Gas är fruktansvärt odrygt!!! (Eller har jag missat nått?)

Kanske är det så!

Jag kan ju tänka mig att det är optimalt med tämligen liten låga - men särskilt utan vindskydd kan ju det innebära att temperaturen knappt stiger i kokkärlet.

Trangiat inte bara vindskyddar, utan kanske även stänger in värmen avseende strålning osv också.

En burk, två personer och tre dagar och åtminstone inte påtagligt slösaktigt även om det säkert kokades kaffe tre ggr om dan och i visst överflöd, är ju inte riktigt bra, även om det inte kändes som ett problem. Jag höll mig i lä, samt skärmade av med packning ungefär som på bilden.
baabdadf12ba2e3bb44f4e2f432e5c9b.jpg
 
Jag tror att det nog stämmer fast köpte ändå ett till toppmonterat nyss. Har Mezzners setup sen tidigare och köpes Alu-folien som gör att det funkar något bättre. Blir dock ordentligt "frånkokad" av min kompis med Trangia och gas. Få se hur mitt nya Eta Express funkar i fält. Är mest tänkt för 1-2 personers bruk. Det har både vindskydd och värmeväxlarflänsar i botten. Säkert en hit om man kokar över gröten... :)

EtaExpress.jpg


Hemligheten är att jag då använder Trangia. Jag tror helt enkelt att man förlorar helt sjukt mycket i effektivitet med de här toppmonterade köken, även om man försöker sitta vindskyddat.
/OJ
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Kanske är det så!

Jag kan ju tänka mig att det är optimalt med tämligen liten låga - men särskilt utan vindskydd kan ju det innebära att temperaturen knappt stiger i kokkärlet.

Trangiat inte bara vindskyddar, utan kanske även stänger in värmen avseende strålning osv också.

En burk, två personer och tre dagar och åtminstone inte påtagligt slösaktigt även om det säkert kokades kaffe tre ggr om dan och i visst överflöd, är ju inte riktigt bra, även om det inte kändes som ett problem. Jag höll mig i lä, samt skärmade av med packning ungefär som på bilden.
baabdadf12ba2e3bb44f4e2f432e5c9b.jpg

Så du använder ett multifuelkök som vindskydd till ett toppmonterat?

Yes, du har just nominerat dig till utsidans BlyTung-liga :)
 
Ibland HAR vikten ett egenvärde. Jag var ute i halvrank kajak på lite öppna vatten, och har för lite paddling i kroppen i år. Dock måste jag påpeka att mitt OF både var vindskydd samt sidovärme till gasköket (så jag passade på att koka lite plugg också när det nu stod där).
 
Kanske är det så!

Jag kan ju tänka mig att det är optimalt med tämligen liten låga - men särskilt utan vindskydd kan ju det innebära att temperaturen knappt stiger i kokkärlet.

Trangiat inte bara vindskyddar, utan kanske även stänger in värmen avseende strålning osv också.
]


liten låga betyder stor andel luft som blandar sig med avgasplymen och kyler ned den innan värmen överförs till grytan och effektiviteten är lägre för att temperaturskillnaden mellan avgasplym och gryta är lägre,

för stor låga ger för mycket heta gaser som rinner över kanten på grytan innan de kyls av och den delen är förlorat.

mao fins det ett optimum mellan lågstorlek och värmeöverföring till grytan för lägsta gasförbrukning, och den delen får man kanske leta ut med några provkokningar av vatten med olika pådrag och sedan försöka lära sig hur lågan såg ut och låter ljudmässigt för det alternativet som drog minst gas - och gäller bara vid vindstilla... vid sidvind måste man dra på så att lågan blåser mot grytan så att åtminstone en viss del av avgasplymen vidrör grytan - men effektiviteten är då väldigt låg...

---

Strålningsbiten står för väldigt liten del, speciellt om grytan blank och osotad undertill, finnessen med tragian-konseptet är att man med två diffusorer (nätgaller i sida mot vinden och upp mot brännare ) lyckas vrida om inkommande sidvinden till en jämt fördelad virvelfri uppvind centrerat kring brännaren - lågan påverkas väldigt lite av en varierande uppströmshastighet gentemot en sidvid då avgasplymen alltid träffar mitten av grytan och fördelar sig lika efter cirkel även om uppvinden skulle blåsa kraftigt inne i köket.

Att hålla avgasplymen ouppblandat med kalluft så mycket som möjligt samt centrerat under grytan i alla lägen är a och o för bästa möjliga värmeöverföring - kör man med kylflänsgrytor - ännu bättre.

Skall man göra vindskydd till sin toppmonterade kök som fungerar lika bra som tragian-konseptet så måste man tänka i samma banor som tragianköket rent areodynamiskt - frågan är då för minsta hållbarhet i fältbruk om det då går att bygga lättare än orginal tragians två vindskyddshalvor...

Underhållaren som riktar om och sprider sidvinden jämt fördelat uppåt med hjälp av sina diffusorer/nätgaller i tragian 27 väger 127 gram och är den viktigaste att få till bra (svårt med en stor fet gastub mitt i alltihop som stör luftflödena) , medans överhållaren väger 193 gram och kan göras betydligt lättare om den slipper agera grytstöd - dock måste den gå en bit upp efter grytbotten, gärna till grytkanten med lämplig distans så att den agerar skorsten och den vägen gör köket mindre känslig för virvelbildning från sidvinden i kökets topp - samt sitta kvar när det blåser... större glipor och litsar efter sidorna har förmodligen negativ inverkan då större läckage där kan skapa virvlar i annars homgena uppströmmen som gör att lågan börja fladdra...

Övriga grejor som grytor, brännare och bränsle måste man ju ändå släpa med... utan det handlar om och hur mycket lättare man kan bygga ett vindskydd med trangia-kvalitet i funktion gentemot trangia orginal...

det kanske går med nätgallerhålgjorda pajformer kring gastubshalsen och ett stort svep tjock aluminiumfolie med hyffsad passning mot pajformen och med lagom glest upptagna hål i botten mot vinden - bara en tanke - ej provat.
 
Senast ändrad:
Haha. Faktum är att jag bara äter gröt hemma så det är inget reellt problem. Efter en vecka ute så får ETA Express ett par feta tummar upp. Jäkligt snabbt, bränslesnålt och funkar bra i vind med det lilla vindskyddet. It's definitely a keeper!

Enda "riktiga" maten jag gjorde var stekt sidfläsk och potatismos. Funkade bra. Stekpannan är ju lite leksaksstorlek men det funkar för en person.

 
skulle vilja se ngn kalkyl; en del hävdar att den större vikten tas igen på mindre bränsleåtgång.
Själv tycker jag apparaten i hoppackat skick är väl skrymmande.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips