Gas är fruktansvärt odrygt!!! (Eller har jag missat nått?)

Nu under vandringen har vi varit ute tre personer och förlitat oss på ett Whisperlight.

Som komplement och för att testa har vi haft med oss biltemas lilla toppmonterade gaskök.
Min spontana reaktion är att antingen är det någonting fruktansvärt fel med vårat kök eller så är det bara fruktansvärt odrygt med gas.

Nu frågar jag:
Hur lång "brinntid" får ni ut på detta kök eller liknanade med en 230g gastub?
Enligt bruksen ska det gå att få ut runt fyra timmar och det är enligt mig ett djävla skämt!

Köket är förutom att det är fruktansvärt törstigt mycket smidigt och kommer säkert få tjänstgöra igen på helgturer och liknande men för längre turer är det numera bensin eller kanske fotogen som gäller för mig.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
I någon liten mån känns det väl inte som det kan vara så mycket fel på ett gaskök.
Om det inte brinner med kolande låga eller nåt annat uppenbart felaktigt, så känns det lite som om bränsleförbrukning och effektutveckling bör följas åt ganska mycket.

På just Biltemaköket kan man dock konstatera att det räcker med ganska lite påvriden låga om man har normala (ganska små) kokkärl. Jag har i alla fall känslan av att det går att vrida på ganska mycket för mycket till ingen nytta med lite typiska "trangiakärl".
 
Skärma av köket

Som tidigare inlägg sagt, vrid måttligt på justerskruven och se till att skärma av köket med aluminum eller annat vindskydd. Ha lock på grytorna osv...

Gas har oftast ett större munstycke än motsvarande för bensin, men jag har inte upplevt att bensinen skulle räcka längre än gasen. Dock är gasen i det närmaste värdelös på vintern då det
fungerar mycket bättre med bensin.
 
Gjorde av med en grön biltemaburk vid senaste kanotturen. Då backade jag upp med ett bensinkök, men använde det bara vid ett tillfälle (eller två?) då jag kokade potatis samtidigt som jag stekte.

Annars räckte gasen till två middagar, och två luncher. Dessutom till sju kaffekok om ca 6 koppar vardera. Gasen tog precis slut innan sista kaffet kokade, men jag hade å andra sidan provkokat på samma gasburk innan avfärd. Maten var snarare husman än lättpackarmat, så det var sånt som skulle tillagas ordentligt.

Jag har inget medfört vindskydd, men ser alltid till att sitta i lä, eller med packning som vindskydd, även om det nu inte innebär sammt effektiva vindskydd som t ex Trangia.
 
Det finns massor med trådar om gasåtgång sommartid, bara att söka. Problemet är att den dagliga gasåtgången varierar kraftigt mellan olika användare (nää, vem skulle ha trott det?) Själv är jag en snålvarg (-räv), och brukar klara nästan hela veckan på en liten gasburk om jag är ensam ute (en stor räcker 5-6d om man är två, skulle nog räcka 7d om man snålade som jag). Äter tre mål varm mat/dag, men har anpassat mathållningen för att vara bränslesnål (olika mat påverkar detta dramatiskt). Jag äter inte ssk mycket färdiga frystorkade rätter, dock.

Tricken brukar vara att
-alltid laga i totalt vindskydd (alu-folie, stenar, eller laga så mycket som möjligt (frukost+middag) i tältet)
-undvika att koka vatten, dvs bara värma till t ex varm dryck (när drack du senast 100-gradigt vatten?)
-ha mat som bara kräver uppkok (snabbmakaroner, vissa påssoppor, couscous), och slänga i t ex makaronerna innan vattnet kokat upp helt. Häll sen av en del av kokvattnet och använd till din pastasås.
-äta lite kall mat (digestivekex, runekakor)
-dricka kall dryck (vem sa att man alltid ska dricka varm nypon-/blåbärssoppa sommartid?)
+en del till som jag glömt
 
Precis, följer man strykarrävens punkter kan man lätt få ut 7 dagars nyttjande sommartid ur en 225-burk. Jag tycker tvärtemot att gaskör är ganska drygt och billigt i drift.

Mer än 5 minuter per måltid (solo) ska inte köket behöva gå .T.ex. uppkok av 0.5 liter vatten för pastarätten + 0.1 liter för espressopulvret..
 
Hehe, nu skojar ni väl?
Antingen kokar man lite kaffe på riktigt eller så kan man väl dricka lite vatten... Pulverkaffe; varför skulle man börja dricka det bara för att man är utomhus??

Beträffande sparåtgärderna i allmänhet så är det väl inget som påverkar gasförbrukningen mer än bensinförbrukning eller annat. Bara för att man kokar mindre så blir ju inte gas mer ekonomiskt än alternativen. Nu har ni inte direkt påstått det, men trådstartaren kan ju antas ha andra bränslen som referens, och vidare samma matlagningsmetoder vid gaskök som vid tidigare matlagning utomhus.
 
Hehe, nu skojar ni väl?
Antingen kokar man lite kaffe på riktigt eller så kan man väl dricka lite vatten... Pulverkaffe; varför skulle man börja dricka det bara för att man är utomhus??

Beträffande sparåtgärderna i allmänhet så är det väl inget som påverkar gasförbrukningen mer än bensinförbrukning eller annat. Bara för att man kokar mindre så blir ju inte gas mer ekonomiskt än alternativen. Nu har ni inte direkt påstått det, men trådstartaren kan ju antas ha andra bränslen som referens, och vidare samma matlagningsmetoder vid gaskök som vid tidigare matlagning utomhus.
Måste erkänna att det oftast blivit pulverkaffe på de senaste fjällturerna. Dels för att det är så enkelt, dels för att kokkaffet kräver en massa andra ritualer som jag hellre ägnar mig åt på helgerna och/eller fisketurerna. Av nån konstig anledning så saknar jag knappt riktigt kaffe när jag är i fjällen. Vintertid blir det dessutom ofta nåt sån't där slags pulver-cappucino (hujedamig, skräms jag nu?)

Och gällande gasförbrukning vs bensin etc så ville jag ge trådstartaren en hint om hur länge en gasflaska räcker i realiteten, så han kan jämföra med sina observationer. Jag har aldrig ställt min brännare på full fräs med ett stoppur i handen för att se hur länge gasen räcker, eftersom det inte särskilt väl motsvarar en real life-situation. Däremot har jag gjort en hel del turer med gas, och den brukar räcka. När jag räknat om vikten till t-sprit+trangia eller bensin+omnifuel så har gasen vunnit, mkt eftersom köket är så lätt (<100g). Vintertid, eller på väldigt långa turer, skulle den skillnaden försvinna.
 
Brygger

mitt kaffe och delar rävens uppfattning om drifttid även om jag mest släpar på ett PR. Men med gaskök precis som all annan utrustning gäller det att lära använda den optimalt.
Lä och planerade åtgärder sparar bl a gas.
//J
 
Jag joinade the dark side för nåt år sen. Visst är det kanon med svartpanna över brasan men då går det dyrbar jakt- eller fisketid. Pulver går på ett kick och det är bara att skölja kåsan och packa ihop. Nu ska jag enbart vandra för första gången men den vandringen går i det frystorkades tecken av vikt och volymskäl så det blir pulver igen. Tar med lite espressopinnar också, de är helt OK faktiskt om än s.k. knapsu.

228461.jpg


PS.
Jag gillar kokkaffe och espresso bäst men är inte kinkig. Vilket kaffe som helst funkar bara det inte är svagt.

Hehe, nu skojar ni väl?
Antingen kokar man lite kaffe på riktigt eller så kan man väl dricka lite vatten... Pulverkaffe; varför skulle man börja dricka det bara för att man är utomhus??
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips