Hållbarhet på ägg

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Utöver länken... jag har egna höns sedan 15 år. Då blir det förstås att man har tillgång till färska ägg till att börja med, och dessa förvaras i och för sig i kylskåp... men vid vissa tillfällen har det ändå varit ägg kvar länge i kylskåpet och jag har aldrig råkat ut för att de blivit dåliga. Jag skulle utan vidare våga tro att ägg håller sig i två månader i kylskåp, troligen ännu längre. Om man istället har dem med på vandring, så kan förstås temperaturen vara av rätt stor betydelse, men min gissning är nog att om det inte är väldigt varmt för dem (alltså mer än 20 grader större delen av dygnet), så är nog risken stor att de hinner gå sönder innan de hinner bli dåliga p g a tiden. Att ha dem med en vecka borde inte var några som helst problem.
 
Så verkar det. Ett skäl skulle kunna vara att man förstört skalet i någon mån; det brukar nämligen anses att tvättade (råa) ägg har sämre hållbarhet än otvättade. Sen kanske det kokta innehållet är känsligare?
 
När du kokar eller tvättar ägget bryts tätheten i skalet, från sippra syre genom luftar det. Dvs nerbrytningsprocessen går fortare.
Råa ägg håller länge, (mina kamrater som fastnade ute på Golan i nära 3v, kriget började dagen före rotation. Berättade att äggen höll tills de tog slut, vilket de gjorde på de flesta OPna då fler och fler sårade soldater sökte hjälp där.)

Ägglåda av plast fungerar väl i praktiken. Fegar lite och lägger mina i fryspåsar som är knutna.

go tur
 
I äldre böcker om långfärdssegling fick man ofta läsa om hur äggen togs om hand inför överseglingarna. Först och främst skulle det helst vara otvättade ägg. Många penslade äggen med vaselin (var det väl?) för att luften inte så lätt skulle tränga genom skalen och förstöra dem.

Jag vill minnas att jag läst om ägg som med denna behandling hållit halvårsvis utan kyl.

Edit: Allt finns på nätet.
http://www.alpharubicon.com/primitive/eggstoragereport.htm

//A
 
Under dåliga tider har ägg konserverats i vattenglas just för att hålla syret ute. Dylika ägg har brukats i matproduktion åtskilliga månader efter konserveringen med gott resultat.
 
Om man är sugen på att äta gamla ägg så räknas man som gourmet i vissa delar av Asien, naturligtvis ska det vara bra för potensen också! Kanske lite OT men ändå:

http://en.wikipedia.org/wiki/Century_egg
 

Bilagor

  • image.jpg
    image.jpg
    15.6 KB · Visningar: 6,942
Äter kokta ägg som en galning och har testat att käka kokta ägg som legat i kylen efter 7 dagar. Gulan hade blivit lite blå men helt OK. Skulle inte chansa med något på vandring dock och max vänta några dagar för att inte spoliera en dag med spysjuka.
 
Hårdkokta ägg har jag haft med mig på vandring som mest tre dygn. Det var inga problem. Men längre än så skulle jag nog ta råa ägg och koka vartefter.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips