Ägg och kyla

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
Hejsan,

Om jag killgissar tror jag att hela ägg med skal kan bli ganska svårhanterliga om de är/varit frysta, men jag vet av egen erfarenhet att det går bra att frysa ihoprörda ägg. Vi har nämligen höns hemma och när de ger som mest ägg på våren lägger vi undan till nu på vintern i frysen. Det är min fru som är experten på detta, men hon knäcker äggen och vispar ihop gula och vita försiktigt. Sen fryser hon dom i en sådan där istärningsform, blir ungefär ett ägg per "tärning". Och dessa ägg kan man sen använda till pannkaka, sockerkaka, omelett osv.

Hade det gått lika bra att frysa äggen hela misstänker jag att livskamraten gjort detta, så mitt tipp är att frysa dom i förväg som hopvispa tärningar och sen ta med sig dessa.

/ Stefan
 
Smart med istärningsbricka! Jag utgår från att du menar såna för jättekuber, som rymmer c:a 1 dl/hål. Jag brukar också vispa ihop ägg och frysa, men inte i såna mängder som du. Jag hatar att slänga mat och ibland när man behöver ägg till panering eller liknande räcker det med ett halvt. Så då sparar jag resten i en sån där liten burk glasburk som det varit vaniljpulver i.

Äggvita går däremot utmärkt att frysa som den är. Märks ingen som helst skillnad när man tinar den. Lika slajmig som färsk. 😉
 
Nja, vi använder de där klassiska istärningsbrickan i stål. Skulle snarare gissa att vi talar om cirka 0.5 dl per hål lite drygt. Men jag nämnde inte att vi har dvärghöns, så äggen är klart mindre än vad du köper i affären.

/ Stefan
 
Du menar såna där modell 50-tal? Ja, de tärningarna var nog större än moderna plastlådor. För de kan inte rymma ½ dl.

Islådor är toppen. Har köpt upp mig på såna där för stora tärningar i silikon på Rusta (mkt billigare än "fina gatan"). Fryser allt möjligt i dem. Äppelmos, hackade nässlor... I vanliga med små tärningar fryser jag buljong, pressad citron o.s.v. i. Finns också billiga i silikon på Rusta. När man är ensamstående är det annars ett skit med alla små portioner i frysen. Detta underlättar nåt oerhört. När vad det nu är väl har fryst ordenligt kan man hälla ihop träningarna i en påse. Har fryst i vanliga plastislådor länge, men då var det pilligt att få ut tärningarna. Nu är det PLOPP bara! 😄
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips