Koka gröt

Att hälla över kokande vatten har jag inte fått att fungera (inte för att jag testat många gånger). Jag brukar koka upp vatten och gryn och sedan stänga av värmen och låta efterdra.

Mitt recept:
Havregryn (ca 1,5 dl) 50 g
Mjölkpulver (28% fett) 32 g
Smörpulver 5 g
Valnötter (brutna i bitar) 10 g
Salt
Vatten 3,5 dl

Blir en ganska stor portion.
 
Att hälla över kokande vatten har jag inte fått att fungera (inte för att jag testat många gånger). Jag brukar koka upp vatten och gryn och sedan stänga av värmen och låta efterdra.

Mitt recept:
Havregryn (ca 1,5 dl) 50 g
Mjölkpulver (28% fett) 32 g
Smörpulver 5 g
Valnötter (brutna i bitar) 10 g
Salt
Vatten 3,5 dl

Blir en ganska stor portion.
Smörpulver vad är det?

I kajaken händer det jag använder mattermosen för efterdra till gröt efter hällt vatten på grynen. För min del är det bara mjölkpulver, gryn, salt och kokande vatten.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
OT
Jag är också nyfiken på adaboks smörpulver - vad är det?
Jag tar själv med rejält med skirat smör på fjället, och det innehåller ju inget vatten. En kompakt smörkaka härsknar ju inte heller, när inte luft och ljus kommer åt.
Så hur gör man smörpulver, och vad är vitsen?

OnT
Jag gör inte gröt på vandring, men hemma ibland, och tycker det är svårt att bli av med mjölsmaken om man inte kokar upp grynen - oavsett hur finfördelade de är.
 
OT
Jag är också nyfiken på adaboks smörpulver - vad är det?
Jag tar själv med rejält med skirat smör på fjället, och det innehåller ju inget vatten. En kompakt smörkaka härsknar ju inte heller, när inte luft och ljus kommer åt.
Så hur gör man smörpulver, och vad är vitsen?
Söker man på det får man lite resultat, jag tror inte det varit tillgängligt på den svenska marknaden så länge. Enligt innehållsförteckningen är det 86% smör och resten mjölkpulver.

Jag har gjort samma recept med ghee också, det funkar också fint och kanske blir det i framtiden när jag har slut på pulvret: fördelen är mest att det inte kladdar i portionsförpackade påsar.
 
OT smörpulver (forts)
OK, nu har jag sökt. Verkar populärt bland preppers, någon variant har16 års hållbarhet men innehåller en lång rad märkliga tillsatser.
Addnature säljer det du beskriver - av bara smör och mjölkpulver - för det facila priset av 540 kr/kg :LOL:

Tror jag håller mig till min pålitliga smörburk ;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips