Egentillverkad Real

Till sommarens alpina klättring i Alperna har jag funderat på att göra egentillverkad mat liknande Real. Förra sommaren använde vi militärvarianten (större), vilket var väldigt smidigt.

Tidigare har jag torkat egen mat för fjällvandring med rätt lyckat resultat. Men nu vill jag gå längre och endast behöva koka upp vatten. Min plan är att använda ett värmeisolerande (neopren) kastrull för att laga maten i. Alltså jag kokar upp vatten, slår det över maten i kastrullen och låter det stå en stund. Jag har använt denna metod för gröt, vilket har fungerat bra.

En idé jag har är att finfördela maten, exempelvis pasta, med hjälp av en mixer. Sen kan man blanda i extra protein och kolhydrater i form av pulver.

Någon som testat detta?
 
Variant

Mina snabbmakaron/köttfärsblandingar brukar jag hälla kallvattnet över och koka upp,sen får de stå 5-10min.Då är det mjukt och ätklart.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
En idé jag har är att finfördela maten, exempelvis pasta, med hjälp av en mixer. Sen kan man blanda i extra protein och kolhydrater i form av pulver.

Det låter faktiskt ut som att det blir en ganska äcklig sörja.

Själv är jag mer intresserad att maten ska smaka bra, inte bara tillföra energi till kroppen.
Couscous är ju bara att hälla vatten på så är det klart.

/Ulf
 
Kryddor är viktiga. Mal egen svartpeppar och använd havssalt eller annat icke-standardsalt gör stor skillnad tycker jag.
 
Pasta behöver sin koktid, spelar ingen roll om man finfördelar den. Däremot fungerar kokning i termos utmärkt med pasta som behöver 4 minuter och mindre för att bli klar. Mattermoskokning kan du hitta massvis med recept på nätet.

Annars låter det som du äntligen insett det vi andra praktiserat i flera år nu. Jag använder aldrig riktig Real men lagar alltid min mat endast genom att koka upp vatten, hälla över och låta stå. Det finns en uppsjö med matvaror som bara behöver stå en stund i varmt vatten för att bli klart. Om du vill hitta hemsidor av mer organiserad form så sök på freezerbagcooking.
 
När jag gör sk FreezerBagCooking så har jag exempelvis egentorkad köttfärssås med snabbmakaroner eller snabbspaghetti eller snabbris.

Detta har jag i en Ziplockpåse och fyller sedan bara på med kokande vatten.
Låter det står isolerat i ca 20 min.
Klart!

Det är inte konstigare än så.
Ingen pasta som behöver finfördelas på något sätt!

//Peter
 
snabbpasta is the shit

finns ju massor av goda soppor och dylikt om man har begränsad budgett

mala sönder blir bara skabbigt
 
Uncle ben har femminutersris. Koka upp vatten och hälla i ris, stäng av värmen, efter fem minuter är det klart.
 
En idé jag har är att finfördela maten, exempelvis pasta, med hjälp av en mixer. Sen kan man blanda i extra protein och kolhydrater i form av pulver.

Någon som testat detta?
Cous cous och nudlar behöver bara kokande vatten och stå ett tag.
Ska du vara ute någon längre period?
Mat är ju alltid bättre än pulver :)
 
Mums-filibaba

Hemtorkad, kryddig köttfärs + fiber-snabbmakaroner + vatten + ett uppkok + vänta några minuter + på med massor av riven parmesanost ! Jättegott !
Kan ätas minst en gång varje dag! Enklare kan det knappast bli! Bra basrätt som enkelt kan varieras! Blir dessutom väldigt billigt!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips

  • Hold your horses! eller, Sakta i backarna.

    Hold your horses…eller Sakta i backarna! Jag sitter vid jokken Njabbejokkå vid backen ned till Suorva. Jag sitter här och pustar efter den mycket ...
    Anders_sthlm
  • Norra Mora vildmark

    Norra Mora vildmark är ett stort naturreservat i det nordvästra hörnet av Mora kommun, drygt 6 mil norr om Mora. Stora delar av området ligger mer än ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vandring på Hoverberget 250629

    En fin promenad med min son Emil. Upp på Hoverberget, fika, kika på Rämnaren och gå ner på andra sidan.
    personnvik
  • Mitt-Skåne - Vulkaner och Mangroveträsk

    Vi vandrar på små skogsvägar. Kanske samma sträcka som Karl XI marscherade under de skånska krigen i sin jakt på Snapphanarna.
    Anders Hermansson
  • Bestigning av Kilimanjaro, del 3, slutet

    Kilimanjaro-dagboken, del 3 ”Jag mår lite bättre idag”, sa Richard när vi alla samlades i mattältet för frukost. ”Jag tog en paracetamol och tro ... 1 kommentar
    explorermikaelstrandberg
  • En utenatt i månaden – ett äventyr som blev en livsstil 

    Allt började med en fråga: ”Vad ska du göra efter det här?” Det var efter att jag fått utmärkelsen ”Årets näräventyrare 2012” och mina äventyr börjat ...
    Helena Rosquist
  • Bokskogens spännande historia - Bönderna som plundrade vinkällaren

    Sommaren 1811 var det revolutionär stämning bland allmogen. Tvångsutskrivningar till Sveriges deltagande i Napoleon-krigen var minst sagt populärt. ...
    Anders Hermansson
  • Vandring runt Skoarkki - 2

    Andra delen av vandringen runt Skoarkki. Vandringen fortsätter genom dalgångarna/bergspassen Skájdásjvágge och Basstavágge. Tid: 27:e juni till ... 2 kommentarer
    hansnydahl
  • Vuojnestjåhkkå

    En dagsutflykt till den 1968 meter höga toppen av Vuojnestjåhkkå. Därefter var tanken att jag skulle vandra runt Sarektjåhkkåmassivet och tillbaka ... 3 kommentarer
    hansnydahl
  • Stanna eller gå vidare?

    Någonsin funderat på om det är läge att stanna i lägret eller sänka huvudet och pusha vidare? Det är svårt att säga att såhär är det, var gränsen går ...
    Daniel Vilhelmsson Wesén