Hållbarhet på ägg

Kokvatten/skalets genomsläpplighet

Bor sedan ett år i Shanghai/Kina, där det rekommenderas att man inte dricker kranvattnet. Inte pga bakterieinnehåll, utan pga risk för tungmetallinnehåll. Duschar och diskar i kranvattnet, men borstar tänderna, sköljer frukt och grönt, gör te och kaffe med buteljerat vatten. Säkert ingen fara att dra i sig några klunkar, men onödigt att ha som sitt "färskvatten" helt enkelt. Däremot, äter man maten på jobbet/på stan så är den ju troligen lagad i/med kranvatten, det kan man ju inte kolla hela tiden/överallt. (Och inte kan man i detta land heller vara så säker på att varor/produkter med "fin etikett" är äkta heller, helt enkelt... ovant och jobbigt!)

Pga skalets genomsläpplighet, skulle ni äta ägg kokta i vatten ni inte skulle dricka? (Om bakgrunden är som här, risk för tungmetallinnehåll i vattnet.)
 
äggröra

Vispa ägg och häll ut det på bakplåtspapper. In i ugnen 50 grader i ca ett dygn. Blir lätt som papper, hållbarheten blir mycket god.
Lägg de torkade äggbitarna i vatten med mjölkpulver, smör i trangiaköket och en härlig äggröra till frukost!
 
Nyss hemkommen från en fisketur i Falkvåltjärnarna och där hade vi äggröra till frukost varje dag. Nu är jag för lat för att torka och mala själv så jag köpte färdigt "heläggpulver" som blandades med torrmjölk och vatten och stektes med bacon i en teflonkastrull. Det blev gott som tusan och hållbarheten är ju flera månader för pulvret samt att priset gör det knappt värt att torka själv. 900 gram = 72 ägg..!
http://www.svenskhalsokost.se/produkter/helaggspulver
 
Nyss hemkommen från en fisketur i Falkvåltjärnarna och där hade vi äggröra till frukost varje dag. Nu är jag för lat för att torka och mala själv så jag köpte färdigt "heläggpulver" som blandades med torrmjölk och vatten och stektes med bacon i en teflonkastrull. Det blev gott som tusan och hållbarheten är ju flera månader för pulvret samt att priset gör det knappt värt att torka själv. 900 gram = 72 ägg..!
http://www.svenskhalsokost.se/produkter/helaggspulver

Det blir dyrt om man bara ska ha några ägg för en tur. 900 gr = 72 ägg = 250 kr. Betydligt billigare att torka några ägg köpta på coop, typ 20 kr för ett sexpack.
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
Om det stämmer att den större förpackningen motsvarar 72 ägg tycker jag inte man kan tycka att det är så särskilt dyrt. I alla fall inte om man jämför med annan frystorkad mat. Att torka mat för turen framstår för mig så besvärligt att jag avstått hittills trots att jag är ganska snål. Men jag brukar å andra sida försöka packa annat än frystorkat i möjligaste mån - även om det i och för sig innebär att jag kanske också bär lite tyngre.
Jag är inte så imponerad av "modern" frystorkad mat, utan tycker väl att den är rätt lika frystorkad mat som fanns på 70-talet. Fullt ätbar, men ingenting man ser fram emot.
 
Bor sedan ett år i Shanghai/Kina, där det rekommenderas att man inte dricker kranvattnet. Inte pga bakterieinnehåll, utan pga risk för tungmetallinnehåll. Duschar och diskar i kranvattnet, men borstar tänderna, sköljer frukt och grönt, gör te och kaffe med buteljerat vatten. Säkert ingen fara att dra i sig några klunkar, men onödigt att ha som sitt "färskvatten" helt enkelt. Däremot, äter man maten på jobbet/på stan så är den ju troligen lagad i/med kranvatten, det kan man ju inte kolla hela tiden/överallt. (Och inte kan man i detta land heller vara så säker på att varor/produkter med "fin etikett" är äkta heller, helt enkelt... ovant och jobbigt!)

Pga skalets genomsläpplighet, skulle ni äta ägg kokta i vatten ni inte skulle dricka? (Om bakgrunden är som här, risk för tungmetallinnehåll i vattnet.)

Ja. Bedömer att det blir minimal exponering.

Thure
 
I Rolf Bjelkes och Deborah Shapiros bok om när de övervintrade i Antarktis skriver dom att deras ägg smakade bra efter ett års ganska sval lagring i båten.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips