Egentillverkad Real

Till sommarens alpina klättring i Alperna har jag funderat på att göra egentillverkad mat liknande Real. Förra sommaren använde vi militärvarianten (större), vilket var väldigt smidigt.

Tidigare har jag torkat egen mat för fjällvandring med rätt lyckat resultat. Men nu vill jag gå längre och endast behöva koka upp vatten. Min plan är att använda ett värmeisolerande (neopren) kastrull för att laga maten i. Alltså jag kokar upp vatten, slår det över maten i kastrullen och låter det stå en stund. Jag har använt denna metod för gröt, vilket har fungerat bra.

En idé jag har är att finfördela maten, exempelvis pasta, med hjälp av en mixer. Sen kan man blanda i extra protein och kolhydrater i form av pulver.

Någon som testat detta?
 
Variant

Mina snabbmakaron/köttfärsblandingar brukar jag hälla kallvattnet över och koka upp,sen får de stå 5-10min.Då är det mjukt och ätklart.
 
En idé jag har är att finfördela maten, exempelvis pasta, med hjälp av en mixer. Sen kan man blanda i extra protein och kolhydrater i form av pulver.

Det låter faktiskt ut som att det blir en ganska äcklig sörja.

Själv är jag mer intresserad att maten ska smaka bra, inte bara tillföra energi till kroppen.
Couscous är ju bara att hälla vatten på så är det klart.

/Ulf
 
Kryddor är viktiga. Mal egen svartpeppar och använd havssalt eller annat icke-standardsalt gör stor skillnad tycker jag.
 
Pasta behöver sin koktid, spelar ingen roll om man finfördelar den. Däremot fungerar kokning i termos utmärkt med pasta som behöver 4 minuter och mindre för att bli klar. Mattermoskokning kan du hitta massvis med recept på nätet.

Annars låter det som du äntligen insett det vi andra praktiserat i flera år nu. Jag använder aldrig riktig Real men lagar alltid min mat endast genom att koka upp vatten, hälla över och låta stå. Det finns en uppsjö med matvaror som bara behöver stå en stund i varmt vatten för att bli klart. Om du vill hitta hemsidor av mer organiserad form så sök på freezerbagcooking.
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
När jag gör sk FreezerBagCooking så har jag exempelvis egentorkad köttfärssås med snabbmakaroner eller snabbspaghetti eller snabbris.

Detta har jag i en Ziplockpåse och fyller sedan bara på med kokande vatten.
Låter det står isolerat i ca 20 min.
Klart!

Det är inte konstigare än så.
Ingen pasta som behöver finfördelas på något sätt!

//Peter
 
snabbpasta is the shit

finns ju massor av goda soppor och dylikt om man har begränsad budgett

mala sönder blir bara skabbigt
 
Uncle ben har femminutersris. Koka upp vatten och hälla i ris, stäng av värmen, efter fem minuter är det klart.
 
En idé jag har är att finfördela maten, exempelvis pasta, med hjälp av en mixer. Sen kan man blanda i extra protein och kolhydrater i form av pulver.

Någon som testat detta?
Cous cous och nudlar behöver bara kokande vatten och stå ett tag.
Ska du vara ute någon längre period?
Mat är ju alltid bättre än pulver :)
 
Mums-filibaba

Hemtorkad, kryddig köttfärs + fiber-snabbmakaroner + vatten + ett uppkok + vänta några minuter + på med massor av riven parmesanost ! Jättegott !
Kan ätas minst en gång varje dag! Enklare kan det knappast bli! Bra basrätt som enkelt kan varieras! Blir dessutom väldigt billigt!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips