Montera el-pump i en kajak?

Men är tömma kajaken själv från fören och sen klättra upp från sidan något reellt alternativ egentligen..? Jag menar, i den sjön och den vattentemperaturen som det snackades om i början av tråden? I varmt plattvatten ok, men då är det väl o andra sidan inte så jättestort problem..

El i kajak är jag personligen rätt tveksam till. Efter att ha paddlat ganska flitigt året runt i olika vatten ser jag hur mina kajaker har slitits - all metall koroderar i saltet och grejer kärvar, spricker eller bara jävlas i största allmänhet. Och batterier brukar inte gilla kyla..

Min variant är att i första hand vara så pass säker i rollen att jag kommer upp själv. Antingen direkt eller via en re-entry och sen roll. Och eftersom jag har ganska liten sittbrunnsvolym, kombinerat sits/skott och fotstöd/skott blir det inte så jättemycket vatten i kajaken. I alla fall paddelbart mycket vatten..
I andra hand, och när det gäller riktigt jobbigt väder, så är det bara kompisar och kamraträddning som gäller.
Helst flitig träning av båda varianterna..

Att ge sig ut i busväder och lita på eldragningar gjorda för något år sen och att batteriet är ordentligt laddat och funkar i iskallt vatten känns inte helt 100..

Fotpump låter däremot intressant och kanske kommer framöver i något bygge..

/ Ulf
 
Senast ändrad:

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Men är tömma kajaken själv från fören och sen klättra upp från sidan något reellt alternativ egentligen..? Jag menar, i den sjön och den vattentemperaturen som det snackades om i början av tråden? I varmt plattvatten ok, men då är det väl o andra sidan inte så jättestort problem..
/ Ulf

Utan stöd tycker jag att det är enklare att äntra en turkajak, typ Nelo Razor än en havskajak pga den senares högre fribord. När kroppen ligger tvärs hamnar tyngdpunkten högt och det blir vingligt tills baken hamnat i sitsen. Desutom är havskajakerna sittbrunnar mindre vilket försvårar embarkeringen.

Skvalpar det så mycket att ekipaget kapsejsar finns är risken stor att kanotisten inte kan ta sig upp och ifall han/hon lyckas är kapsejsningsrisken stor.
 
Tekniker´n lite nyfiken,Hur brukar du tömma kajaken om du är själv och går runt?
Mvh.Peter
Jag vänder helt sonika uppochner på den när jag simmat i land och sen svampar jag ur det sista.

Jag har ju certifikat som godkänner att jag begår haveri på egen hand numera.

Vi var ett gäng som testade haveri med blandade flytetyg och att simma i tvåmetersvågor i över 10 sekundmeter 2 kilometer med en vattentemperatur på mellan 8-10 grader är fullt möjligt för en frisk människa med grundkondis.
Naturligtvis hade vi torrdräkter annars hade jag inte skrivit det här, och jag tror inte det finns internetuppkoppling ovan där,,,,,,,,,,,,men man vet ju inte säkert.

Nyttigt och intressant är det ju iallafall när man, under trygga former, får öva realistiskt och jag vet att det under sådana former bara blir mer och mer vatten i kajaken ju fler gånger man försöker komma i den. När jag slutade "leka" och började simma var den halvfull.
 
???? Hur menar du? Varför skulle du inte kunna gå upp i kajaken efter ett misslyckat försök? Jag vet ju att jag själv och andra har kapacitet till många försök - särskilt med en portion dödsångest flåsande i nacken...

Och varför skulle det bli lättare att göra re-entry med en elpump? Det är ju snarast lättare att komma i kajaken och rolla upp om det är vatten i den.

Det är ju dessutom bevisligen så att 99% av paddlarna INTE har elpump och de verkar ändå för det mesta överleva... *L*

hälsningar
Jens
Det beror ju på hur höga vågorna är och hurdana dom är. Bryter dom så simmar jag hellre än försöker och försöker och gör slut på muskelkraft i onödan. Dessutom är ju simning bra motion för hela kroppen så då slår man ju två flugor i samma smäll. Dödsångest vet jag inte, snarare lite avkopplande floating när man vilar sig lite mellan varven.

"Ett med havet" får en helt annan innebörd helt enkelt och det är bla. därför jag aldrig ger mig ut på såna äventyr utan torrdräkt, gammal dykarräv som jag är.
 
Escape i götelaborg har den på sin sida här.

...tänkte bara säga att jag har monterat precis en sån, och den funkar fint. Men den hade gärna fått vara tio gånger så effektiv och hälften så trögtrampad :-D

Enda kruxet när jag monterade var att däckgenomföringen som jag köpte i en båtbutik var så stor fläns på (inuti kajaken) att jag fick sätta ett par gamla skärbrädor som distanser mellan skottväggen och pumpen. Inte så jävla snyggt, men å andra sidan fördelar det trycket bättre över skottet ;-)

Värt att fundera på för er som vill sätta i fotpump är om skottväggen är på lagom långt avstånd, eller om det finns några andra överkomliga metoder att montera pumpen så att den hamnar inom räckhåll (extrapinne, fotstöd etc.). Det gäller att pumpen sitter på nåt ganska så fast, så att inte däcksgenomföringen utsätts för alltför stora påfrestningar.

Efter att ha läst denna tråd lutar det nog förresten åt självläns i nästa kajak... tror jag. En kinkig fråga egentligen, men går de att öppna och stänga även när man har kapell/tuiliq på? Typ som man reglerar skäddan?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips