Koka gröt

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Att hälla över kokande vatten har jag inte fått att fungera (inte för att jag testat många gånger). Jag brukar koka upp vatten och gryn och sedan stänga av värmen och låta efterdra.

Mitt recept:
Havregryn (ca 1,5 dl) 50 g
Mjölkpulver (28% fett) 32 g
Smörpulver 5 g
Valnötter (brutna i bitar) 10 g
Salt
Vatten 3,5 dl

Blir en ganska stor portion.
 
Att hälla över kokande vatten har jag inte fått att fungera (inte för att jag testat många gånger). Jag brukar koka upp vatten och gryn och sedan stänga av värmen och låta efterdra.

Mitt recept:
Havregryn (ca 1,5 dl) 50 g
Mjölkpulver (28% fett) 32 g
Smörpulver 5 g
Valnötter (brutna i bitar) 10 g
Salt
Vatten 3,5 dl

Blir en ganska stor portion.
Smörpulver vad är det?

I kajaken händer det jag använder mattermosen för efterdra till gröt efter hällt vatten på grynen. För min del är det bara mjölkpulver, gryn, salt och kokande vatten.
 
OT
Jag är också nyfiken på adaboks smörpulver - vad är det?
Jag tar själv med rejält med skirat smör på fjället, och det innehåller ju inget vatten. En kompakt smörkaka härsknar ju inte heller, när inte luft och ljus kommer åt.
Så hur gör man smörpulver, och vad är vitsen?

OnT
Jag gör inte gröt på vandring, men hemma ibland, och tycker det är svårt att bli av med mjölsmaken om man inte kokar upp grynen - oavsett hur finfördelade de är.
 
OT
Jag är också nyfiken på adaboks smörpulver - vad är det?
Jag tar själv med rejält med skirat smör på fjället, och det innehåller ju inget vatten. En kompakt smörkaka härsknar ju inte heller, när inte luft och ljus kommer åt.
Så hur gör man smörpulver, och vad är vitsen?
Söker man på det får man lite resultat, jag tror inte det varit tillgängligt på den svenska marknaden så länge. Enligt innehållsförteckningen är det 86% smör och resten mjölkpulver.

Jag har gjort samma recept med ghee också, det funkar också fint och kanske blir det i framtiden när jag har slut på pulvret: fördelen är mest att det inte kladdar i portionsförpackade påsar.
 
OT smörpulver (forts)
OK, nu har jag sökt. Verkar populärt bland preppers, någon variant har16 års hållbarhet men innehåller en lång rad märkliga tillsatser.
Addnature säljer det du beskriver - av bara smör och mjölkpulver - för det facila priset av 540 kr/kg :LOL:

Tror jag håller mig till min pålitliga smörburk ;)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips