Gas är fruktansvärt odrygt!!! (Eller har jag missat nått?)

Dels så är det som tur är som så att det mesta smakar bättre i fält än hemma i lyan. Särskilt efter motion i vilken form det nu må vara. Därför kan man (jag) sänka sina krav då och ändå vara nöjd. Sedan kan ett lite mera spartanskt upplägg också ha en tjusning. Om inte annat så njuter man desto mera av "lyxen" hemmavid sedan. (Hemma brukar jag börja dagen med att göra en riktig kaffe i min espressomaskin och ett glas juice i min citruspress). Slutligen innehåller inte rent vatten tillräckligt med koffein för att det ska hålla huvudvärken borta för en som har ett grundmurat beroende av denna dryck. Men kok-kaffe är också gott.
 
Men är det verkligen möjligt som trådstartaren skriver - att köra 4 timmar på en 230 gasburk?

En timme är ungefär vad jag lyckas med och många andra vad man kan läsa på nätet.

MSR är en av få tillverkare som talar om bränsleförbrukning på sin hemsida.
POCKETROCKET
MSR IsoPro: Approx. 60 mins.

http://www.msrgear.com/stoves/comparison.html
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Eftersom jag inte har något annat vindskydd än tältet äter jag aldrig lagad mat under etappen.
Frukostkaffet lagar jag i absiden; förr blev det flingor och mjölk, men numera blir det ofta ngn sorts müslikex eller så, genast lite fetare. Middagen - är det vackert och vindstilla sitter jag utanför tältet med köket i den öppna absiden.

Hur många timmar blev nu det här? Jag skulle gissa att köket är igång cirka 12 minuter dagligen, så det blir 80-100 minuter, långt ifrån 4 timmar (det bleve det väl på minimal sparlåga, kanske).

Kan omöjligt tänka mig ngt annat än gas; en kontinental vana, antar jag.
 
Mitt nya ETA Express hade vad jag tyckte verkar som fantasisiffror på kartongen. Tyvärr slängde jag den igår. Iofs så går det jäkla snabbt att koka upp vatten enligt en kompis som provat nyligen. Det var nog inte angivit i timmar utan antal liter vatten man kunde koka upp på 100, 250 och xxx grams flaskor. Står inget sånt på hemsidan förutom att "För bästa bränsleekonomi bör ca ¾ gaspådrag användas".
 
Jag har nu gjort slut på en av Biltemas 230-g burkar med Biltemas toppmonterade kök.
Det blev 16 mål Blå Bands frystorkade. "Koka upp och låt småkoka i 5-10 min."
Antag att det blir i snitt c:a 10 min. Det ger total brinntid c:a 160 min.
De senaste 5 portionerna vet jag att det krävdes 12 min. pga svag vind. De första 11 portionerna lagades till i absiden och krävde troligen mindre brinntid.
När jag är ute ensam så blir det göt på morgonen och frystorkat på kvällen. Gröt kräver inte alls lika lång koktid som frystorkat så jag räknar med att en gasburk utan vidare ska räcka 8 dagar för mig.
Jag är nöjd med gasförbrukningen.
/ Bertil
 
Ensammen förbrukade jag 30g gas på 4 dagar (3 nätter). 3 varma mål om dagen, egentorkad mat som kräver lite mer kokning.

/Ulf
 
niklaz (Niklas Asplund) Inlägg: 201

Jag joinade the dark side för nåt år sen. Visst är det kanon med svartpanna över brasan men då går det dyrbar jakt- eller fisketid. Pulver går på ett kick och det är bara att skölja kåsan och packa ihop. Nu ska jag enbart vandra för första gången men den vandringen går i det frystorkades tecken av vikt och volymskäl så det blir pulver igen. Tar med lite espressopinnar också, de är helt OK faktiskt om än s.k. knapsu.

Nääääääeeeee !!! stressen har nått utemänniskorna ! , va tråkigt.....
 
Gröttips

Låt gröten stå i blöt över natten, glöm inte rejält lock för annars äter smågnagarna upp den. Räcker med att koka upp på morgonen. Spar gas och rörtid.
//J
 
..Min spontana reaktion är att antingen är det någonting fruktansvärt fel med vårat kök eller så är det bara fruktansvärt odrygt med gas.

Nu frågar jag:
Hur lång "brinntid" får ni ut på detta kök eller liknande med en 230g gastub?

Brinntid har jag inte tänkt på, men däremot har jag räknat gasvikt per måltid. Jag har vägt tuben innan jag går hemifrån, satt ett streck på den varje gång den används, och sen har jag vägt den vid hemkomsten. Hamnar då på en förbrukning mellan 20-25 g gas per måltid vid blandad matlagning.
 
OT:

Inser att jag aldrig blir UL.

Om jag är på tur (paddlar, klättrar, fiskar, vandrar whatever) så är en höjdpunkt rasterna - även om jag brukar se tiden däremellan som nåt annat viktigt. Om jag paddlar så har jag väldigt liten anledning att avstå just nånting, vikt och volym är ytterst sällan ett problem, så det kan bli glasflaskor, riktiga bestick och annat som kan ses som extravagant vid vandring.

Men även när jag vandrar (eller klättrar - då anmarschen ofta är kort, men klättergrejorna kan vara mycket tunga), så skulle syftet med vandringen kännas förfelat om jag inte fick koka kaffe. Jag är inte särskilt intresserad av kontinental kaffekultor (en bra espresso smakar ibland nästan lika bra som vanligt gott kaffe), och tycker nog att frystorkat kaffe är en division för sig oavsett om det heter espresso, cappucino eller "vanligt Nescafé. Faktiskt dricker jag hellre vatten än pulverkaffe, och trots relativt hög kaffekonsumtion har jag inte märkt av abstinenser de (få) gånger jag avstått kaffet något dygn.


Jag använder dock gärna det oöverträffat smidiga gasköket, och kan väl tycka att det finns många sätt att se på detta med effektivitet och totalvikt för möjligheten att koka/värma under en tur. Kanske är det så att på längre tur blir besin lättare, när initialvikten har mindre betydelse.
Ingen aning. Att slänga med en burk gas extra är ingen stor sak (jag är troligen förtappad alltså, minns inte när jag senast vägde packningen).

Fast å andra sidan brukar jag redan på tvådagarstur ta med en fylld kaffepåse, och i den ryms ca 1/2 kg. På längre turer är man alltså snart uppe i ett kg. Fast visst var det väl godkänt med upp till tre kg packning när man ska vandra? Då kan det ju bli nåt kg kvar till tält och liggunderlag!

På kortare dagsturer så händer det faktiskt att termos duger bra. Men fika vill man ju gärna göra! Gärna med sockerkaka.
 
Jag har aldrig snålat med gasen. När jag ska laga riktig mat (inget pulver) beräknar jag en 225g gasflaska till 4 personer i 6 dagar (räcker ofta en vecka). Då går det att koka pasta och laga rätter med mer än 5 ingredienser nästan varje kväll och något enklare till de flesta av luncherna samt gröt till frukost.
Hemligheten är att jag då använder Trangia. Jag tror helt enkelt att man förlorar helt sjukt mycket i effektivitet med de här toppmonterade köken, även om man försöker sitta vindskyddat.

/OJ
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips