja brukar inte oxidera vid normal matlagning. Det finns en hel del äldre människor som lärt sig att enbart torka ur stekpannan med hushållspapper efter användning och därmed lämna ett fettlager. Detta fettlager löser givetvis diskmedel.
Instekning med olja med hög nivå av omättade och fleromättade fettsyror gör lite samma sak som linolja som härdas av luftsyre - det blir en ganska hård yta med härdad olja, förkolnade proteiner och kolhydrater från maten man steker som armerar upp ytan (och även fastnar bestämt på teflonytor efter en tids användning - man får stekyta vare sig man vill eller inte med tiden...)
Den är inte så lätt att få bort med vanlig diskmedel så ytan tål en avvasking med hett vatten och sparsamt dos diskmedel (lagom för att emulgera upp lösa matfettet ovanpå stekytan) och mjuk borste och gnugga så lite som det går - inte mer än att få bort uppenbart lösa fettlagret
Däremot alkaliska och idag slipande tvättvätskor som i diskmaskin är inte bra för stekytor - kalium/natriumlut är bra att förtvåla fetter, även sådan som härdat sig att bli lösbar och kan gnuggas bort relativt enkelt (och en del av det rinner bort av sig själv - det finns anledning varför ungsrengöring är mycket starkt alkaliska) - därav diskmaskin med alkalisk diskmedel och/eller slipande med långa disktider inte alls bra för stekpannor med instekta stekytor.
Den är inte så lätt att få bort med vanlig diskmedel så ytan tål en avvasking med hett vatten och sparsamt dos diskmedel (lagom för att emulgera upp lösa matfettet ovanpå stekytan) och mjuk borste och gnugga så lite som det går - inte mer än att få bort uppenbart lösa fettlagret
Däremot alkaliska och idag slipande tvättvätskor som i diskmaskin är inte bra för stekytor - kalium/natriumlut är bra att förtvåla fetter, även sådan som härdat sig att bli lösbar och kan gnuggas bort relativt enkelt (och en del av det rinner bort av sig själv - det finns anledning varför ungsrengöring är mycket starkt alkaliska) - därav diskmaskin med alkalisk diskmedel och/eller slipande med långa disktider inte alls bra för stekpannor med instekta stekytor.
Jag stekar nästan all min mat hemma i rostfria stekpannor. Man kan tvätta dem i maskin utan att bekymra sig om att förstöra någons stekyta. Det enda kravet när man steker i rostfritt är att man har tillräckligt hög temperatur. Då går det mesta att steka. Vissa matvaror ska som tidigare nämts i tråden steka fast. De lossar igen när stekyta börjar bildas. För låg värme och en rosfri yta kan börja klibba för mycket. Som komplement har jag kolstol och gjutjärn för de ytters få tillfällen då rostfritt inte passar.
De flesta som tillagar svamp i stekpanna kokar den (i eget spad) snarare än steker men du har säkert koll på vad du gör /även om jag är osäker på vad just du menar med fräser).Är det bara jag som använder stekpanna till saker som inte nödvändigtvis ska få stekyta?
Fräsa svamp i smör t.ex. Då är man ju inte direkt ute efter stekyta.
Vad gäller stekpannor, uteliv och pannkakor så kan jag bara utan de sistnämnda. Ska jag steka något (vilket jag också kn klara mig utan) vill jag ha ett riktigt stekjärn. Plastbelagda tunna aluminiumpannor går bort liksom (om jag ska bära) gjutjärn. Eftersom det ofta är en gasolbrännare som är spis går vidare alla större pannor bort. Rostfritt funkar men favoriten är en liten, väl instekt, kolstålsstekpanna. Inte lättast men bäst.
I väldigt många recept står det t.ex. att man ska bryna smör i pannan och sen fräsa sakerna utan att de får färg.
Poängen med en stekpanna är ju, i alla fall för mig, inte temperaturen utan ytan. Har man för liten yta blir det mer kokt är stekt just eftersom vätskan inte ångar bort tillräckligt snabbt.
Poängen med en stekpanna är ju, i alla fall för mig, inte temperaturen utan ytan. Har man för liten yta blir det mer kokt är stekt just eftersom vätskan inte ångar bort tillräckligt snabbt.
Då förstår jag att det inte blir någon stekyta.I väldigt många recept står det t.ex. att man ska bryna smör i pannan och sen fräsa sakerna utan att de får färg
Liknande trådar
- Svar
- 30
- Visningar
- 5 K
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg