Hur funkar gammalt Trangia?!

Hej!

Kom nyss över ett gammalt trangiakök och blev lite konfunderad när jag såg brännaren!

Brännaren har en ring som läggs över hålen när man vill reglera lågan fr att sjuda.Problemet är dock att jag inte hittar någon möjlighet att strypa lågan helt. Även lösningen att ta ut gummipackningen ur skruvlocket och lägga på det släcker inte heller lågan..

Saknas någon del? Någon som vet hur dessa gamla brännare fungerar?

Tack på förhand!

ps. Brinner gamla brännare (med gammal eller ingen veke alls) snabbare?
 

Bilagor

  • 104229828_593606538237459_4470346614797853478_n.jpg
    104229828_593606538237459_4470346614797853478_n.jpg
    40.6 KB · Visningar: 947
  • 104243824_2678296652421549_8125544711259493677_n.jpg
    104243824_2678296652421549_8125544711259493677_n.jpg
    46.6 KB · Visningar: 928
  • 82405307_291022122069575_8238737944874234831_n.jpg
    82405307_291022122069575_8238737944874234831_n.jpg
    45 KB · Visningar: 936
Det går att släcka med en kastrull om man tar av vindskyddet. Jag har köpt nya begränsningsdelar som har en skiva som helt stängd släcker brännare, samtidigt köpte jag nya gummipackningar för locken.
 
Du stryper lågan helt genom att lägga på locket. Kolla att den tätande o-ringen är fräsch och finns på sin plats i locket, annars läcker brännaren vid transport.
Ett gammalt Trangia kök fungerar lika bra som ett nytt. Du kan även lätt modifiera det för GB-74 gasbrännare som kan köpas separat (rekommenderars)
 
Gick och grävde fram min uråldriga Trangiabrännare, men kan inte ta någon bild just nu. Den har en platt, rund och vridbar reglage/strypbricka utanpå det yttre ihåliga locket, med vridaxel i ytterlocketsperiferi (som alltså tillåter steglös reglering) och en liten utstickande flärp på motsatta sidan, som brickan kan manövreras med. Vridniten är ihålig, så pyttelitet luft kommer ändå in i helt stängt läge, men vad jag minns inte tillräckligt för att hindra att lågan släcks.

Däremot saknar min Trangiabrännare den påklämningstråd, som finns på din. Bägge skruvlocken är alltså helt "lösa".

EDIT: visst kan man släcka med allt annat som är tillräckligt stort, platt och obrännbart. Men jag skulle ogärna göra det med det inre locket, eftersom det har en gummipackning som far illa av sådant.

EDIT 2: Hmm, ditt yttre lock har faktiskt inga spår efter något fäste för reglagebricka. Tänkte först att den kanske bara ramlat av, men tydligen så har det funnits modeller helt utan. Någon som vet? Min Trangia är från 70-talet.
 
Senast ändrad:
Min spritbrännare till köket inköpt tidigt på 1980-talet är av samma konstruktion som det Joanna beskriver. Så ditt kök är äldre.

På den tiden jag använde spritbrännare i Trangiaköket släckte jag alltid genom att lägga på locket. Hade aldrig något problem med packningen. Däremot skruvar man inte på locket förrän brännaren är sval. O-ringar likväl som spritbrännare finns att köpa som reservdel för en mindre summa.
 
Du kan t o m köpa endast det yttre locket (NU ser jag att den heter "sparring" :)) för hela 37 riksdaler. Den ser exakt ut som min urgamla. Köp ny packning med, för säkerhet skull.
 

Aktuellt

Vinn Haglöfs Breeze Mimic Hood!

Nu har du chansen att vinna vinterns nya favoritjacka från Haglöfs. Vi tävlar ut en vardera av dam- och herrmodellen i valfri färg och storlek!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Vilken fin respons, tusen tack för alla intressanta kommentarer. Hade varit väldigt intressant att försöka datera sitt Trangiakök, ska nog maila Trangia och fråga vidare!

Trevlig helg allesammans
 
Möjligt de kommer säga att man ska låta spriten brinna slut... vem orkar vänta på det

Jag orkar! Man lär sig hur mycket sprit man behöver och skulle det fortfarande finnas lite kvar som brinner när maten är klar värmer jag diskvatten medan jag äter. Som jag har lärt mig vill man inte ha sprit kvar i brännaren. Men det finns säkert olika åsikter om det.
 
Om tillsatserna i rödspriten fyllt de små hålen i brännaren gör rent med vinäger, mina föräldrars Trangia från 50-talet fungerar utmärkt.
Vill du har mer sprutt och reglermöjlighet köp en gastillsats.

go tur
 
Ålder

TS variant är ju den traditionella varianten.

Triangia har en bra tidslinje:

https://trangia.se/tidslinje/

Första man kan se är var brännaren sitter, nedre eller övre delen av triangiat ( före 61)

Texten på brännaren
TAL före –62
TAB mitten på 60talet

Har du läderremmar är det ju en rätt gammal modell typ 60-tal

Sen om du har trådar eller plåt i grythållaren och lufthål på handtaget 1971


Nya sparringen var ju en rätt sen uppfinning typ 80-tal

Samt om remhållarna är nitade eller stansade (typ 90-tal)
 
Håller med

Jag orkar! Man lär sig hur mycket sprit man behöver och skulle det fortfarande finnas lite kvar som brinner när maten är klar värmer jag diskvatten medan jag äter. Som jag har lärt mig vill man inte ha sprit kvar i brännaren. Men det finns säkert olika åsikter om det.

Håller fullständigt med man lär sig fylla brännaren efter ett tag med rätt mängd. Sedan gas är ändå det smidigaste om man inte vill ha tystnaden.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips