Sätta upp topprep ute

Personligen är jag ingen modig klättrare, men besväras inte direkt av mitt ledpsyke heller.

Jag skulle dock inte nöja mig med en slinga och en karbin heller om punkten är solid. Om ankarpunkten är solid, så tilltalas jag ändå av tanken på att ha dubbla slingor. En slinga är skitstark, och det är högst osannolikt att jag någonsin kommer att vara nära ett brott i en sådan, men jag gillar ändå inte att avstå redundansen och förlita mig på en vanlig sydd slinga.

På ett stand ropar jag Lägg av om jag självsäkrat mig med en slinga, men då är det inte ett hängande stand, och ofta så är jag kanske fortfarande i något avseende säkrad i repet lite beroende på hur jag byggt standet, eller - jag kanske framförallt är självsäkrad av repet eller en slinga till innan min säkringsman verkligen har klippt ur bromsen, och dessutom börjat klättra.

Jag har sett "många" toppsäkra typ med en slinga runt en tall i armgrovlek och med bara en karbin. Kan inte säga att det är helt fel - men jag gillar det inte.
 
Jag tycker det är bra att Bob S avråder från att lita på vad som sägs på internetforum...

För sen kommer det nämligen högst tveksamma råd. En enda punkt är tex ALDRIG ok som topprepsankare, vare sig det är ett träd eller inte. Och definitivt inte med ett repsnöre (om man inte med det menar statiskt rep). Man behöver heller inte vara "mycket osäker" för att sätta tre punkter - det är den enda vettiga metoden om man inte är väldigt väldigt säker på sina två första punkter, och hur skall man kunna vara det om man är nybörjare?

Jag tycker inte heller att man måste gå kurs i tid och otid om man har ett nätverk av erfarna vänner. Men är du säker på vad polarna kan? Vet de själva egentligen om deras egna metoder funkar? Normer och utbildningar finns av ett skäl - nämligen att de är beprövade och fungerar bra för nybörjare. Hur man sedan gör som gammelräv är förstås upp till en själv!

John
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Håller helt med ovanstående talare.

Som jag sa i slutet: Til syvende og sidst så är det bara en punkt i toppankare (där repet går genom karbinen. Gode god, menar du att de topprepade direkt i slingan? Jaiks.). Gör den så stark som möjligt.

Till toppankare använder jag alltid två skruvisar för repet att gå igenom. Inte för att en skruvis kan fallera, men det blir lite mindre stress på repet.

F.ö skulle jag aldrig använda en tunn dyneema till toppankare. Kör med statiskt rep eller cordelette av 6-7 mm repsnöre.

Två punkter är oftast lätt att fixa, om man har lite tålamod och tänker igenom belastning/ eventuellt skav m.m. Man får inte bli sloppy bara för att man gjort en sak ofta.
 
"Ovanstående talare" var ju Mezzner, men håller med dig med, John.

Gör säkra ankare, för guds skull. Slarva inte.

Däremot undrar jag varför inte repsnöre skulle duga? Vi gör ju våra ankare av 7mm cordelette och plockar upp folk i. Varför inte toppankare?
 
Det som känns som självklart för den som klättrat ett tag är ju också att man har klättrande vänner - men för den som knappt börjat klättra kan det ju faktiskt var rätt ont om klättervänner...

Jag tycker själv att jag har extra bra omdöme, men minns också att när jag målade om huset hemma så gjorde jag "hängande stand" 10 m upp på husväggen med hjälp av ett (förvisso kraftigt) blått polyetenrep från Biltema och en "sele" av diverse bagageremmar. Mellan selen och repet satt jag fast med en stålkarbin från Biltema avsedd för båtar. Jag klättrade inte på den tiden.
Det gick bra, men jag skulle idag göra annorlunda...
 
Ja, nej, det där med klättrande vänner eller inte reder han förhoppningsvis ut.
Antingen har han dem, eller så har han dem inte. Har vänner som började som du, Mezzner, med kogrimma å gammalt tågvirke. De hade tur, precis som du.

Ska vi sammanfatta med:

@Trådskaparen:

Känner du nån som vet hur man gör? Really really? Be dem visa, och be dem kolla dig när du sätter upp ankare. Flera gånger.

Känner du INTE nån som vet hur man gör? Inte nån enda? Gå en kurs. Lyssna inte på forumfolk. Då lever du längre.
 
Mm, jag brukar lita på ett ensamt träd om trädet är så stort att det skulle dra sönder hela ankaret (och mig) om det föll. Typ. Men även då skadar det ju aldrig med en backup.

Sen är det ju som så att jag tillåter smäckrare material i ett standplatsankare där jag själv står och ser vad som händer än i ett topprepsankare som får sköta sig själv klättrare efter klättrare.
 
J Har vänner som började som du, Mezzner, med kogrimma å gammalt tågvirke. De hade tur, precis som du.

Vill bara korrigera att från den dagen jag drog på mig ett par friktionsskor så har jag bara gjort väldigt kloka saker, och bara haft riktiga rep och karbiner. Dumheterna ägnade jag mig åt i egenskap av normaldum husägare. Vi klättrare vet förstås bättre.

Rimligen har alla utvikningar och alla relevanta inlägg gjort att trådstartaren nu har nån slags egen uppfattning, och inser att:

det gäller att ha rätt grejer

det finns oftast ett rätt och ett fel sätt (och skillnaden ÄR viktig)

det krävs en och annan bedömning, som t ex vilka träd som verkligen kan anses stå kvar
 
En enda punkt är tex ALDRIG ok som topprepsankare, vare sig det är ett träd eller inte.
Är detta något nytt? Jag gick kurs med en auktoriserad instruktör och fick lära mig att ett levande träd som har en diameter på minst 30 cm är tillräcklig som en enda punkt. En enda slinga i det trädet är ju kanske inte så bra, men trädet i sig har jag fått lära mig att den duger fin fint som enda punkt enligt alla normer och regler...
 
För att förtydliga; ja repet gick direkt genom slingan. Killen stod 20m ovanför backen och närmade sig cruxet. Jag tror att det var tur för honom att jag såg vad de höll på med och fick stopp på det hela.
 
Är detta något nytt? Jag gick kurs med en auktoriserad instruktör och fick lära mig att ett levande träd som har en diameter på minst 30 cm är tillräcklig som en enda punkt. En enda slinga i det trädet är ju kanske inte så bra, men trädet i sig har jag fått lära mig att den duger fin fint som enda punkt enligt alla normer och regler...

Så länge det håller för 15 KN är det ok, jag brukar alltid kontrollera det. Även vid firning från abalakov.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips