Koka gröt

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Att hälla över kokande vatten har jag inte fått att fungera (inte för att jag testat många gånger). Jag brukar koka upp vatten och gryn och sedan stänga av värmen och låta efterdra.

Mitt recept:
Havregryn (ca 1,5 dl) 50 g
Mjölkpulver (28% fett) 32 g
Smörpulver 5 g
Valnötter (brutna i bitar) 10 g
Salt
Vatten 3,5 dl

Blir en ganska stor portion.
 
Att hälla över kokande vatten har jag inte fått att fungera (inte för att jag testat många gånger). Jag brukar koka upp vatten och gryn och sedan stänga av värmen och låta efterdra.

Mitt recept:
Havregryn (ca 1,5 dl) 50 g
Mjölkpulver (28% fett) 32 g
Smörpulver 5 g
Valnötter (brutna i bitar) 10 g
Salt
Vatten 3,5 dl

Blir en ganska stor portion.
Smörpulver vad är det?

I kajaken händer det jag använder mattermosen för efterdra till gröt efter hällt vatten på grynen. För min del är det bara mjölkpulver, gryn, salt och kokande vatten.
 
OT
Jag är också nyfiken på adaboks smörpulver - vad är det?
Jag tar själv med rejält med skirat smör på fjället, och det innehåller ju inget vatten. En kompakt smörkaka härsknar ju inte heller, när inte luft och ljus kommer åt.
Så hur gör man smörpulver, och vad är vitsen?

OnT
Jag gör inte gröt på vandring, men hemma ibland, och tycker det är svårt att bli av med mjölsmaken om man inte kokar upp grynen - oavsett hur finfördelade de är.
 
OT
Jag är också nyfiken på adaboks smörpulver - vad är det?
Jag tar själv med rejält med skirat smör på fjället, och det innehåller ju inget vatten. En kompakt smörkaka härsknar ju inte heller, när inte luft och ljus kommer åt.
Så hur gör man smörpulver, och vad är vitsen?
Söker man på det får man lite resultat, jag tror inte det varit tillgängligt på den svenska marknaden så länge. Enligt innehållsförteckningen är det 86% smör och resten mjölkpulver.

Jag har gjort samma recept med ghee också, det funkar också fint och kanske blir det i framtiden när jag har slut på pulvret: fördelen är mest att det inte kladdar i portionsförpackade påsar.
 
OT smörpulver (forts)
OK, nu har jag sökt. Verkar populärt bland preppers, någon variant har16 års hållbarhet men innehåller en lång rad märkliga tillsatser.
Addnature säljer det du beskriver - av bara smör och mjölkpulver - för det facila priset av 540 kr/kg :LOL:

Tror jag håller mig till min pålitliga smörburk ;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips