Om du skulle bero på 1 kök, vilket?

NUI; sa:
Läste just en snutt om vandring längs Pacific Crest Trail som hävdade att alkohol idag är det mest allmänt tillgänga bränslet. Detta alltså i Californien. Det verkar som om en kraftig kantring har skett från bensinkök till alkholbrännare i de trakterna de senaste decennierna.

Jörgen

Din iaktaggelse stämmer överens med min. Se följande länk.

http://www.eco-chick.com/?p=459
 
dsk; sa:
Hva er det kök du litar mest på?

111 er tungt 1 kilo for mycket, men den gamle fotogenmodellen med bråke brenner er min favoritt når det gjeller drift-sikkerhet.

dsk

Utan tvekan Trangia.

Några viktiga anledningar till mitt val:

* Enkelt.
* Kan knappast gå sönder.
* Oerhört driftsäkert.
* Miljövänligt - bränslet görs av förnyelsebara resurser. Bidrar inte till växthuseffekten utan ingår i det naturliga kretsloppet.
 
-PaTRiC-; sa:
joru; sa:
Om jag skulle ta fotogen/bensinkök så är det XGK. Hade ett i 10 år som fungerade utan problem året runt och i ur och skur. Enkelt att meka och använda men också lite begränsat användningsområde pga dålig reglering av effekten.

//J

har själv camperat med ett XGK sedan början av 90-talet, visst.. inget direkt precisionsverktyg men jag har aldrig fattat finessen med dessa finjustering av effekt.. den har ju låg effekt, lite mer effekt och skitmycket effekt, räcker väl åt mig.. kör nu helt på gas..


Helt på gas, även i vinterkyla? Själv körde jag gas på en fjälltur i slutet på oktober, jag höll i tuben för att den inte skulle tappa all effekt i kylan...längtade då efter vad som helst utom gas...fast lätt är det ju, det kan inte förnekas. Lär nog bli fotogen nästa gång jag ska ut i kallt väder.

Ett mellanläge med XGK, du skämtar aprillo ;)?

//J
 
johankse; sa:
Konservburkslocks varianten sprider värmen till nästan simmerstadium, pröva!

Go tur

Jo, jag använder den metoden själv och den fungerar.

Men det är ju fortfarande antingen eller så att säga. Och man drar lika mycket bränsle som tidigare. Men visst, det är lite "lyxproblem" kanske. Köket gör ju vad det ska.

//J
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips