lägerteknik för vintertur

hej hej

Vi är några kompisar som ska ut till Grövelsjön i mitten av december på en 4½ dagars vintertält tur.

Det jag behöver tips och hjälp med är små tips o trix för vad man bör tänka på vi uppslagning och val av tältplats.

Det här blir vår första vintertälttur. Annars har jag erfarenhet av vandring och paddling så tälta kan jag, men har aldrig gjort det i vintermiljö.

>>>Andreas
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Man kan ju teoretisera, men vad jag minns brukar man bara slå upp det! Dvs trampa ordentligt, slå upp och om någon orkar; bygg mur. Sen är det ju jättebra att gräva en fotgrop i absiden, om man har en rejäl sådan. Då kan man sitta bekvämt i tältet.
Saken är ju den att när det är dags att tälta så är man ju ofta trött. Det glömmer man när man sitter hemma. Alltså blir det att slå upp tältet där man står. Naturligtvis kan man spara en massa tid och bränsle om det finns tillgång till vatten, så det är väl det jag brukar titta efter.
 
Jag vet inte vad ni avser riktigt med trampning, så jag kanske slår in öppna dörrar nu, men en bra grej är att börja med att trampa hela ytan där tältet ska sättas upp utan att ha skidor på sig. Trampa sönder all struktur i snön så att hela underlaget blir bara "strösocker". Därefter sätter man på sig skidorna och trampar till ett så plant underlag man bara kan. Sen lagar man mat! Eller nåt annat som leder till att den tilltrampade ytan får tid på sig att frysa ihop. Efter en timme eller så i några minusgrader är den trampade ytan stenhård. Man går utan problem på den i bara skor. Jag upplever att ytan på detta, mer arbetskrävande, sätt blir mycket hårdare än om man bara trampat med skidor på.
 
Förvisso frågar du ju om tältplats och hur man slår upp tält osv. men jag misstänker att du tar emot andra tips också; som att ha med sig ett diskborsthuvud. Utöver att man kan diska med det så kan man använda det som snöboste och borsta bort snö från ben, skor osv. så man slipper dra in det i tältet där det smälter och ökar på fukten.

Kissflaska är ett hett tips för vintertältning.

Övrig utrustning har du kanske koll på. Annars är det bara att fråga.

Mvh /Joel
 
Jaha, vad ska jag bidra med för tips,

Jo , jag brukar ta in skodonen i fotändan på sovsäcken, skönare att ta på dem på morgonen.

Förvara din ficklampa intill dig i sovsäcken, så att batterierna håller sig varma.

Bestäm kissplats en bit från tältet, så att ni håller undan för koksnön....

Termos med hett vatten är skönt o ha på morgonen.

"Torgvantar" är sköna att ha när man måste pilla med småsaker,
du gör dom själv av gamla ullstrumpor.
Gör dom så att dom skyddar handlederna, som är s.k. fryspunkter på kroppen.
 

Bilagor

  • torgvante.jpg
    torgvante.jpg
    28.7 KB · Visningar: 1,985
Senast ändrad:
tackar tackar för allt hittills, hjälper mycket. Tar gärna emot andra småtips o trix ni kan ge också. Gärna sånna där simpla saker som är så självklara att man alltid brukar glömma bort de. :)
 
Det finns ju många böcker inom området men jag kan ändå ge ett par trevliga tips som är mer eller mindre uppenbara:

Koka upp lite varmvatten på kvällen och ta med ner i sovsäcken i en plastflaska. Värmer riktigt gott om det är lite kallt, särskilt om den placeras på bröstkorgen, i skrevet eller i armhålan.

Om sovsäcken skulle vara för lång, vik under det överflödiga fotpartiet så det ligger under fötterna, på så sätt blir det inte en massa kallt utrymme där.

Är vintersovsäcken i kallaste laget? Ta med en tunnare sovsäck också och kör med dubbla. Se i så fall till att sovsäcken med en innerkrage är innerst.

Dra åt sovsäckshuvan så bara näsan och eventuellt munnen sticker fram.

En bra grej att ta med kan vara en trasa att torka bort kondens ur tältet med.

Se till att ha ett par tunnare handskar som man kan fippla med. Det ideala är att ha dem under ett par tjockare tumhandskar som man kan fästa vid handlederna i "babyremmar" eller vad man ska kalla det.

Drick mycket vatten. Kroppen behöver mer vätska på vintern än på sommaren.

Placera inte någon balaclava eller liknande för näsan eller munnen. Då blir den fuktig och man blir bara kallare.

Om man inte vill ha kängorna i sovsäcken kan det fungera bra (beroende på modell) att lägga dem med skaftet under höften och sulan utåt. Då fryser de förhoppningsvis inte ihop och dessutom håller man sig på plats så man inte knuffar till andra i sömnen.

Sist men inte minst: anpassa klädseln!
 
tackar tackar för allt hittills, hjälper mycket. Tar gärna emot andra småtips o trix ni kan ge också. Gärna sånna där simpla saker som är så självklara att man alltid brukar glömma bort de. :)

Årstiden - mitten av december - gör att snön förmodligen är väldigt lös.

Lägg inte för mycket tid på att trampa till, det kan vara stört omöjligt med mjuk lössnö. Tänk också på att det kan vara svårt att få snötältpinnar att sitta ordentligt i nysnö, så det kan vara på sin plats att ta med ett gäng vanliga tältpinna att använda där snön gör det svårt att fästa snötältpinnar.

Exvis extra uppsättning med barmarkspinnar av rör-typ (typ de som levereras med HB: s standardtält) eller kraftig längre spik, lika bra!

//J
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips